Презентація "Суцвіття. Запилення. Запліднення".

Про матеріал
Презентацію можна використати при поясненні матеріалу, самостійній роботі учнів під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок біології

Номер слайду 2

Суцвіття. Запилення. Запліднення. Будова насіння.“Суцвіття. Запилення. Запліднення."Тема уроку

Номер слайду 3

Мета уроку. Очікування і результати12 Познайомитися з різноманітними суцвіттями, типами запилення, подвійним заплідненням квіткових рослин. Навчитися розрізняти типи суцвіть, пристосування до запилення вітром і комахами, зрозуміти механізми подвійного запліднення.

Номер слайду 4

Суцвіття - група квіток, розташованих на квітконосній осі в певній послідовності. Зонтик - на вкороченій квітконосній осі, на квітконіжках, як спиці зонтика, розташовані квітки (вишня, примула). Китиця - на квітконосній осі , на квітконіжках розташовані квітки (черемха, конвалія). Колос -на квітконосній осі, без квітконіжок, розташовані квітки (подорожник). Щиток - схожий на китицю, але нижні квітконіжки довші за верхні. (яблуня, груша).

Номер слайду 5

Кошик - на блюдцеподібній квітконосній осі, без квітконіжок, розташовані квітки (ромашка, волошка, соняшник). Головка - на вкороченій квітконосній осі, без квітконіжок, розташовані квітки (конюшина). Початок - квітконосна вісь видовжена і розширена, квітки розташовані без квітконіжок (кукурудза,кана). Завійка - утворена декількома квітконосними вісями, розташованими по один бік (медунка, незабудка).

Номер слайду 6

Складні суцвіття - складаються з простих суцвіть. Волоть - складається з простих китиць (бузок,овес). Сладний зонтик - складається з простих зонтиків (морква,кріп). Складний колос - складається з простих колосків (жито, пшениця).

Номер слайду 7

Запилення - це процес перенесення пилку з пиляків тичинок на приймочки маточок. Самозапилення. Перехресне запилення. Перенесення пилку з пиляків тичинок на приймочку маточки цієї ж квітки. Перенесення пилку з пиляків тичинок на приймочку маточки іншої квітки.

Номер слайду 8

Квітки дрібні, часто зібрані в суцвіття. Пиляки розташовані на довгих тичинкових нитках і виходять за межі квітки. Приймочки маточок широкі або довгі, виходять за межі квітки. Утворюється велика кількість дрібного та легкого пилку. До вітрозапилювальних рослин відносяться береза, тополя, вільха. Анемофілія (запилення вітром)

Номер слайду 9

Характерна яскраво забарвлена оцвітина. Квітки великі - поодинокі. Дрібні квітки – зібрані в суцвіття. На дні віночка знаходяться нектарники, в яких утворюється солодкий сік – нектар. Утворюється невелика кількість важкого і легкого пилку. Ентомофілія (запилення комахами)

Номер слайду 10

Запилення птахами (орнітофілія) Зустрічається у тропічних рослин орхідних, які запилюються колібрі. Характерна наявність нектарників, великий яскравий віночок, утворюється невелика кількість великого липкого пилку. Запилення тваринами (зоофілія) За допомогою летючих мишей, гризунів, слимаків. Квітки мають великі розміри, утворюється велика кількість нектару, цвітіння вночі. Запилення водою (гідрофілія)Мають пристосування для виносу квіток на поверхню води: повітряні камери,спіральні квітконіжки. Пилок не змочується водою. Пиляк і приймочка маточки мають ниткоподібну форму.

Номер слайду 11

Для квіткових рослин характерне подвійне запліднення. Відкрив у 1898 році український вчений С. Г. Навашин. Запліднення - процес злиття статевих клітин. Насінний зачаток. Пилок. Центральна клітина. Пилкова трубка. Яйцеклітина. Мікропіле. Приймочка

Номер слайду 12

Всередині пиляка тичинок утворюється пилок - чоловічий гаметофіт. Пилок складається з трьох клітин: 2 сперміїв і вегетативної клітини. Всередині насінного зачатка утворюється зародковий мішок - жіночий гаметофіт. Зародковий мішок складається з 7 клітин: синергіди (три клітини біля мікропіле з яйцеклітиною), антиподи (три клітини на протилежній стороні) і центральна клітина - 2n.

Номер слайду 13

Вегетативна клітина проростає в пилкову трубку, по якій спускаються два спермії. Один спермій зливається з яйцеклітиною, утворюється зигота, з якої розвивається зародок. Другий спермій зливається з яйцеклітиною, внаслідок утворюється вторинний ендосперм з запасом поживних речовин.

Номер слайду 14

Після запліднення утворюється насіння, яке складається з:зародка вторинного ендоспермунасіневої оболонки, яка утворюється з покривів насінного зачатка.

Номер слайду 15

Поживні речовини знаходяться в ендоспермі. Поживні речовини знаходяться в сіім'ядолях. Ендосперм редукується.

Номер слайду 16

До опрацювання. Параграф 34,35,36. Презентація "Запилення і запліднення квіткових рослин"Лабораторне дослідження "Будова насіння".

Номер слайду 17

Дякую за участь на уроці !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Парфілко Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 лютого 2021
Переглядів
4210
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку