Презентація "Спростування реформ Петра І"

Про матеріал
Презентація "Спростування реформ Петра І" ............................................
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спростуванняреформ Петра ІПідготував учень 8-А класу. Власов Василь

Номер слайду 2

У Росії в XVIII столітті поряд зі зміцненням й оформленням станового ладу, відбуваються глибокі зміни в економічному й соціальному розвитку, що торкнулися всіх сторін народного господарства і соціального вигляду країни. В основі цих змін лежав процес розкладання феодалізму й генезису капіталістичних відносин, що почалися ще в XVII столітті. Кульмінацією цього процесу була, звичайно ж, епоха Петра І.

Номер слайду 3

Не будемо загострювати увагу на характеристиці життєдіяльності Петра I, а зупинимося на здійснених ним реформах, які зіграли велику роль в історії Росії.

Номер слайду 4

Реформи торкнулися буквально всіх сторін життя російської держави і російського народу, однак до основних з них варто віднести наступні реформи:військову,органів влади і управління,станового устрою російського суспільства,податкову,церковну.

Номер слайду 5

В реформах Петра I виділяється три етапи:

Номер слайду 6

Перший (1699-1709 р.) - зміни в системі державних установ і створення нових; зміни в системі місцевого самоврядування; встановлення рекрутської системи.

Номер слайду 7

Другий (1710-1718 р.) - створення Сенату і ліквідація колишніх вищих установ; перша обласна реформа; проведення нової військової політики, широке будівництво флоту; установа законодавства; перенесення державних установ з Москви в Санкт-Петербург.

Номер слайду 8

Третій (1719-1725 р.) - початок роботи нових, уже створених установ, ліквідація старих; друга обласна реформа; розширення й реорганізація армії, реформа церковного управління; фінансова реформа; введення нової системи податків і нового порядку державної служби.

Номер слайду 9

При правлінні Петра I у Росії остаточно затвердився абсолютизм. 22 жовтня 1721 року Петру I був привласнений титул Батька Батьківщини, Імператора Всеросійського, Петра Великого. Прийняття цього титулу відповідало юридичному оформленню необмеженої монархії.

Номер слайду 10

Зміни в управлінні державою Боярську думу замінив Сенат, що виконував функції уряду. Систему приказів замінили 12 колегій. Міська реформа (містам надавалося право обирати власні органи управління). Країна поділена на провінції та губернії. Призначення на державні посади регулювалося «Табеллю про ранги» 1722 р.

Номер слайду 11

Заходи в економіціГрошова реформа. Збільшення податків. Введення “подушної податі”. Сприяння розвитку мануфактурного виробництва. Дозвіл на використання на заводах праці кріпаків. Не було ліквідоване кріпацтво.

Номер слайду 12

Військова реформа Регулярна армія – солдатів у війська призивали на основі рекрутського набору. Старі піші і кінні частини розпустили, створили полки європейського строю: солдатські, рейтарські (кінні), драгунські.1716 р. – Військовий устав. Побудовано військово-морський флот.

Номер слайду 13

Зміни у сфері культури(Європейські реформи)1699 р. – перехід на європейське літочислення.1701 р. - вихід в світ першої в Росії друкованої газети “Відомості”1702 р. – відкритий перший в Росії театр.1701 р. - заснована школа математичних і навігаційних наук. Введення гражданського шрифту. Створена діюча система світської освіти. Розвиток наук (особливо прикладних). Заснування Санкт-Петербурга – як столиці Росії.“Бородовий податок”

Номер слайду 14

Отже, перетворення, які відбулися в Росії, охопили практично всі сторони життя країни: економіку, політику, науку, побут, зовнішню політику, державний лад. Вони позначилися на становищі трудових мас, церковних справах і т.д. багато В чому ці перетворення пов'язані з діяльністю Петра I (1689-1725).

Номер слайду 15

Говорячи про значення реформ Петра I, в закінчення слід перш за все зазначити, що вони означали початок процесу модернізації та європеїзації у світовому масштабі.

Номер слайду 16

pptx
Додано
6 жовтня 2020
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку