Презентація «Сучасні виховні технології в роботі класного керівника (з досвіду роботи)»

Про матеріал

Існує велика кількість освітніх технологій, які використовуються класними керівниками. Розглянемо найбільш поширені та прийнятні саме для виховних цілей, які я, як класний керівник, також використовую в своїй роботі. Виховна технологія відображає практику реалізації педагогічних технологій. Це чітка, упорядкована система виховних впливів, дій у рамках виховного процесу, що сприяють досягненню виховних цілей.

Для технології характерні ознаки: системність, послідовність дій, високий рівень інструментованості, тобто чіткий алгоритм дій, розпочинаючи з визначення мети, етапів, кроків, операцій тощо.

Технологія виховання — це строго обґрунтована система педагогічних засобів, форм, методів, їх етапність, націленість на вирішення конкретного виховного завдання. Кожне завдання має адекватну технологію виховання. Таким чином, сьогодення потребує використання саме технологій орієнтованих на особистість.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання сучасних виховних технологій в роботі класного керівника Амеліна Любов Іванівна, класний керівник 5 класу ІІ-Іванівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Барвінківської районної ради Харківської області

Номер слайду 2

«Класний керівник - це особа, яка за дорученням народу має повсякденний доступ до найдорожчого народного багатства - душі, розуму, почуттів дітей, підлітків і юнаків. Перед ним, з одного боку, моральні цінності, створені, вистраждані протягом століть, з другого - багатство народу, його майбутнє, його надія - молоде покоління. Класний керівник творить найбільше багатство суспільства - Людину...»В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

«Технологія» - від грецької techne - мистецтво, майстерність, вміння;«логія» – наука. Технологія – це сукупність прийомів, які застосовують в якій-небудь справі, майстерстві, мистецтві. Технологія – це одночасно система сукупності знань, вмінь, навичок, методів, способів діяльності та алгоритм, наукова розробка рішення будь-яких проблем.

Номер слайду 4

Існує велика кількість освітніх технологій, які використовуються класними керівниками. Розглянемо найбільш поширені та прийнятні саме для виховних цілей, які я, як класний керівник, також використовую в своїй роботі. Виховна технологія відображає практику реалізації педагогічних технологій. Це чітка, упорядкована система виховних впливів, дій в рамках виховного процесу, що сприяють досягненню виховних цілей. Для технології характерні ознаки: системність, послідовність дій, високий рівень інструментованості, тобто чіткий алгоритм дій, розпочинаючи з визначення мети, етапів, кроків, операцій тощо. Технологія виховання — це строго обґрунтована система педагогічних засобів, форм, методів, їх етапність, націленість на вирішення конкретного виховного завдання. Кожне завдання має адекватну технологію виховання. Таким чином, сьогодення потребує використання саме технологій орієнтованих на особистість.

Номер слайду 5

ТЕХНОЛОГІЇІгровіПроектна. Проблемного виховання Створення ситуації успіху Виховання патріотизму учнів. Колективних творчих справ. Здоров’я- зберігаючіОсобистісно-орієнтованого вихованняІнформаційно-комунікаційніФормування творчої особистостіРозвитку критичного мислення

Номер слайду 6

Технологія виховання патріотизму Вірність Україні є невід’ємною ознакою національно свідомого громадянина. З метою вивчення та дослідження рідного краю, його історії, природи та мистецтва проводяться екскурсії та подорожі «Мій край - його історія жива», туристичні походи «Стежками рідного краю», участь в пошуковій експедиції «Стежками рідного краю», «Мій ідеал громадянина -патріота», «Сліди війни в моїй родині», «Подвигу народу жити у віках», екскурсії в районний та обласні краєзнавчі музеї. Традиційно проводяться виховні заходи з нагоди знаменних та пам’ятних дат: День Соборності України, День Пам’яті героїв - подій під Крутами, День визволення селища, району та України від фашизму, революції Гідності, вшанування героїв Небесної Сотні тощо. Учні підтримують акцію «Допоможемо разом воїнам АТО». В виставках дитячих малюнків «Повертайтесь живими!», «Все буде добре», «Держись, Україна!», «Слава героям!» можна побачити глибокий зміст, хвилювання за майбутнє держави, в перемогу добра над злом.

Номер слайду 7

Здоров’я - зберігаюча технологія. Мета технології: забезпечення школярів високим рівнем здоров’я не тільки фізичного, але й духовного, психічного, інтелектуального, емоційного та формування у них культури здоров’я з метою підвищення резервів їхнього здоров’я (динамічні паузи, спортивні та подвижні ігри, фізкультхвилинки, сімейні свята, походи, екскурсії тощо)

Номер слайду 8

Технологія колективних творчих справ Колективні творчі справи – це перш за все повноцінне життя учнівського та педагогічного колективу і в той же час їх спільна боротьба за покращення навколишнього життя. В цьому житті, в цій боротьбі педагоги виступають як старші друзі дітей, діючи разом з ними і попереду них.  Про це  свідчать проведені трудові десанти та акції : «Школа - наш дім, а ми - господарі в нім», «Дерева - легені планети», « Допоможи ближньому», проектна діяльність та інше. Особливу увагу приділяю технології колективної творчої діяльності, що включає методику колективних творчих справ. Роль класного керівника - організатор, наставник, консультанта, співучасник творчого процесу, який сприяє активній участі школярів у навчально-виховному процесі, підтримує вибір кожного та колективу в цілому без будь-якого тиску, створює умови для їх ініціативи, самовияву та самоствердження.

Номер слайду 9

Ігрові технології Ігрова технологія містить спектр цільових орієнтацій, які розширюють кругозір, пізнавальну діяльність; вчить застосувати знання, уміння, навички у практичній діяльності; формувати уміння і навички , які необхідні у практичній діяльності; розвиває трудові навички; виховує самостійність, співпрацю, колективізм, товариськість, комунікативність, увагу , пам'ять, мову, мислення, уміння порівнювати, зіставляти, уяви, фантазії, творчих здібностей,рефлексії, уміння знаходити оптимальні рішення; залучає до норм і цінностей суспільства; пристосовує до умов середовища тощо.

Номер слайду 10

Формування творчої особистостіМета технології: розвиток (передбачає врахування вікових та індивідуальних особливостей учнів); самодіяльность (має на меті діяльнісний підхід, за якого учні відчувають себе співучасниками навчального процесу, а ідеї вчителя повністю оволодівають ними);самоорганізація (передбачає спонукання учнів до організації свого робочого місця, здійснення самоперевірки); стимулювання творчої діяльності учнів, вдалий підбір творчих завдань, використання ігрових моментів тощо.

Номер слайду 11

Створення ситуації успіху Ситуація успіху досягається тоді, коли сама дитина визначає цей результат як успіх. Навіть інколи переживаючи ситуацію успіху, дитина може зазнати незгладимих емоційних вражень, різко змінити в позитивний бік стиль свого життя, при цьому класному керівнику треба добре знати психологію дитини, її вікові та індивідуальні особливості; пам’ятати, що в кожної дитини є задатки, завдання педагога – розвинути їх у здібності; любити дитину, ставитися до неї, як до рівної, виключити грубість, різкість, образливий тон;оцінювати результати діяльності учнів на основі індивідуального та диференційованого підходів..

Номер слайду 12

Технологія особистісно-орієнтованого виховання. Не можна виховати справжнього громадянина без виховання любові до школи. Велика увага приділяється розвитку учнівського самоврядування, який діє з використанням інновацій. Тому у школі діє «Школа лідерів», де учні вчаться бути лідерами та проявляти себе як особистості. Проводиться шкільне свято «Парад зірок", яке є підсумком навчального року. У класі працює «Диво - майстерня", де учні проявляють свою креативність та творчість у декоративно-прикладному , музичному та образотворчому мистецтвах, а потім мають змогу показати свої вироби на шкільних виставках , конкурсах та святах.

Номер слайду 13

Проектна технологія Особливе місце у системі виховної роботи класу займає проектна діяльність. Лише самостійна дослідницька, пошукова діяльність переводить її у творчі вчинки, високий рівень морально-етичної поведінки особистості, а отже, веде до успіху.  Мета класного керівника - розвиток творчої особистості дитини; виявлення та становлення індивідуальних особливостей школярів; рівні особистісно-виховних досягнення учнів ( найцікавіші проекти «Школа має таланти», «Моє здоров’я – в моїх руках»)

Номер слайду 14

Технологія розвитку критичного мислення. Мета технології: вміти самостійно вчитися й працювати з різними джерелами інформації; мати особисту точку зору й уміти її аргументувати; вміти бачити проблеми; вміти застосовувати свої знання для розв’язання життєвих проблем; мати культуру спілкування, тобто працювати в команді й знаходити консенсус щодо різних переконань та думок.

Номер слайду 15

Технологія проблемного виховання. Мета технології: Спонукання учнів до теоретичного пояснення явищ, фактів, невідповідності між ними. Це вимагає пошукової діяльності учнів і активного засвоєння нових знань. Використання навчальних і життєвих ситуацій, що виникають при виконанні завдань, спостережень за природою. Постановка завдань на пояснення явищ або пошук шляхів практичного розв’язання. Спонукання учнів до аналізу фактів і явищ дійсності на основі протиріч між життєвими вміннями і науковими знаннями про ці факти. Висування гіпотез (пропозицій), їх дослідницька перевірка та формулювання висновків. Спонукання учнів до порівняння, співставлення фактів, явищ, правил, в результаті яких виникає проблемна ситуація.

Номер слайду 16

Інформаційно-комунікаційні технологіїАктивно застосовуються інтерактивні форми роботи: ток-шоу, інформаційні вітальні, конференції, інтелектуальні ігри, заочні  подорожі, флеш-моб,  екскурсії,   ігри-драматизації, настільні ігри, ярмарки, народні ігри, огляди-конкурси, тренінги, рольові ігри, диспути,  презентації, виставки дитячої творчості, книжкові виставки, стінгазети, тематичні стенди, відеоролики тощо.

Номер слайду 17

Висновок Сучасні технології виховання дозволяють коригувати рівень вихованості учнів, створюють умови для саморозвитку та самореалізації особистості, її успішної соціалізації в суспільстві. Сучасному суспільству потрібна компетентна особистість, здатна брати активну участь у розвитку економіки, науки, культури. Тому сьогодні у шкільній освіті на перший план висувається завдання створення сприятливих умов для виявлення і розвитку здібностей учнів, задоволення їхніх інтересів та потреб, розвитку навчально-пізнавальної активності та творчої самостійності. Зреалізувати дане завдання зможе тільки той класний керівник, який має високу фахову та методичну підготовку, володіє ІКТ Головною рушійною силою інноваційної виховної діяльності є класний керівник, який має творчі здібності, здатний до організації своєї професійної діяльності на інноваційному рівні, хоче відкрити дітям можливості творчого розвитку, готовий до пошуку, ініціативний, активний, креативний, компетентний, враховує індивідуальні, вікові та психофізіологічні особливості учнів. Успіх та ефективність впровадження будь-якої виховної технології в систему виховної роботи залежить від нашого професіоналізму й компетентності, готовності до організації інноваційної діяльності, усвідомлення своєї ролі як співавтора і наставника, індивідуальної активної позиції. Виховні технології мають велике значення в освітній діяльності сьогодні. Існуючі в даний час схеми впливу на свідомість і поведінку дітей сприяють більш швидкій їх адаптації в навколишньому світі. При цьому всі виховні технології так чи інакше пов'язані з загальноосвітніми програмами. Форми взаємодії і впливу можуть бути самими різними.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
9407
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку