Презентація "Страх перед вацинацією: чому виникає та як подолати"

Про матеріал
Є додатком до класної години "Страх перед вакцинацією: чому виникає та як подолати"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТРАХИ ПЕРЕД ВАКЦИНАЦІЄЮ: ЧОМУ ВИНИКАЮТЬ ТА ЯК ПОДОЛАТИ

Номер слайду 2

ВІСПА . КІР До запровадження вакцини в 1960-х роках щороку ця хвороба забирала приблизно 2,6 мільйона людських життів.  З 2000 по 2017 рік вакцинація врятувала понад 20 мільйонів людських життів.  ПОЛІМІЄОЛІТ ДИФТЕРІЯ До 1980-х у країнах, що розвиваються, на неї щороку хворіло близько мільйона людей, 50-60 тисяч із них помирало. Навіть сьогодні під час захворювання на дифтерію летальність може перевищувати 10%.

Номер слайду 3

https://www.youtube.com/watch?v=GS7JNskveTA У XX столітті ця вірусна хвороба вбила понад 300 мільйонів людей. Близько 30% тих, хто заражалися віспою, вмирали, нерідко в муках, тому що все їхнє тіло вкривалося гнійними наривами. Решта сліпнули або залишалися на все життя з жахливими шрамами на шкірі. Вакцина проти віспи була введена англійським лікарем Едвардом Дженнером у 1796 роц. У бідних країнах віспа продовжувала лютувати ще понад півтори сотні років. Покінчити з нею допомогла програма масованого щеплення ВООЗ, яка стартувала в 1967 році.

Номер слайду 4

ІСПАНКА https://www.youtube.com/watch?v=3Q29fR7hTZA Найбільша за смертністю пандемія грипу за всю історію людства (пандемії грипу). Тривала з січня 1918 року по грдень 1920-го. За цей час заразилося 500 млн осіб, або близько чверті тодішнього населення світу. За різними оцінками, у всьому світі від іспанки померло від 17 до 50 млн, а за деякими джерелами навіть до 100 млн осіб

Номер слайду 5

Щороку вакцинація рятує 2-3 мільйони людей у всьому світі від небезпечних хвороб та попереджає 1,5 мільйонів летальних випадків від інфекційних хвороб. На сьогодні існують вакцини для запобігання більш ніж 20 хвороб, які загрожують життю. У період з 2010 по 2018 рік вдалося запобігти 23 мільйонів смертей лише шляхом вакцинації проти кору.

Номер слайду 6

Попри наявність чималої кількості доказових фактів ефективності і безпечності вакцин існують особи, які не бажають вакцинуватися. Поширеними причинами такої відмови є як власні сформовані переконання, так і страх вакцинації чи її побічних наслідків. Зокрема, вакцинації перешкоджають ятрофобії, хемофобії, фармакофобії тощо. Особи, які виступають проти вакцинації, часто приховують свій страх перед нею, можуть шукати підтвердження правильності своєї позиції та тлумачити будь-які події та явища відповідно до своїх уявлень.

Номер слайду 7

ЩО ТАКЕ КОЛЕКТИВНИЙ ІМУНІТЕТ?

Номер слайду 8

1.кір; 2.кашлюк; 3.краснуха; 4.поліомієліт; 5.правець; 6.туберкульоз; 7.гепатит В; 8.дифтерія; 9.гемофільна інфекція; 10.епідемічний паротит. В Україні обов'язковими залишаються щеплення від десяти серйозних хвороб:

Номер слайду 9

1.Грип (щороку); 2.Ковід; 3.Пневмокок; 4. Менінгокок; 5.Вірус папіломи людини; 6.Гепатит А 8.Кліщовий енцефаліт; 9.Брюшний тиф; 10.Сказ. Рекомендовані вакцини:

Номер слайду 10

ГЕПАТИТ А https://tsn.ua/video/video-novini/zahvoriti-rizikuye-kozhen-naskilki-nebezpechniy-gepatit-a.html Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води. Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки). ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА. Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет. Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.

Номер слайду 11

ЩО ТАКЕ КОЛЕКТИВНИЙ ІМУНІТЕТ? 1.Краще перехворіти природнім шляхом ніж зробити щеплення. МІФ ПРАВДА

Номер слайду 12

1.Краще перехворіти природним шляхом ніж зробити щеплення. Вакцинація — завжди найкращий варіант, оскільки вона або попереджає захворювання взагалі, або не допускає тяжкого перебігу хвороби і появи ускладнень внаслідок інфекційних хвороб. Якщо ваша дитина заразиться і перехворіє інфекційним захворюванням, у неї, певна річ, сформується імунітет проти цього захворювання. Однак інфекція може викликати ускладнення: параліч після поліомієліту, ураження серця при дифтерії, рак печінки через гепатит В, енцефаліт внаслідок кору. Ризик ускладнень після інфекційної хвороби набагато вищий, аніж ризик небажаних проявів після вакцинації.

Номер слайду 13

Як зазначає ВООЗ, клінічні дослідження вакцин зазвичай проводяться в три фази: введення вакцини невеликому числу добровольців, щоб оцінити її безпеку, потім вакцина вводиться сотням добровольців для подальшої оцінки її безпеки і здатності генерувати імунну реакцію, наостанок вакцина вводиться тисячам добровольців, і проводиться порівняння з аналогічною групою людей, які не отримали вакцину, але отримали продукт порівняння, щоби визначити ефективність препарату і вивчити безпеку з-поміж більшої групи людей.

Номер слайду 14

МІФ ПРАВДА 2.Вакцина може ослабити імунну систему

Номер слайду 15

2.Вакцина може ослабити імунну систему Природне інфікування певними вірусами при природному захворюванні може ослабити імунну систему, опірність організму. Але вакцини діють по-іншому. Вони містять віруси, які відрізняються від вірусів, що викликають захворювання. Вакцинальні віруси самі настільки ослаблені, що не можуть ослабити імунну систему.

Номер слайду 16

МІФ ПРАВДА 3.При вакцинації перевантажується імунна система

Номер слайду 17

3.При вакцинації перевантажується імунна система Вакцинація не може перевантажити імунну систему. При перенесенні захворювання навантаження на імунітет у кількасот разів вище, ніж при вакцинації. Навіть якщо одночасно ввести вакцини проти 10 інфекційних захворювань, задіюється 0,1% імунної системи, тоді як при інфекційному захворюванні навантаження на імунну систему буде у кількасот разів вищим.

Номер слайду 18

МІФ ПРАВДА 4.Вакцини вводять з різною періодичністю, а саме, через рік, 5, 10 років.

Номер слайду 19

4.Вакцини вводять з різною періодичністю, а саме, через рік, 5, 10 років. Вакцини мають різну схему введення, яка складена за результатами численних досліджень. Є щеплення, які треба робити в дитинстві кілька разів, а потім періодично повторювати (наприклад, раз на десять років вакцинацію від кашлюку (дітям і вагітним), дифтерії та правцю), інші вводять курсом одразу, і пізніше більше не повторюють (гепатит В, вірус папіломи людини, вітрянка), а якісь треба робити частіше протягом всього життя (щеплення від грипу щороку).

Номер слайду 20

МІФ ПРАВДА 5.Вакцини слід вводити лише дітям? Дорослим вакцини не потрібні.

Номер слайду 21

Захист від хвороб, а отже, вакцинація необхідна як дітям так і дорослим, особливо людям старшого віку 5.Вакцини слід вводити лише дітям? Дорослим вакцині не потрібні.

Номер слайду 22

МІФ ПРАВДА 6. Протягом одного дня можна зробити декілька щеплень.

Номер слайду 23

6. Протягом одного дня можна зробити декілька щеплень. За один раз (протягом одного дня) можна зробити декілька щеплень. Для дітей створені рекомбінантні вакцини, де до складу однієї дози входить до шести антигенів різних збудників. А одночасно можна зробити додаткові щеплення, і за прийом малечу іноді захищать від десяти хвороб одразу. Дорослим також можна робити два, три і більше щеплень за один візит до лікаря.

Номер слайду 24

МІФ ПРАВДА 7.Вакцинацію краще відкласти, якщо у людини температура.

Номер слайду 25

7. Вакцинацію краще відкласти, якщо у людини температура? Тимчасово відкласти вакцинацію варто, якщо у вас гострий період захворювання, наприклад, застудного, з температурою вище за 38 градусів. Загалом же навіть при легких симптомах ГРВІ можна вакцинувати, це жодним чином не шкодить.

Номер слайду 26

МІФ ПРАВДА 8. Людям з хронічними захворюваннями вакцинацію проводити не можна.

Номер слайду 27

8. Людям з хронічними захворюваннями вакцинацію проводити не можна. Особам із хронічними захворюваннями можна і потрібно робити щеплення! Такі люди більш вразливі до інфекційних захворювань, котрі протікають у них значно важче і призводять до серйозніших ускладнень. Тому ці вони потребують вакцинації для створення захисту від інфекцій. Більше того, такі люди потребують також вакцинації від інфекцій, що не входять у перелік 10-ти, включених до календаря щеплень України. Наприклад, осіб з бронхіальною астмою і цукровим діабетом необхідно вакцинувати проти пневмококової інфекції і щорічно проти грипу

Номер слайду 28

ГРИП https://www.youtube.com/watch?v=LNKj7u6EXNI Щорічно в світі від ускладнень грипу помирають 650 тисяч людей.

Номер слайду 29

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОРТАЛ ІМУНІЗАЦІЇ https://vaccine.org.ua/vakczynacziya-v-ukrayini/vaccinationua-calendar/

Номер слайду 30

Гаряча лінія МОЗ та ЮНІСЕФ з питань вакцинації «Спільно до здоров’я» – 0 800 351 896 https://www.unicef.org/ukraine/stories/vaccination-and-nutrition-hotline

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

ppt
Додано
2 квітня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку