Презентація "Стан економіки УРСР в період загострення кризи радянської системи"

Про матеріал

Презентація "Стан економіки УРСР в період загострення кризи радянської системи"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ В УРСР У ПЕРІОД ЗАГОСТРЕННЯ КРИЗИ РАДЯНСЬКОЇ СИСТЕМИ

Номер слайду 2

І. «Косигінська» реформа. Уповільнення темпів зростання промисловостіІІ. Неефективність колгоспного ладу. Провал Продовольчої програмиІІІ. Зміни в національній та соціальній структурі населенняІV. Життєвий рівень населення

Номер слайду 3

І. «КОСИГІНСЬКА» РЕФОРМА. УПОВІЛЬНЕНЯ ТЕМПІВ ЗРОСТАННЯ ПРОМИСЛОВОСТІ

Номер слайду 4

Економічна ситуація вимагала негайних і глибоких економічних реформ. Великі надії покладалися на рішення березневого і вересневого (1965 р.) пленумів ЦК КПРС. Мета - запровадження певних рис економічного регулювання.Ініціатором широкої дискусії з економічних питань виступив професор Харківського інженерно-економічного інституту Овсій Ліберман. У вересні 1962р. в газеті «Правда» з’явилась його стаття «План, прибуток і премія». У ній автор пропонував посилити господарську самостійність підприємств, звільнити централізоване планування від дріб’язкової опіки над фабриками і заводами. Косигінську реформу на Заході називають саме реформою Лібермана.

Номер слайду 5

У жовтні 1964року уряд СРСР очолив Олексій Михайлович Косигін. Голова Ради Міністрів СРСР та група харківських технократів посилили централізацію в управлінні економікою - було ліквідовано ради народного господарства й відновлено галузеву систему управління промисловістю через союзні та союзно-республіканські міністерства. Пропонувалося розширення прав підприємств, зокрема скорочення кількості обов’язкових планових показників, недопущення зміни плану без згоди підприємств, залишення частини прибутку в їх розпорядженні. Якщо раніше основним показником ефективності роботи підприємства була кількість виготовленої продукції, то тепер - обсяг реалізованої. Голова Ради Міністрів СРСР протягом 16 років

Номер слайду 6

На підприємствах утворювалися фонди розвитку виробництва та матеріального заохочення працівників. Запровадження фонду соціально-культурних заходів і житлового будівництва давало підприємствам можливість будувати житло, дитячі садки, бази відпочинку.

Номер слайду 7

Завдяки втіленню економічної реформи 8-ма п’ятирічка (1966-1970) була найуспішнішою серед усіх

Номер слайду 8

РЕЗУЛЬТАТИ «ЗОЛОТОЇ П*ЯТИРІЧКИ»:підвищене фінансування сільського господарства;здійснена комплексна механізація;проведена меліорація;встановлена надбавка за понаднормову продукцію;в Україні збудовано 5 АЕС: Чорнобильську (м. Прип’ять, Київська обл.), Запорізьку (м. Енергодар), Південноукраїнську (м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл.), Рівненську (м. Вараш) та Хмельницьку (м. Нетішин).високими темпами будують житло, споруди соціальної сфери. Запорізька ЕАС, нині одна з найпотужніших у Європі, одна з трьох кращих в світі. 6 енергоблоків, що повністю відповідають світовим стандартам

Номер слайду 9

1966-1970 роки:50% ріст виробництва промислової продукції28% ріст продуктивності праці в промисловості30% збільшення національного доходу. Мітинг на Харківському тракторному заводі з нагоди випуску мільйонного трактору, 1967р.

Номер слайду 10

Але вже на початок 70-х рр. економічні реформи загальмувалися. Реформа 1965 р. засвідчила: посилення централізму несумісне з ринковими елементами, економічне реформування неможливе без політичного, а також без демократизації органів влади й управління, без реального державного суверенітету республік. Л. Брежнєв ставився до реформи з підкресленою байдужістю. Після вторгнення в Чехословаччину реформа була зупинена. Екстенсивна система господарювання — система господарювання, при якій збільшення валового обсягу виробництва досягається за рахунок розширення виробничих потужностей, а не за рахунок підвищення його ефективності.

Номер слайду 11

- Скільки у нас всього євреїв? – запитує Брежнєв у Косигіна. - Мільйони три-чотири. - А якщо ми їм всім дозволимо виїхати, скльки забажає? - Мільйонів десять-п’ятнадцять.

Номер слайду 12

Командна економіка не була придатна до залучення досягнень науково-технічного прогресу. Економіка була в стані стагнації. Стагнація - відсутність розвитку, застій у виробництві.- Будеш дуже прискіпливим, буду виходити через оту дірку.

Номер слайду 13

- Як бачите, і ми механізували ручну працю.

Номер слайду 14

- За продукцію своєї фабрики можете не хвилюватися. Її не бере ні міль, ні час, ні покупець.- Тільки вчора купив стілець виробництва вашої фабрики, а він уже зламався.- То, може, ви на нього сідали?

Номер слайду 15

Занепад радянської індустрії загальмувала світова енергетична криза 1970-х рр. Коли ціни світового ринку на енергоносії зросли мало не вдесятеро, СРСР наростив видобуток нафти й газу, а також збудував нафто- та газогони від Західного Сибіру через Україну до Західної Європи.

Номер слайду 16

ІІ. НЕЕФЕКТИВНІСТЬ КОЛГОСПНОГО ЛАДУ. ПРОВАЛ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОГРАМИ

Номер слайду 17

Українська Республіка давала більше ніж половину загальносоюзного виробництва цукру, майже половину соняшнику, близько третини фруктів та овочів. Колгоспи та радгоспи не могли нагодувати міського споживача, дарма що держава вкладала в них дедалі більше коштів.

Номер слайду 18

ДОКУМЕНТ Зі щоденника П. Шелеста, 1968 р.: «У Донбасі великі труднощі із забезпеченням харчування, особливо м'ясом, державних фондів явно не вистачає. А на ринку кілограм м'яса 2,5-3 карбованці. Серед шахтарів, гірників, металургів, машинобудівників, хіміків, будівельників просто йде відкрите ремствування. А що я можу зробити при нашій “зацентралізованій” системі, де все давно розписано, все розподілено, навіть те, що не вироблено. Ми ж не маємо права навіть витратити на потреби республіки те, що виробили понад план. Із республіки відправляється величезна кількість продуктів тваринництва - навіть за кордон, а свій власний робітничий клас, “господаря” країни, тримаємо на мінімальному пайку».

Номер слайду 19

Збирання врожаю студентами з міста

Номер слайду 20

Неспроможність домогтися від колгоспів високої врожайності спонукала державні органи наполягати на постійному розширенні посівних площ. Надмірна розораність призводила до активізації ерозійних процесів. Чорноземні ґрунти, якими завжди славилася Україна, перебували в жахливому стані. Продовольча програма провалилася. Напис на мішках - «добриво».- А тепер, діти, на конкретному прикладі я поясню вам, що таке безгосподарність.

Номер слайду 21

- А я приходжу сюди фарбувати по понеділках. У них цього дня чудовий помаранчевий колір.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ІІІ. ЗМІНИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ТА СОЦІАЛЬНІЙ СТРУКТУРІ НАСЕЛЕННЯ

Номер слайду 24

Українська РСР була другою за площею і населенням республікою Радянського Союзу. За чисельністю населення вона перебувала на шостому місці в Європі після Російської РФСР, Німеччини, Італії, Великої Британії та Франції.

Номер слайду 25

За даними переписів, з 1959 по 1989 р. чисельність населення республіки зросла на 9,6 млн і сягнула 51,7 млн осіб.

Номер слайду 26

Переписи населення свідчили про загрозу депопуляції в Україні, тобто абсолютного скорочення чисельності населення. Природний приріст різко скорочувався внаслідок двох причин: зниження народжуваності й зростання смертності. Як і всюди в Європі, в Україні зростала питома вага населення старшого й похилого віку внаслідок подовження середньої тривалості життя.

Номер слайду 27

Для міжреспубліканської міграції Кремль створював найбільш сприятливі умови. У 1970-х рр., коли міграція досягла максимуму, приріст населення України був забезпечений переважно припливом росіян, а не народжуваністю українців.

Номер слайду 28

Для міжреспубліканської міграції Кремль створював найбільш сприятливі умови. У 1970-х рр., коли міграція досягла максимуму, приріст населення України був забезпечений переважно припливом росіян, а не народжуваністю українців. Проводи донецької молоді на будівництво Байкало-Амурської магістралі (БАМ), жовтень 1974 р.

Номер слайду 29

ІV. ЖИТТЄВИЙ РІВЕНЬ НАСЕЛЕННЯ

Номер слайду 30

Упродовж 1971-1985 рр. грошова маса в обігу зросла втричі, а виробництво товарів народного споживання (разом з імпортом) - удвічі. Це зумовило зниження купівельної спроможності рубля. У ринковій економіці невідповідність товарної маси грошовій виявилася б у формі інфляції, тобто знеціненні грошей, інакше кажучи - зростанні цін.- Ти що, з глузду з'їхала!Знову виставила дефіцит на прилавок.

Номер слайду 31

- Михайле Васильовичу, мені здається, будівельники трохи наплутали!- Та нічого - об'єкт ми все-таки приймемо, а будівельників зобов'яжемо ліквідувати недоробки.

Номер слайду 32

За рівнем житія Україна на початку 80-х рр. перебувала на 50-60-х місцях:• збільшилися реальні зарплати, пенсії, стипендії; ціни за комірне, комунальні послуги, транспорт — низькі;• зведено значну кількість житла, шкіл, лікарень, будинків культури, освіта і медицина — безкоштовні;• поліпшилося забезпечення побутовою технікою, користування підручниками в школі стало безплатним;• за роки «застою» виробництво товарів народного споживання збільшилося в 2 рази, а грошова маса в обігу — в 3,1 разу. Внаслідок цього все більше товарів повсякденного попиту потрапляло в розряд дефіцитних;• складною залишалася житлова проблема. Черга на квартиру становила 1,5 млн осіб (урбанізація);• населення багатьох сіл не одержувало задовільного побутового обслуговування, не було забезпечене транспортом, газопостачанням. Третина сіл не мала жодних медичних закладів;• високою залишалася смертність, у 1979 р. у селах Чернігівської області вона перевищила народжуваність — розпочалася депопуляція;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Малига Надія Миколаївна
    Дякую! Чудова робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
11274
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку