Презентація "Т.Г.Шевченко - натхненник в ХХІстолітті."

Про матеріал

Презентація може бути використана на уроках в 11 класі,на виховних і позакласних заходах. Тараса Григоровича Шевченка, показано як українського велетня – як предтечу нашого українського майбутнього, як духовного батька сучасної української людини, як автора національного імперативу, зрештою, як творця сутнісної нашої ідеологічної системи – українського націоналізму. А ще – і це підтвердив Майдан – як батька української національної революції, гаслом якої стали його слова «Борітеся – поборете!»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко – натхненник в ХХІ столітті . Автор: Чуприна Марія Прохорівнаучитель історії Великодолинського НВК-гімназія. Овідіопольського району. Одеської області

Номер слайду 2

Український пророк, поет, художник Тарас Григорович Шевченко. Бесперечно -це одна з найвидатніших постатей нашого народу. Народився 9 березня 1814 року в Київській губернії в селі Моринці. У 1823році із життя Шевченка пішла мати, потім в 1825 році помер і батько. І розпочалося його важке, суворе життя. Незабаром він навчився грамоті, став потроху малювати. У 1829 році почав служити у поміщика Енгельгардта. Перебуваючи разом з паном у Вільно (Вільнюсі) Тарас відвідував лекції малювання в професора Віленського університету Йонаса Рустемаса. У 1840 році почався найбільш плідний в житті поета період: вийшла збірка «Кобзар», були написані кілька найвідоміших його творів ( «Гайдамаки», «Катерина», «Хусточка», «Наймичка»). Вірші Шевченка були сприйняті критикою негативно, зате були близькі народу.

Номер слайду 3

Як художник Шевченко також не переставав творити. Ним було створено низку картин в дусі критичного реалізму (наприклад, «Катерина»). Після зближення з київським Кирило-Мефодіївським товариством, його заарештували. Потім було тяжке заслання в Орську фортецю Оренбурзької області. Йому заборонили писати, малювати, що було дуже важко для творчої людини. Після участі в Аральській експедиції , Шевченка перевели до Новопетровського, де він перебував до 1857 року. Там було написано кілька Повістей: «Художник», «Княгиня» та інші.

Номер слайду 4

Звільнившись (головним чином завдяки графу Ф. П. Толстому), повернувся в Петербург. В останні роки життя Шевченка було створено мало віршів, картин. 26 лютого(10 березня) 1861 року великий поет помер. Пам'ятники Шевченку встановлені не тільки на території України, а також в Росії, США, Парагваї, Франції,Австралії,Польщі, Чехії,Угорщині, Білорусі, Грузії,Узбекистані.

Номер слайду 5

«Якби Тарас Шевченко жив у XXI столітті, він цікавився б новинками в інтернеті, писав би вірші, боровся проти соціальної та політичної несправедливості й мріяв жити на берегах Дніпра», — Олександр Іщук, кандидат історичних наук, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху.

Номер слайду 6

Т. Г. Шевченко – український Прометей. У 1840 році виходить перша збірка його поетичних творів під назвою «Кобзар», назвавши її так тому, що сам вважав себе кобзарем, тобто людиною, яка в українській середньовічній історії всього лише кликала свій народ на боротьбу. Україна – це в першу чергу комплекс долі людей, «мертвих, живих і ненароджених» Шевченкових «земляків», «в Україні й не в Україні сущих».« А ти моя Україно, Безталанно вдово, Я до тебе літатиму з хмари на розмову»,- такою була тогочасна Україна для Шевченка. Вся його творчість просякнута думкою лишень про Україну і її добро. Він молився за Україну, закликав всіх: «Свою Україну любіть, любіть її…»

Номер слайду 7

Шевченківська національна ідея пов’язана з реалізацією загальнолюдських демографічних цінностей у незалежній Україні. Нація, за Т. Шевченком,- це колективна, понад часова (спільна для предків і нащадків) душа народу і тієї землі, на якій він живе. Тому поет признається в любові не людству, а нації та Україні: Я так її, я так люблю. Мою Україну убогу,Що прокляну святого Бога,За неї душу погублю!

Номер слайду 8

Великий Кобзар – дороговказ для українців. Особливо для мене Шевченко надзвичайно важливий, як постать з минулого, який зробив так багато для України. Загалом, для мене Шевченко- це велика людина для українців і України в цілому, і я вважаю, кожен повинен усвідомити всю важливість Тараса Григоровича в сьогоденні. Зараз він для нас –це приклад надзвичайної мужності і вірності собі, бо лише дуже смілива людина могла писати твори на зразок «Сну» в країні, де панувала царська сваволя.

Номер слайду 9

РЕВОЛЮЦІЯГІДНОСТІ…С. Нігоян читає уривок із поеми «Кавказ»

Номер слайду 10

Сергій Нігоян - учасник і один із бійців 3-ї сотні Самооборони Майдану, вбитий під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві. Громадянин України вірменського походження. Герой України.« Я стою не за Євромайдан, я стою за єдину Україну», - Сергій Нігоян. “Це моє майбутнє теж. Мені жити в цій країні”, - відповідав Нігоян українською мовою на запитання, чому він тут. Сергій Нігоян у 2014-му став символом боротьби за українську свободу й демократію. Символом кривої боротьби…

Номер слайду 11

Сьогодні, стоячи перед портретом, загиблого молодого юнака розумієш, що люди на Майдані померли за те, що стояли за свою державу . Чи потрібні такі жертви Україні? Це зрозуміло, що – ні. Полягли найкращі і безстрашні. Тому що одна справа дивитися з екранів телевізора і коментувати якби я вчинила, інша справа, коли ти в реальній обстановці. Я лише можу додати, що не всі здатні вийти на Майданівську сцену і зачитати вірші, не всі здатні з дерев'яними щитами відстоювати Незалежність і Свободу…

Номер слайду 12

У світлі революційних вогнів та перед обличчям чергової війни із Росією ми знаємо твердо: Тарас – духовний батько новітньої української нації. в 2013-му році Шевченко з’явився на полотні й в образі мітингувальника Революції Гідності – з шиною на тлі палаючих барикад-

Номер слайду 13

Під час Євромайдану поета і патріарха української літератури найчастіше зображували в образах радикала та революціонера. Графіті з Шевченком – екстремістом доволі швидко з’явилося на вулиці Грушевського.

Номер слайду 14

З переходом протистояння у більш жорстоку фазу, Шевченко з’явився і на щитах самооборони Майдану, вселяючи мужність і піднімаючи дух

Номер слайду 15

Прикметно і те, що у багатьох містах України, в тому числі у Львові та Донецьку, Євромайдани збиралися поряд з пам’ятником Шевченку. А перші два Народних Віче у Києві скликалися у парку імені великого поета, поряд з його пам’ятником. Народ показував, що Заповіти Кобзаря живі.

Номер слайду 16

Вже після перемоги революції, просто на Майдані, майстри різьби по дереву перетворили матеріал під дрова у скульптуру. Увіковічнити знову вирішили Тараса Григоровича, як символ боротьби за волю, як дух українства.

Номер слайду 17

Чимало українських сучасних музикантів переспівали та створили гарні композиції на слова Шевченка. Зокрема музиканти гурту «Кому вниз» у 2014 році, до 200-т річчя з Дня народження Тараса Шевченка, випустили цілий альбом на вірші поета.

Номер слайду 18

У ХХІ столітті Шевченка – показують, як захисника: малюють у військовій формі і зі зброєю.

Номер слайду 19

14 жовтня 2014 року в конференц-залі Національного музею Тараса Шевченка відбувалася презентація «Кобзаря» кишенькового формату для українських воїнів.

Номер слайду 20

І наскільки актуальні слова Великого Кобзаря сьогодні…

Номер слайду 21

Шевченка читають усі, незалежно від віку, статі та роду занять:17% зазначили,що часто читають його твори;83 % - інколи;- і немає жодної людини, яка хоча б раз не зверталася до творів великого генія. СОЦОПИТУВАННЯ ЖИТЕЛІВ ОВІДІОПОЛЬЩИНИ

Номер слайду 22

Шкала від 1 до 10, яку ми запропонували всім учасникам анкетування, де 1 – мінімум обізнаності, а 10 – достатньо глибокі знання, дала можливість кожному оцінити свої власні сили. Ось який результат ми отримали:

Номер слайду 23

Коментарі земляків про актуальність Т. Г. Шевченка сьогодні:(цитати із анкет)«Він- гостро сучасний. Це – пророк, месія народу, консолідатор української нації. Його твори і сьогодні кличуть на барикади, на боротьбу з агресором та корупцією».(53 р, учитель)«Кожен українець має бути хоч трошки таким патріотом своєї країни, як Великий Кобзар» (18р, студентка).«Великий пророк України, який і сьогодні піднімає дух нації» (29р, воїн АТО)«…це твори вічного життя України» (34р, інженер)«Він виступає, як приклад боротьби за українську державність, що зараз так необхідно нашій країні.»(16р, учениця)«…в такі особливо важкі для нашої України роки багато хто звертається до його творчості, як до Біблії» (15р, учениця)«Т. Г. Шевченко – патріот, який і зараз бореться за український народ» (43р, робітниця)«Він справжній патріот своєї держави, велика людина…» (42р, продавець)«Шевченко актуальний проблематикою творів про суспільні процеси» (54р, філолог)«Шевченко веде нас до справжньої сильної країни. Його слова «Борітеся – поборете» сьогодні являється гаслом України» (55р, учитель)

Номер слайду 24

На наших плечах – вся відповідальність,покладена попередніми поколіннями на чолі з великим генієм – Шевченком, який наказував: ЛЮБІТЬ УКРАЇНУ, КРАПЛИНОЧКУ РАЮ,ЛЮБІТЬ ЇЇ МОВУ ЧУДОВУ БЛАГАЮ. ДО ВАС Я ЗВЕРТАЮСЬ, НОВЕ ПОКОЛІННЯ,ВИ НАШЕ МАЙБУТНЄ, А ВАШЕ КОРІННЯ,В ЗЕМЛІ, ЩО ПОЛИТА, КОЗАЦЬКОЮ КРОВ’Ю. ЖИВЕ УКРАЇНА ГЕРОЇВ ЛЮБОВ’Ю. ЛЮБІТЬ ЇЇ ГОРИ, ПОЛЯ І ДОЛИНИ,ДНІПРО СИВОЧОЛИЙ І ГРОНО КАЛИНИ. ЛЮБІТЬ ЇЇ МОВУ, ТАКУ СОЛОВ’ЇНУ, І ПІСНЮ ЛЮБІТЬ, БЕРЕЖІТЬ УКРАЇНУ!

Номер слайду 25

СЛАВА УКРАЇНІ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кілєва Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Осіпчук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
5045
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку