Презентація "Сукцесії"

Про матеріал
ЕКОЛОГІЧНІ СУКЦЕСІЇ – спрямовані послідовні зміни угруповань організмів на певній ділянці середовища, що призводять до відновлення або перетворення екосистем відповідно до природних умов.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні сукцесії як процеси саморозвитку екосистем

Номер слайду 2

Завдяки багаторічним дослідженням американський ботанік Фредерік Едвард Клементс (1874–1945)сформулював у 1916 р. концепцію рослинних сукцесій, що довела своє правона існування. На честь науковця названо цілий рід рослин з родини Товстянкових – рід Клементсія. На сьогодні теорія екологічних сукцесій є одним з найважливіших узагальнень в екології. У чому суть сучасного вчення про сукцесії?

Номер слайду 3

ЕКОЛОГІЧНІ СУКЦЕСІЇ – спрямовані послідовні зміни угруповань організмів на певній ділянці середовища, що призводять до відновлення або перетворення екосистем відповідно до природних умов.

Номер слайду 4

Сукцесія (від лат. succesio - наступність, спадкування) - послідовна необоротна й закономірна зміна одного біоценозу іншим на певній ділянці середовища

Номер слайду 5

Етапии екологічних сукцесій• Етап первинного заселення. Процес сукцесії починається із заселення• Етап формування піонерних угруповань (угруповання організмів, які існують на початку сукцесій). • Етап формування проміжних угруповань.• Етап формування зрілих (клімаксних) екосистем з високим ступенем стійкості, найбільшим біорізноманіттям, максимальною кількістю біомаси.

Номер слайду 6

Найзагальнішими етапами екологіних сукцесій є : Етап первинного заселення. Процес сукцесії починається із заселення лишайниками, нижчими грибами (первинні сукцесії) і рослинами (вторинні сукцесії). Згодом на цих ділянках формуються або відновлюються зооценози та мікробіоценози.

Номер слайду 7

Етап формування піонерних угруповань (угруповання організмів, які існують на початку сукцесій). Вони, як правило, нестійкі, із незначним видовим різноманіттям, нескладними ланцюгами живлення, слабкою мінералізацією решток.

Номер слайду 8

Етап формування проміжних угруповань, які також є нестійкими, але в них збільшується видове різноманіття, розгалужуються трофічні мережі.

Номер слайду 9

Етап формування зрілих (клімаксних) екосистем з високим ступенем стійкості, найбільшим біорізноманіттям, максимальною кількістю біомаси, збалансованістю процесів продукції й мінералізації.

Номер слайду 10

Особливості сукцесії:відбувається під впливом біотичного компонента екосистеми, який змінює фізичне середовище й визначає характер сукцесії, її швидкість та межі розвитку;є упорядкованим розвитком екосистеми, що пов'язаний зі змінами видової структури та процесів, які відбуваються;певним чином є спрямованою і передбачуваною;її кульмінацією є формування стабільної екосистеми - клімаксний стан

Номер слайду 11

Типи сукцесій: Первинна сукцесія - це поява і розвиток угрупувань у місцях існування, де рослинності раніше не було сотні роківділянки земної поверхні без рослинлишайникивиникнення ділянок земної поверхні, не зайнятих рослинністю;заселення ділянки певними видами рослин; перетворення організмами середовища існування, зростання видового різноманіття, поступова стабілізація його умов і міжвидових взаємозв'язків. однорічні рослинибагаторічні травитрави, кущісвітлолюбні рослинивиди - піонерипроміжні видиклімаксне угруповання

Номер слайду 12

Під час первинної сукцесії на лаві в Мауї, Гаваї, сукуленти є першими. Первинна сукцесія може відбуватися після різних подій: - виверження вулканів; - відступ льодовиків; - підтоплення, що супроводжується сильною ерозією ґрунтів; - зсуви; - розливи нафти. Деякі з них є природними подіями, деякі є антропогенними. Типи сукцесій: Первинна сукцесія - це поява і розвиток угрупувань у місцях існування, де рослинності раніше не було Первинна сукцесія може перетворити лавове поле на пишні луки

Номер слайду 13

Типова хронологічна послідовність сукцесії піщаних дюн: від голого піску до луки і лісу. Типи сукцесій: Первинна сукцесія - це поява і розвиток угрупувань у місцях існування, де рослинності раніше не було

Номер слайду 14

Типи сукцесій: Первинна сукцесія - це поява і розвиток угрупувань у місцях існування, де рослинності раніше не було Утворення Суртсі в результаті виверження вулкану в 1963 році і перші гнізда тупиків на острові в 2004 роціСуртсі - вулканічний острів за 33 км на південь від південного узбережжя Ісландії і є частиною Вестманових островів. Суртсей — найпівденніша точка Ісландії. Він утворився під час вулканічного вибуху, що розпочався на глибині 130 метрів від рівня океану і сягнув поверхні 14 листопада 1963 року.

Номер слайду 15

Типи сукцесій: Вторинна сукцесія - це відновлення природної рослинності після певних порушень

Номер слайду 16

Типи сукцесій: Вторинна сукцесія - це відновлення природної рослинності після певних порушень0 років1-2 роки3-4 роки5-150 роківбільше 150 роківвиди - піонерипроміжні видиклімаксне угрупованняоднорічні рослинивогоньбагаторічні травитрави, кущісвітлолюбні рослини (дуби)Класичним прикладом вторинної сукцесії є відновлення лісів, що загинули від лісової пожежі

Номер слайду 17

Типи сукцесій: Вторинна сукцесія - це відновлення природної рослинності після певних порушень. Етапи вторинної сукцесії у ставку

Номер слайду 18

Клімакс - відносно стійкий стан рослинного покриву в біогеоценозі, що виникає у процесі зміни фітоценозу Часто клімакс розглядають як завершальний, рівноважний етап розвитку екосистеми: Тропічний ліс в Австралії - приклад клімаксного розвитку лісових екосистемстабільність, стійкість, рівновага;велика кількість накопичених органічних речовин;різноманістість видів;складні взаємовідносини між організмами;ярусність і просторова різноманітність;велика частка енергії йде на підтримання рівноважної структури

Номер слайду 19

Які чинники можуть впливати на зміну видового складу екосистеми?

Номер слайду 20

Які причини сукцесій?1. Зміни клімату. 2. Природні катаклізми (вулкани, землетруси, повені). 3. Діяльність людини. 4. Незбалансованість кругообігу речовин і зменшення видового біорізноманіття.

Номер слайду 21

Сукцесії бувають: 1.повільними (тривають тисячоліття і десятків тисяч років), 2.середніми (упродовж століть) 3.швидкими (упродовж десятиліть).

Номер слайду 22

Залежно від причини виникнення сукцесії поділяють на два типи: 1) ендогенні (автогенні)2) екзогенні (алогенні)

Номер слайду 23

Ендогенні (автогенні)Автогенні сукцесії дуже різноманітні, вони можуть бути первинними і вторинними, прогресивними і регресивними, швидкими і повільними. Як правило, вони незворотні і протікають постійно. Незважаючи на спонтанність цих сукцесій, їх може викликати також і людина, що порушує рослинність.

Номер слайду 24

Екзогенні (алогенні)– виникають під дією зовнішніх чинників (наприклад, засолення, підтоплення, вселення чужорідних видів). Сукцесії можуть бути: природними (наприклад, виникають внаслідок підняття або опускання суходолу) й антропогенними (наприклад, внаслідок вирубування лісу, розорювання степу).

Номер слайду 25

Класифікація сукцесій За швидкістю формування. За причинами виникнення. За особливостями формування. Повільні (протягом тисячоліть)Середні (протягом століть)Швидкі (протягом десятиліть)Ендогенні (автогенні)Екзогенні (алогенні)Антропогенні Первинні Вторинні

Номер слайду 26

Сукцесії можуть бути: 1.природними (виникають внаслідок підняття або опускання суходолу)2.антропогенними (вирубування лісу, розорювання степу).

Номер слайду 27

За особливостями формування сукцесії поділяють1. Первинні сукцесії – це поява і розвиток угруповань у місцях, де їх раніше не було ( розвиток екосистем на скельних породах, зсувах, відмілинах річок, вулканічних островах).2. Вторинні сукцесії – це відновлення природних угруповань після певних порушень (відновлення лісів після пожеж або вирубування, степів – після розорювання).

Номер слайду 28

Отже, екологічні сукцесії є механізмами появи, розвитку, самоорганізації та самовідновлення екосистем.

Номер слайду 29

Закономірності сукцесій. У 1884 р. французький хімік і фізик А. ле Шательє (1850 – 1936) сформулював закономірність (принцип Ле Шательє), згідно з якою будь-який зовнішній вплив, що виводить систему зі стану рівноваги, викликає в цій системі процеси, що намагаються послабити зовнішній вплив і повернути систему до початкового рівноважного стану.

Номер слайду 30

Можливість переходу нестійкої екосистеми до сукцесійного стану визначається законом одного відсотка: зміна енергетики природної системи в межах 1 %, як правило, не виводить екосистему з рівноважного стану, і навпаки.

Номер слайду 31

Згідно з правилом максимуму потоку енергії сукцесія відбувається в напрямі фундаментального зміщення потоку енергії в бік зростання її кількості зметою підтримки системи. Сукцесії ведуть до зростання біорізноманіття, але лише до клімаксної стадії.

Номер слайду 32

Характеристика сукцесій. Класичним прикладом сукцесіїє заростання озера й перетворенняйого на болото, згодом – на луки й ліс. Схарактеризуйте цю сукцесію за планом: етапи розвитку; 2) причини виникнення; 3) тип; 4) значення.

Номер слайду 33

Відновлення рослинності на місці лісової пожежі — це приклад. А. первинної сукцесії. Б. вторинної сукцесії. В. клімаксу. Г. еволюції.

Номер слайду 34

У середині ХІХ ст. на одній із ферм в Австралії випустили на волю 12 пар кроликів, завезених із Європи. За 40 років популяція кроликів розрослась до кількох сот мільйонів особин, які знищили кормову базу місцевих травоїдних. Яку властивість біогеоценозу порушено?А. самовідтворення. Б. цілісність. В. стійкість. Г. саморегуляцію

Номер слайду 35

На місці згарища поступово з’являється трава, потім чагарник. Яка стадія розвитку біогеоценозу спостерігається?А. первинна сукцесія. Б. вторинна сукцесія. В. клімакс. Г. антропогенна сукцесія

Номер слайду 36

Яка закономірність характерна процесам сукцесії?А. утворюються біогеоценози, здатні до самовідтворення. Б. знижується видове різноманіття організмів. В. постійно зростають темпи приросту біомаси. Г. звужуються трофічні сітки

Номер слайду 37

Відновлення рослинності на місці лісової пожежі – це приклад. А. первинної сукцесії. Б. вторинної сукцесії. В. клімаксу. Г. еволюції.

Номер слайду 38

Оселення лишайників на схилах вулканів, якими текла лава, - це приклад. А. первинної сукцесії. Б. вторинної сукцесії. В. клімаксу. Г. еволюції.

Номер слайду 39

Укажіть правильну послідовність появи організмів у первинній сукцесії. А. мохи → лишайники → трав'янисті рослини. Б. трав'янисті рослини → лишайники → мохи. В. лишайники → мохи → трав'янисті рослини. Г. трав'янисті рослини → мохи → лишайники

Номер слайду 40

Період стабільності популяцій, що входять до складу угруповання, - це. А. первинна сукцесія. Б. вторинна сукцесія. В. клімакс. Г. еволюція

Номер слайду 41

Висновки. Постійні зміни середовища життя ведуть до сукцесій, кінцевою метою яких є досягнення стабільного стану. Екологічні сукцесії є механізмами появи, розвитку, самоорганізації та самовідновлення екосистем. У зв’язку з тим, що екосистеми є динамічними, прогнозування їх стану й визначення закономірностей розвитку є важливим завданням екології

Номер слайду 42

Цікаво про сукцесії{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}На сьогодні на території Європи налічується не менше, як 10 тис. в. чужорідних видів рослин, грибів, тварин, більшість з яких завезена людиною, більшість з яких є екологічно агресивними видами{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Класичним прикладом сукцесії є заростання озера й перетворення його на болото, згодом, на луки й ліс{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Серед усіх типів наземних еоксистем найпоширенішими та найціннішими є ліси. На основі викопних решток з околиць Гілоба (Нью-Йорк, США) відтворено найдавніший ліс, що виник в девоні палеозойської ери (близько 390 млн р. тому). Серед рослин панували риніофіти, які дали початок плаунам, хвощам, папоротям. Першими хребетними тваринами суходолу були Кистепері риби. Борщівник Сосновського

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
25 березня
Переглядів
231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку