Презентація "Суверенізація"

Про матеріал
Мета: показати початок розгортання державотворчих процесів; розкрити суть Декларації про державний суверенітет УРСР; пояснити причини провалу спроб збереження СРСР; формувати навички користування науковою термінологією; розвивати логічне та історичне мислення учнів; виховувати в учнів почуття патріотизму, толерантності, поваги до історичного минулого своєї держави.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Суверенізація УРСРПідготувала вчитель історії та правознавства Таран Е. В.

Номер слайду 2

Мета: показати початок розгортання державотворчих процесіврозкрити суть Декларації про державний су­веренітет УРСР пояснити причини провалу спроб збереження СРСР

Номер слайду 3

Самостійна робота

Номер слайду 4

Чим була зумовлена активізація національного руху в Україні наприкінці 1980-х рр.?Схарактеризуйте процес трансформації Народного руху України. Як відбувалося становлення багатопартійності в Україні?Дайте класифікацію новоутвореним партіям. Які процеси відбувалися в КПРС і, відповідно, у КПУ? Що таке «демплатформа»?Чому за роки перебудови не виникло жодної загальносоюзної партії, проте було створено значну кількість національних партій?

Номер слайду 5

План1. Конституційна реформа 1988 р. 2. Зародження багатопартійності3. Декларація про Державний суверенітет України4. Революція на граніті

Номер слайду 6

Конституційна реформа 1988 р. Коли спроби реформування економіки зайшли в глухий кут, М. Горбачов висунув проект конституційної реформи, яка передбачала передання всієї повноти влади радам. Партійні органи мали залишити за собою лише ідеологічні функції.

Номер слайду 7

Особливості виборчої процедури: Дві третини депутатів (1500) обиралися на прямих виборах із довільною кількістю кандидатів на одне депутатське місце. Одна третина (750) висувалася офіційно зареєстрованими організаціями - КПРС, комсомолом, профспілками, науковими товариствами, творчими спілками тощо. Вищим органом представницької влади ставав З’їзд народних депутатів. У березні 1989 р. відбулися вибори народних депутатів СРСР. 

Номер слайду 8

Робота з підручником. Які були результати виборів на Україні?Які зміни було внесено восени 1989 р. до закону «Про вибори до Верховної Ради УРСР та до місцевих рад»? Які організації брали участь у формуванні Демократичного блоку та формуванні виборчого маніфесту? Які гасла були проголешені у виборчому маніфесті?

Номер слайду 9

Вибори 1990 р. похитнули монополію компартії на владу та вперше в історії Україна отримала демократично обраний парламент. На початку червня 1990 р. було обрано керівний склад Верховної Ради: Головою ВР УРСР було обрано В. Івашка — першого секретаря ЦК КПУ, а першим заступником Голови Верховної Ради став Плющ, заступником — В. Гриньов. У перші дні діяльності Верховної Ради сформувалися дві політич­ні течії: комуністична, яка утворила парламентську більшість «За Радянську суверенну Україну» (очолював О. Мороз) і опозиційна — Народна Рада (очолював академік І. Юхновський) В. Івашко. О. МорозІ. Юхновський

Номер слайду 10

Зародження багатопартійностіНа підставі інформації, викладеної в підручнику та інтернеті, складіть таблицю «Зародження багатопартійності в УРСР».{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Назва партіїЧас створення. Програмні ідеї

Номер слайду 11

Декларація про Державний суверенітет України. Після виборів у березні 1990 р. Верховна Рада УРСР уперше почала працювати як парламент - на постійній основі. В ній сформувалися два блоки: парламентська більшість «За суверенну радянську Україну» на чолі з О. Морозом і опозиційна «Народна рада» з лідером І. Юхновським. 12 червня 1990 р. Верховна Рада Російської Федерації з ініціативи голови Верховної Ради РРФСР Б. Єльцина ухвалила декларацію про державний суверенітет. Приклад Росії надихнув і підштовхнув українських парламентарів до історичного кроку.

Номер слайду 12

Суверенітет - риса, притаманна державі, яка полягає в незалежності від інших держав та самостійності в урегулюванні внутрішніх проблем. Складниками суверенітету є контроль за територією, незалежність, вільний від зовнішнього втручання політичний, соціальний та економічний устрій тощо.16 липня 1990 р. Декларація про державний суверенітет України була ухвалена абсолютною більшістю голосів.

Номер слайду 13

САМОВИЗНАЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ. Українська РСР як суверенна національна держава розвивається в існуючих кордонах на основі здійснення українською нацією свого невід'ємного права на самовизначення... НАРОДОВЛАДДЯ. Громадяни Республіки всіх національностей становлять народ України. Народ України є єдиним джерелом державної влади в Республіці. Від імені всього народу може виступати виключно Верховна Рада Української РСР. Жодна політична партія, громадська організація, інше угруповання чи окрема особа не можуть виступати від імені всього народу України... V. ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ВЕРХОВЕНСТВО. Українська РСР здійснює верховенство на всій своїй території. Територія Української РСР в існуючих кордонах є недоторканною і не може бути змінена та використана без її згоди... VI. ЕКОНОМІЧНА САМОСТІЙНІСТЬ. ... Українська РСР самостійно створює банкову (включаючи зовнішньоекономічний банк), цінову, фінансову, митну, податкову системи, формує державний бюджет, а при необхідності впроваджує свою грошову одиницю... VIII. КУЛЬТУРНИЙ РОЗВИТОК. ... Українська РСР є самостійною у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації, гарантує всім національностям, що проживають на території Республіки, право їх вільного національно-культурного розвитку. Українська РСР забезпечує національно-культурне відродження українського народу, його історичної свідомості і традицій, національно-етнографічних особливостей, функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя... IX. ЗОВНІШНЯ І ВНУТРІШНЯ БЕЗПЕКА. Українська РСР має право на власні Збройні Сили. Громадяни Української РСР проходять дійсну військову службу, як правило, на території Республіки і не можуть використовуватись у військових цілях за її межами без згоди Верховної Ради Української РСР. Українська РСР урочисто проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї».«Верховна Рада Української РСР, виражаючи волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, шануючи національні права всіх народів, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнаючи необхідність побудови правової держави, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України,ПРОГОЛОШУЄдержавний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах. У чому полягає історичне значення документа?

Номер слайду 14

Революція на гранітіНа початку жовтня 1990 р. в Києві розпочалося голодування студентів під політичними гаслами Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=RZKHnif5 RUIЯкі вимоги висували протестувальники?  

Номер слайду 15

11 жовтня в Києві відбулася 100-тисячна демонстрація на підтримку студентів-голодувальників. Мітинги й демонстрації солідарності пройшли в Донецьку, Горлівці, Херсоні, Дніпропетровську, Тернополі, Рівному, Кременчуці17 жовтня Верховна Рада УРСР затвердила постанову, яка частково задовольнила вимоги протестувальників, після чого припинилося голодування студентської молоді.

Номер слайду 16

Підтвердіть фактами або спростуйте слушність твердження.«З часом трансформувалася суть перебудови. Загальні вибори на альтернативній основі; гарантування свободи друку; розвиток багатопартійності; розширення прав трудових колективів; розмежування функцій партійних і державних органів; утвердження в суспільстві спочатку ідейного, а невдовзі й політичного плюралізму; законодавче оформлення економічної свободи; розширення прав союзних та автономних республік наближали крах тоталітарної системи...» (український історик О. Бойко).

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати § 20 Виконати письмово завдання 1-5

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Табунова Людмила Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
9020
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку