Презентація"Створення ситуації успіху в навчально -виховному процесі"

Про матеріал
Презентація допоможе провести майстер-клас з створення ситуації успіху в навчально виховному процесі , в початкових класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створення ситуації успіху Шишацька Тетяна Григорівна учитель початкових класів. Придніпрянської ЗОШ І – ІІІ ст.

Номер слайду 2

Успіх змінює людину. Він робить її впевненою у собі,надає їй гідності, і людина виявляє в собі якості, про які не підозрювала раніше. Джой Бразерс

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

З психологічної точки зору. Успіх — це переживання стану радості, задоволення від того, що результат, до якого особистість прямувала в своїй діяльності, або збігся з її очікуваннями, сподіваннями (з рівнем домагань), або перевершив їх. 

Номер слайду 6

З педагогічної точки зору ситуація успіху — це таке цілеспрямоване, організоване поєднання умов, за яких створюється можливість досягти значних результатів у діяльності як окремо взятої особистості, так і колективу в цілому. 

Номер слайду 7

Основні прийоми педагогічної технології "Створення ситуації успіху" "Вибір адекватних стимулів" — стимул для ро­боти повинен бути привабливим для учнів, а при втраті своєї актуальності змінюватись. "Допомога друга" — це вчасна допомога як з бо­ку викладача, так і з боку учнів, що підтримує прагнен­ня дитини стати на ноги, уселяє в неї впевненість у власні сили, у спроможність здолати труднощі. Сутність прийому "Еврика" є прагнення вчителя активізувати учнів нехай на маленьке, але власне відкриття відомих фактів, що спонукає їх мислити, відкривати для себе нове, розкривати красу процесу пізнання. Прийом "Навмисна помилка" активізує увагу учнів. Його рекомендується використовувати при пе­ревірці знань.

Номер слайду 8

Основні прийоми педагогічної технології "Створення ситуації успіху" "Гидке каченя" — прийом для "зневірених" учнів. Важливо вчасно побачити їхні позитивні якості, ство­рити всі можливі умови для тих, кому так необхідно, щоб хтось повірив у них, допоміг удосконалитися. Сенс прийому "Емоційне заохочення" у тому, щоб уселити в дитину віру в себе, похвалити за будь-що, навіть незначне; усмішкою, поглядом дати зро­зуміти учню, що серце, душа вчителя розкриті для нього. "Сходинки до успіху" — крок за кроком підніма­тися разом з учнем сходинками знань. - "Емоційне блокування" — це обмеження розгор­тання образи, розчарування, утрати віри у власні сили. Треба допомогти учневі пересилити свою невдачу, знайти її причину, переорієнтувати його з песимістич­ної оцінки подій на оптимістичну.

Номер слайду 9

Основні прийоми педагогічної технології "Створення ситуації успіху" Прийом "Стеж за нами" використовується для дітей з інтелектуальною занехаяністю, з лінощами дум­ки. Сенс його полягає в тому, щоб дати можливість учню відчути радість визнання в собі інтелектуальних сил. "Емоційний сплеск" — це спроба дати емоційний заряд упевненості в тяжку для учня хвилину, нагадавши йому про його великі інтелектуальні можли­вості, звільнити від психологічної затисненості енергію, думку, знання. Прийом "Обмін ролями" дає учням можливість проявити себе, наприклад, у ролі учителя, показує дітям, що вони здатні робити набагато більше, ніж від них очікують. "Створення ситуації змагань" — завдання педа­гога — виявлення гідного "суперника" й утримання си­туації інтелектуально-творчого змагання під педа­гогічним контролем.

Номер слайду 10

Для створення ситуації успіху важлива емоційна культура вчителя, його психологічна компетентність, вербальна інструментовка, наприклад, такі висловлю­вання педагога: Це дуже важливо, і в тебе неодмінно вийде... Саме ти й міг би зробити таку справу... Це зовсім не складно. Навіть якщо не вийде — нічого страшного... Починай же! Я впевнений, ти це добре зробиш... Ось ця деталь вийшла в тебе дуже гарно!

Номер слайду 11

Головна мета діяльності вчителя Створити ситуацію успіху для розвитку особистості дитини, дати можливість кожному вихованцю відчути радість досягнення успіху, усвідомлення своїх здібностей, віри у власні сили.

Номер слайду 12

Завдання педагога Допомогти дитині зрости в успіху, дати відчуття радістьі від здолання труднощів, переконати, що задарма в житті нічого не дається, скрізь необхідно докласти зусиль. І успіх буде еквівалентним витраченим зусиллям.

Номер слайду 13

Вправа «Рваний папір»

Номер слайду 14

Пташка щастя

Номер слайду 15

ВПРАВА” ПЕРЕВТІЛЕННЯ”

Номер слайду 16

Звільни пташку

Номер слайду 17

Цікаві уроки. Уроки-творчі звіти Уроки-ярмарки. Уроки-дослідження Уроки-КВКУроки-подорожі Уроки -квести

Номер слайду 18

РАЗОМ МИ

Номер слайду 19

»Мета: вивчити емоційний стан Хід вправи: по черзі всім потрібно сказати, на яку пору року, погоду, природне явище, схожий ваш настрій сьогодні. Наприклад: пухнастий мій настрій сьогодні схожий на весняну, білу хмаринку в голубім небі. А ваш?

Номер слайду 20

Вправа «Комплімент»Вчитель і діти стоять у колі взявшись за руки. Вчитель передає справа від себе кульку, або яскраву іграшку, говорячи приємні слова – компліменти. Наприклад:  Сергійко, ти сьогодні такий усміхнений!Наталочко, у тебе такі красиві бантики!  

Номер слайду 21

Гра «Як би, я»Дітям пропонується придумати кінцівку невеликого твору:o   «Якби я був (-а) вітром, то…»o   «Якби я був (-а) зіркою, то…»o   «Якби я був (-а) хмаркою, то…»o   «Якби я був (-а) морем, то…»o   «Якби я був (-а) невидимим(-ою), то…»o   «Якби я був (-а)найкращим винахідником, то…»

Номер слайду 22

Гра «Закінчи речення»Діти сидять у колі. Вчитель пропонує їм закінчити речення, висловлюючись по черзі.·       Більшість дітей кожного класу…·       Мені подобається, якщо діти…·       Я не люблю, коли сміються над …·       Мені соромно, коли …·       Мені цікаво, коли …·       Мені боляче, коли …·       Я мрію …·       Я вірю …·       Я прагну …·       Я люблю…·       Я турбуюся…·       Про мене турбуються…·       У мене вірять…·       Я сподіваюсь…·       У майбутньому я хочу…·       Мені сумно, коли…·       Я радію, якщо…·       Я не люблю, коли…

Номер слайду 23

  Ситуація успіху досягається тоді, коли сама дитина визначає цей результат як успіх.

Номер слайду 24

Створення ситуації успіху породжує радість. І якщо дитина усміхне-на протягом дня, це є свідченням того, що вона відчуває свою значимість як особистість, як потребу в ній всього колективу і все це спрацьовує на позитивний результат у досягненні поставленої мети

Номер слайду 25

БАЖАЮ ЩАСТЯ І ДОБРА

Номер слайду 26

pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
1219
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку