Презентація та тему "Інсульт"

Про матеріал
Матеріали для уроку Захист України для дівчат 11 класу Презентація та тему "Інсульт". В презентації показані види інсульту, причини його винекнення, симптоми, на які слід звернути увагу, алгоритм дій надання першої допомоги, наслідки після його винекнення та фактори ризику
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інсульт Причини Ознаки Допомога Наслідки

Номер слайду 2

Інсульт – судинна катастрофа, яка відбувається раптово внаслідок порушення мозкового кровообігу. У разі виникнення інсульту особлива важлива швидка реакція оточуючих, оскільки кожна втрачена хвилина визначає подальше життя пацієнта. 

Номер слайду 3

Причиною інсульту є раптове порушення кровообігу у частині мозку через закупорку чи розрив судини. Ішемічний інсульт пов'язаний з закупоркою судини, геморагічний інсульт – з розривом мозкової артерії. Коли виникає закупорка судини, певна ділянка мозку перестає отримувати достатньо крові та гине через брак кисню. 

Номер слайду 4

При виявленні одного з наступних симптомів слід негайно викликати швидку допомогу: Раптова поява слабкості або оніміння обличчя, руки або ноги, зазвичай з одного боку тіла;Раптове замішання, труднощі з мовою або розумінням, які проявляються або у вигляді ірраціональних пропозицій, або у вигляді спотворення слів;Раптове порушення рівноваги або координації;Раптове порушення зору в одному або обох очах, двоїння в очах;Раптовий сильний головний біль;Втрата свідомості, запаморочення, людина не може стояти на місці, вона падає назад і навіть сидячи не може втриматися;Труднощі з ковтанням води та їжі.

Номер слайду 5

Існує простий і швидкий тест, який дозволяє визначити ознаки інсульту (F. A. S. T.): Face (обличчя). Попросіть людину посміхнутися. Якщо трапився інсульт, один куточок рота буде опущений. Аrms (руки). Попросіть підняти обидві руки та утримувати їх 5 секунд. При інсульті одна рука опускається або людина зовсім не може нею управляти. Speech (мова). Попросіть сказати просту фразу. При інсульті мова стає невиразною, нерозбірливою. Time (час). Якщо хоч один з попередніх симптомів проявився, то якомого швидше викличте швидку допомогу.

Номер слайду 6

Перша допомога при інсультіДопомога, надана до приїзду медиків, має вирішальне значення для життя і здоров'я пацієнта. Що необхідно зробити, поки бригада швидкої допомоги знаходиться в дорозі?Розпізнавши перші ознаки інсульту, негайно викликайте швидку допомогу;Не створюйте скупчення людей навколо людини з нападом;Забезпечте вільне надходження свіжого повітря;Важливо ніяк не переміщувати і не рухати пацієнта;Покладіть голову хворого на невелику подушку або згорнутий одяг;Звільніть від тісного одягу, ременів, прикрас;Можлива зупинка серця, що потребує негайно зробити непрямий масаж серця та штучне дихання. У лікарні потерпілому проведуть необхідні діагностичні дослідження і встановлять ступінь ураження. Після стабілізації стану пацієнта в рамках стаціонарної терапії розглядається план лікування і реабілітації.

Номер слайду 7

Наслідки інсульту руйнівні:порушується кровообіг, ділянка мозку, що перестала постачатися, відмирає і вже не може виконувати своїх функцій, а це призводить до порушень мовлення, свідомості, координації рухів, зору, чутливості, паралічів.

Номер слайду 8

ФАКТОРИ РИЗИКУЗагальні фактори ризику інсульту головного мозку включають: Вік старше 55 років;Гіпертонію (тиск вище 140/90);Цукровий діабет;Високий рівень холестерину і ліпідів у крові;Аритмію;Ішемічну хворобу серця;Гіпертиреоз;Гемофілію;Надлишкову вагу,Куріння, що викликає коронарний атеросклероз, пошкодження стінок кровоносних судин, підвищення в'язкості крові;Зловживання алкоголем, кофеїном, солоною їжею;Малорухливий спосіб життя;Вагітність, прийом протизаплідних таблеток та іншої гормональної терапії;Інфекції, що викликають запалення кровоносних судин (сифіліс, туберкульоз, СНІД, малярія).

pptx
Додав(-ла)
Савченко Дар`я
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
12 листопада 2022
Переглядів
1940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку