Шапинкові гриби відіграють важливу роль і в природі, і в житті людини. Так, багато видів рослин не можуть зростати без симбіозу з грибами. Шапинкові гриби споживають різні види тварин (наприклад, білки, мишоподібні гризуни, борсуки, кабани, козулі, птахи, комахи, суходільні молюски). Багато видів шапинкових грибів вживає в їжу й людина
Номер слайду 3
Які поживні якості грибів? Відомо понад 200 видів їстівних грибів. Кулінарно оброблені плодові тіла багатьох видів шапинкових грибів дуже смачні. Найбільшу харчову цінність для людини мають білі гриби, печериці, підберезники, підосичники, маслюки. Гриби містять багато білків, вітамінів, необхідні людині мікроелементи (Купрум, Цинк та ін.). Гриби смажать, солять, маринують, сушать.
Номер слайду 4
Правила споживання грибыв. Грибні страви корисні не для всіх. Їх не радять споживати людям, що мають хвороби нирок, кишечнику або шлунка. Не можна годувати грибами дітей до 5 років, оскільки їхній організм погано їх перетравлює. Споживати потрібно лише свіжі гриби з молодими плодовими тілами. Старі плодові тіла, хоча й приваблюють своїми розмірами, можуть містити отруйні речовини, що утворилися внаслідок обміну речовин гриба. Оскільки гриби в природі ростуть лише в певні теплі сезони, то на зимовий період їх консервують: солять, маринують або висушують. Зберігати висушені гриби слід у сухому місці, щоб запобігти оселенню на них цвілевих грибів.
Номер слайду 5
Штучне вирощування грибів. Печериці та гнойовики, гливи, опеньок літній живляться лише органічними речовинами ґрунту, гною або відмерлої деревини. Наприклад, у багатьох країнах світу вирощують гливу та печерицю двоспорову.
Номер слайду 6
Слід пам’ятати, що серед шапинкових грибів є багато отруйних.не всі гарні на вигляд гриби можна вживати в їжу.
Номер слайду 7
Які гриби є отруйними?Найбільш поширені отруйні види грибів: 1 - дощовик несправжній; 2 - сироїжка блювотна; 3 - опеньок сірчано-жовтий; 4 - бліда поганка; 5 - рядовка тигриста; 6 - мухомор червоний. Найбільш небезпечні для здоров’я людини гриби: мухомори білий (1) та смердючий (2)
Номер слайду 8
Запам’ятайте:якщо після споживання грибів ви почуваєтеся зле, негайно зверніться по допомогу до лікаря. Перед тим як почати самостійно збирати гриби, слід дізнатися про види отруйних грибів, поширені у вашій місцевості. Важливо запам’ятати, чим їстівні гриби відрізняються від отруйних, що зовні на них схожі. У цьому вам допоможуть батьки, учителі й досвідчені грибники.
Номер слайду 9
ТАК чи НІ? Отруйні гриби мають неприємний гіркий присмак і запах.
Номер слайду 10
НІ!Це не так. Найбільш отруйний для людини гриб - бліда поганка - не має неприємного запаху та присмаку.
Номер слайду 11
ТАК чи НІ?Об’їдений молюсками чи личинками комах гриб не містить отруйні речовини. Речовини, отруйні для людини, можуть бути неотруйними для певних тварин.
Номер слайду 12
НІРечовини, отруйні для людини, можуть бути неотруйними для певних тварин.
Номер слайду 13
ТАК чи НІ
Номер слайду 14
НІ!
Номер слайду 15
ТАК чи НІ?
Номер слайду 16
НІ!
Номер слайду 17
ТАК чи Ні?
Номер слайду 18
НІ!
Номер слайду 19
Запам’ятайте: до приїзду «швидкої медичної допомоги» отруєній людині слід надати долікарську допомогу: 1 викликати в неї блювоту, дати випити багато теплої води 2 проковтнути 3-4 таблетки активованого вугілля. Це роблять для того, щоб вивести з організму залишки їжі з отрутою.
Номер слайду 20
Які гриби відносять до умовно-їстівних? Крім їстівних та отруйних є й умовно-їстівні гриби. До них належать гриби отруйні або їдкі чи гіркі на смак у сирому вигляді, але їстівні після ретельної кулінарної обробки. Це, наприклад, свинушки (мал. 228), вовнянки, деякі види рядовок, зморшків та інші. Отже, умовно-їстівні гриби перед споживанням потребують попередньої обробки: вимочування в сольовому розчині, кип’ятіння з наступним видаленням відвару. Отруйні речовини при цьому розчиняється у воді. Усі гриби перед подальшою кулінарною обробкою потрібно добре промити.
Номер слайду 21
ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЗБИРАННЯ ГРИБІВПеред тим як почати самостійно збирати гриби, слід добре вивчити ознаки їстівних та отруйних грибів, для того щоб відрізняти їх. Збираючи гриби, не руйнуйте грибницю, оскільки на наступний рік буде сформовано менше плодових тіл. Не слід руйнувати плодові тіла отруйних видів грибів, адже вони - частина їжі для тварин. Для збирання грибів використовуйте плетений кошик. Поліетиленові пакети не пропускають повітря, там накопичується волога, й зібрані гриби можуть зіпсуватися.
Номер слайду 22
ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЗБИРАННЯ ГРИБІВПеред тим як покласти гриб у кошик, його слід очистити від ґрунту та бруду. Із шапинки маслюків попередньо зчищують слиз, аби він не забруднив інші гриби. У кошику гриби розташовують так: великі й тверді гриби кладуть на дно, а зверху - дрібні й ламкі. Відразу після повернення додому зібрані гриби потрібно ретельно почистити й порізати. Очищені й порізані гриби або відразу готують у їжу, або кладуть у холодильник. Там оброблені гриби можуть зберігатися певний час. Не можна збирати гриби поблизу великих автомобільних доріг або на територіях, забруднених радіоактивними речовинами. Це пов’язано з тим, що гриби здатні накопичувати шкідливі речовини.
Номер слайду 23
УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯСеред шапинкових грибів є їстівні та отруйні види. Умовно-Їстівні гриби перед споживанням потребують спеціальної обробки. У разі отруєння грибами слід негайно звернутися до лікаря й надати отруєному першу долікарську допомогу. Перед збиранням грибів слід добре вивчити ознаки їстівних та отруйних видів грибів вашої місцевості.
Джерела. Біологія. 6 клас. Остапченкоhttps://mayak.media/cards/7242/gribnij-sezon-yak-vidrizniti-istivni-gribi-vid-otrujnih-poradi-scho-vryatuyut-zhittya