Презентація "Способи зміни внутрішньої енергії. 8клас"

Про матеріал
Згадайте, як діти повертаються до школи після того, як на перерві грали в сніжки. Хтось енергійно тре руки, хтось тулить їх до теплої батареї. Для чого вони це роблять? Щоб зігріти змерзлі руки! а чим відрізняються способи нагрівання за допомогою тертя та через контакт із тілом, яке має вищу температуру?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Способи зміни внутрішньої енергіїтеплопередачаробота

Номер слайду 3

Способи зміни внутрішньої енергіїЗнайомимося з процесом теплопередачі та поняттям кількості теплоти. Процес зміни внутрішньої енергії тіла без виконання роботи називають теплопередачею (теплообміном). Кількісна характеристика теплопередачіКількість теплоти — це фізична величина, що дорівнює енергії, яку тіло одержує або віддає під час теплопередачі. Кількість теплоти позначають символом Q. Одиниця кількості теплоти в СІ — джоуль (Дж)*: [Q ]= 1 Дж.

Номер слайду 4

Кількість теплоти. У випадках, коли тіло одержує енергію, кількість отриманої ним теплоти вважають додатною. Коли тіло віддає енергію, кількість втраченої ним теплоти вважають від’ємною. Теплопередача є можливою тільки в разі наявності різниці температур, причому самовільно тепло може передаватися тільки від тіла з більшою температурою до тіла з меншою температурою. Теплопередача триватиме, доки температури тіл не стануть однаковими, тобто доки між тілами не встановиться теплова рівновага.

Номер слайду 5

Змінюємо внутрішню енергію, виконуючи роботу. Бенджамін Томпсон (граф Румфорд) (1753−1814), англійський фізик. наприкінці XVIII ст. він уперше експериментально показав, що теплота — це енергія, яку можна отримати за рахунок виконання роботи. Схема експерименту Румфорда: вода в казані, поставленому на заготівку гарматного дула, закипає під час свердління дула. У разі відсутності теплообміну внутрішня енергія тіла може збільшуватись, якщо над тілом виконується робота.

Номер слайду 6

Якщо інтенсивно потерти долоні одна об одну, вони розігріваються — їхня внутрішня енергія збільшується внаслідок виконання роботи. Дослід, який підтверджує, що в ході виконання повітрям роботи його внутрішня енергія зменшується. Доказом цього є поява туману в посудиніЯкщо над тілом виконується робота, то його внутрішня енергія збільшується. Якщо тіло саме тіло виконує роботу, то його внутрішня енергія зменшується. Зміна внутрішньої енергії через виконання роботи

Номер слайду 7

Поміркуй

Номер слайду 8

Підбиваємо підсумкиІснують два способи зміни внутрішньої енергії тіла: виконання роботи та теплопередача. Процес зміни внутрішньої енергії тіла без виконання роботи називають теплопередачею. Енергія в процесі теплопередачі може самовільно передаватися тільки від тіла з більшою температурою до тіла з меншою температурою. Кількість теплоти — це фізична величина, що дорівнює енергії, яку тіло одержує або віддає під час теплопередачі. Кількість теплоти позначають символом Q і вимірюють у джоулях (Дж)Якщо за відсутності теплообміну над тілом виконують роботу, внутрішня енергія тіла збільшується, а якщо ж тіло саме  виконує роботу, його внутрішня енергія зменшується.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 4. Способи зміни внутрішньої енергії
Додано
15 червня 2022
Переглядів
917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку