Презентація" Споживачі та джерела електрики"

Про матеріал
Презентація є супроводом до проведення уроку з інтегрованого курсу "Довкілля" для 6 класу за темою " Споживачі та джерела електрики".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Споживачі та джерела електрики6 клас Довкілля

Номер слайду 2

На уроці ми:дізнаємося про значення електричної енергії у житті людей; про джерела і споживачі електричної енергії”; ознайомитись з правилами електробезпеки.

Номер слайду 3

Поняття електричної енергіїЕлектроенергетика — базова галузь економіки України. Вона одна з найстарших у країні. Виробництво електроенергії ґрунтується на спалюванні вугілля, мазуту, природного газу, використанні атомної енергії, енергії річок.

Номер слайду 4

Електрична енергія Без електроенергії не зможе розвиватися практично жодна з сучасних галузей народного господарства: фабрики, заводи, ферми, дослідні інститути, лікарні – всі вони використовують електричну енергію.

Номер слайду 5

Електрична енергія Електрична енергія живить ЕОМ, верстати

Номер слайду 6

Основні джерела виробництва електричної енергії

Номер слайду 7

Теплові електростанції

Номер слайду 8

Гідроелектростанції

Номер слайду 9

Атомні електростанції

Номер слайду 10

На традиційних електростанціях (гідро-, атомних і теплових) генератори виробляють лише змінний струм. Таку конструкцію цих електростанцій сво_x0002_го часу обрали через те, що змінний струм набагато дешевше транспортувати. Ви, на_x0002_певно, бачили великі лінії електропередач (ЛЕП), якими транспортують електрику

Номер слайду 11

Стівен Ґрей (англ. Stephen Gray; 1666 — 7 лютого 1736) — англійський фарбувальник та астроном-любитель, який провів перші систематичні експерименти з електропровідністю й відкрив здатність електрики протікати через провідники, заклав основи поділу матеріалів на провідники та ізолятори. Стівен Ґрей помітив, що електрику можна передавати на доволі значну віддаль за допомогою зволожених ниток і почав досліджувати це явище. Можливість передавання електроенергії на відстань уперше виявив Стівен Грей у 1720-ті роки. У дослідах Грея заряд передавався шовковим проводом на відстань до 800 футів (244 м)

Номер слайду 12

Небезпека пориву лінії електропередачіУвага!У жодному разі не можна підходити до місця обриву ближче, ніж на 8 метрів — це небезпечно! Якщо провід не покрито ізоляцією, він становить загрозу для життя людини: доторкнувшись до нього, можна отримати ураження внутрішніх органів. Відкинути провід можна лише за допомогою сухої деревини чи гуми, але якщо ви побачили обірваний електричний провід, не торкайтеся його та не намагайтеся прибрати самостійно. Негайно повідомте дорослих про місце обриву.

Номер слайду 13

Джерела електричної енергії Джерелами електричного струму називаються прилади або машини, які перетворюють один з видів енергії в електричну. На автомобілі джерелами струму є акумуляторна батарея і генератор. Акумуляторна батарея перетворює хімічну енергію в електричну, а генератор - механічну в електричну.

Номер слайду 14

Споживачі електричної енергіїСпоживачами електричної енергії називаються прилади, які перетворюють електричну енергію в інші види енергії: світлову, теплову, механічну, хімічну і ін. До споживачів електроенергії належать прилади освітлення, світлової і звукової сигналізації, контрольно-вимірювальні прилади,різноманітні побутові прилади ,прилади медичного обслуговування ,електротранспорт і ін.

Номер слайду 15

Електрична енергія. Електрична енергія живить прилади, які підтримують штучне дихання, електропотяги тощо.

Номер слайду 16

Найбільші витрати електроенергії вдома припадають на забезпечення роботи:електроплити

Номер слайду 17

кондиціонера Найбільші витрати електроенергії вдома припадають на забезпечення роботи:пральної машини

Номер слайду 18

холодильника. Найбільші витрати електроенергії вдома припадають на забезпечення роботи:

Номер слайду 19

електрочайника. Найбільші витрати електроенергії вдома припадають на забезпечення роботи:

Номер слайду 20

праски. Найбільші витрати електроенергії вдома припадають на забезпечення роботи:

Номер слайду 21

і, як не дивно, стаціонарного комп'ютера. Найбільші витрати електроенергії вдома припадають на забезпечення роботи:

Номер слайду 22

Правила безпеки при користуванні електроприладами1. Перед вмиканням електроприладу необхідно візуально перевірити електрошнур на наявність механічних пошкоджень.2. Електроприлад повинен бути надійно заземлений згідно з правилами установки приладу.3. Забороняється працювати з електроприладом вологими руками.4. Не можна залишати електроприлад без нагляду на довгий час, після закінчення роботи перевірити, чи все вимкнено.5. Не можна користуватися електроприладами без нагляду дорослих.6. При виявленні або виникненні несправності в електроприладі негайно викликати електрика, що обслуговує прилад.7. Категорично заборонено виконувати будь-які ремонтні роботи самостійно.8. Не користуватися саморобними електричними приладами.9. Якщо в квартирі полум’я, або чути запах диму, горілої ізоляції, потрібно негайно повідомити про це дорослим.10. Якщо вдома нікого немає, негайно телефонуйте за номером 01; потім кличте на допомогу сусідів.11. Ніколи не гаси електроприлади водою.

Номер слайду 23

Забороняється

Номер слайду 24

Як ви вважаєте, що треба зробити для раціонального використання електроенергії?

Номер слайду 25

Витрати енергії кожним споживачем (будинок, квартира тощо) вимірюють спе_x0002_ціальними приладами — електричними лічильниками. Вони мають механічне або електронне табло та показують певні зна_x0002_чення з точністю до 1 або 2 цифр після коми. Кількість електрики = Потужність приладу (к. Вт) × Час роботи (годин)Кількість електрики = 2 к. Вт × 0,25 год = 0,5 к. Вт·год

Номер слайду 26

Раціональне освітлення квартир. Економія електроенергії під час приготування їжі. Збереження електроенергії при користуванні радіотелевізійної техніки. Шляхи збереження електроенергіїЩо більша кількість уживаних приладів та більша їх потужність, тим більше має ви_x0002_роблятися електроенергії у країні та більші витрати на неї.

Номер слайду 27

Загадка. Стоїть рогач у полі,Високий, як тополя. Він з’єднаний нитками З такими ж рогачами. Як нитка обірветься,То_світло_не_ввімкнеться(Лінії електропередач) Загадка Дає електрику країніЦя чарівниця – станція.І здогадатись ви повинніЩо це - ……. (електростанція)Загадка. По дроту ходить,Темряву розгонить. (електрика, електрострум)Загадка Стоїть у куточку, їсть пилюку хоботочком. Радо пил він вдихає, не хворіє і не чхає. (пилосос)

Номер слайду 28

Домашнє завдання. Опрацювати §19,дати відповідь на питання:

pptx
Додано
12 грудня 2023
Переглядів
469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку