Презентація "Утоплення людини. Домедична допомога у разі утоплення"

Про матеріал
Презентація до параграфа №8 "Утоплення людини. Домедична допомога у разі утоплення". 11 клас "Захист України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утоплення людини. Домедична допомога у разі утоплення

Номер слайду 2

Утоплення—це гострий патологічний стан,що виникає за випадкового або навмисного занурення людини у воду з подальшим розвитком ознак гострої дихальної недостатності та гострої серцевої недостатності,причиною виникнення яких є потрапляння рідини в її дихальні шляхи. Розрізняють 3 головних типи утоплення:1)аспіраційне(істинне-мокре)—75-95% випадків;2)асфіктичне(спастичне-сухе)—5-20%випадків;3)синкопальне(рефлекторне)—до 5% випадків.

Номер слайду 3

1. Аспіраційне утоплення виникає через потрапляння води в альвеоли. Симптоми:1)У початковому періоді витягнуті з води збуджені або загальмовані;2)Неадекватна реакція на обстановку:постраждалі намагаються стати,піти, відмовляються від медичної допомоги;3)Дихання шумне з нападами кашлю;4)Часто блювота проковтнутою водою і шлунковим вмістом.

Номер слайду 4

2) Асфіктичне утоплення виникає без проникнення води в дихальні шляхи під час вдиху внаслідок виникнення рефлекторного ларингоспазму(голосова щілина не пропускає воду,але й не пропускає повітря). Смерть виникає від механічної асфіксії. Вода в легені не потрапляє, проте її в значній кількості заковтують у шлунок. Якщо це відбувається за умов паніки, процес триває до 10-15 с.

Номер слайду 5

3) Синкопальне утоплення виникає внаслідок рефлекторної зупинки серцевої діяльності та дихання (зазвичай це трапляється за раптового занурення у холодну воду). Часто буває,що під час купання верхній шар води теплий,а людина вирішила пірнути на глибину—там вода холодніша приблизно на 10°С. Тоді рефлекторно виникає зупинка серця. Це фактично клінічна смерть.

Номер слайду 6

Допомога під час утоплення. Рятувати людину, яка тоне, потрібно так, щоб не стати самим заручниками потопельника і не піти під воду. Якщо ви не вмієте добре плавати, у вас немає фізичних можливостей та плавзасобів – у воду краще не лізти, а кликати на допомогу тих людей, хто може це робити, або відповідні служби, які зобов'язані це робити. Наближатися до людини,яка тоне, треба з плавзасобом. Це може бути навіть порожня дволітрова пляшка чи торбинка,у яку набрали повітря і закрутили її.

Номер слайду 7

Надання домедичної допомоги на березіОчищення ротової порожнини ( до 10 с.) та забезпечення прохідності ВДШСЛР: 5 початкових вдихів, далі 30 натискань на грудну клітину і 2 вдихи

Номер слайду 8

Алгоритм домедичної допомоги постраждалому під час утоплення:1. Перевірити,чи притомний постраждалий.2. Відновити в постраждалого прохідність дихальних шляхів.3. Перевірити наявність дихання в постраждалого.4. Якщо поблизу є автоматичний дефібрилятор, треба паралельно з проведенням СЛР накласти електроди дефібрилятора,а відразу після цього:припинити СЛР;вислухати вказівку дефібрилятора; відійти від постраждалого та натиснути кнопку дефібрилятора. Після розряду продовжити СЛР протягом 2 хві тоді перевірити наявність дихання і серцебиття упродовж 10 с. Якщо з’явилися 2-4 дихальні рухи грудної клітки, треба повернути потопельника на бік і стежити,щоб не зупинилося дихання. Якщо самостійного дихання немає,продовжувати СЛР так і кожні 2 хв. здійснювати дефібриляцію.

Номер слайду 9

5. Продовжувати СЛР до: Прибуття бригади ЕМД;Відновлення дихання в постраждалого(наявність 2-4 дихальних рухів протягом 10 с); не менше 30 хв.6. У випадку оживлення постраждалого—перевести його в стабільне положення на боці та чекати на прибуття бригади ЕМД, постійно контролювати наявність дихання і пульсу на сонній артерії в постраждалого.7. Не залишати постраждалого без нагляду до прибуття ЕМД.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Використання фотоматеріалів. Усі зображення, фотографії, малюнки, взяті із відкритих інтернет-джерел і використані для ілюстрації тексту навчального матеріалу (без комерційної мети).

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
6 грудня 2022
Переглядів
1604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку