Презентація "Таблиці в текстових документах"

Про матеріал
Даний матеріал призначений учням 8 класу при вивченні теми "Опрацювання текстових даних"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Таблиці в текстових документах Інформатика 8 клас. Урок 10.

Номер слайду 2

Повторимо правила безпеки життєдіяльностів комп’ютерному класі20 березня 2024 р.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань1. Як називається програма для створення та опрацювання текстових документів?2. Як називається найпоширеніший текстовий процесор? 3. Як можна запустити текстовий процесор?4. Як зазвичай у тексті виокремлюють перелік предметів?5. Які ви знаєте види списків? 6. А як, на вашу думку, можна оформити логічно структурований текст — журнал успішності чи відвідування, розклад, тощо?20 березня 2024 р.

Номер слайду 4

Таблиці та їх властивостіДля впорядкування і наочного подання в документах різноманітних даних використовують таблиці. Дані, представлені у таблиці, компактні і зручні для сприймання. Таблиця, як об’єкт текстового документа, має такі властивості:розмір таблиці – визначає ширину таблиці в сантиметрах або у відсотках від ширини аркуша; ширина стовпців, висота рядків, розміри клітинки – визначається в сантиметрах або відсотках від ширини аркуша; спосіб обтікання таблиці текстом – може набувати таких значень: без обтікання, з обтіканням навколо таблиці;межі таблиці – визначаються кольором, типом та шириною меж усієї таблиці або окремих її об’єктів; заливка об’єктів таблиці – визначається кольором, візерунком тощо.20 березня 2024 р.

Номер слайду 5

Створення таблиціНакреслити таблицю довільної структури. Вставити таблицю простої структури. Перетворити фрагмент тексту в таблицю.20 березня 2024 р.

Номер слайду 6

І спосіб - Накреслити таблицю довільної структури. Таблицю можна намалювати за допомогою миші, використовуючи меню Вставка → Таблиця → Намалювати таблицю.20 березня 2024 р.

Номер слайду 7

ІІ спосіб - Вставити таблицю простої структури. Вставка → Таблиця → Вставити Таблицю 20 березня 2024 р.

Номер слайду 8

ІІ спосіб - Вставити таблицю, задавши кількість рядків та стовпчиків. Або виділяючи кількість стовчиків і рядків за допомогою миші Вставка → Таблиця20 березня 2024 р.

Номер слайду 9

ІІІ спосіб - Перетворити фрагмент тексту в таблицю. Вставка → Таблиця → Перетворити на таблицю.20 березня 2024 р.

Номер слайду 10

ВВЕДЕННЯ ДАНИХ У ТАБЛИЦЮІ ПЕРЕМІЩЕННЯ ПО ТАБЛИЦІТекст уводиться в поточну клітинку таблиці за відомими вам правилами введення тексту. Під час введення даних у клітинки ширина стовпця і висота рядка автоматично змінюються, бо такий режим встановлено в програмі за замовчуванням. Щоб перемістити курсор у певну клітинку, її потрібно вибрати вказівником або скористатися клавішами керування курсором.20 березня 2024 р.

Номер слайду 11

ВИДІЛЕННЯ ОБ’ЄКТІВ ТАБЛИЦІ1. Використовуючи мишу: Для виділення однієї клітинки таблиці – вибрати внутрішню область клітинки біля її лівої межі, коли вказівник набуває вигляду. Для виділення одного рядка – вибрати зовнішню область рядка таблиці біля його лівої межі, коли вказівник набуває вигляду. Для виділення одного стовпця – вибрати зовнішню область стовпця таблиці біля його верхньої межі, коли вказівник набуває вигляду. Для виділення всієї таблиці – вибрати маркер над лівим верхнім кутом таблиці, коли вказівник набуває вигляду. Для виділення кількох суміжних об’єктів таблиці – виділити область, у яку потрапляють потрібні об’єкти таблиці. Для виділення кількох не суміжних об’єктів таблиці – виділити один об’єкт, потім, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl, виділити решту потрібних об’єктів.20 березня 2024 р.

Номер слайду 12

ВИДІЛЕННЯ ОБ’ЄКТІВ ТАБЛИЦІ2. Використовуючи елементи керування Стрічки: зробити потрібний об’єкт таблиці поточним, виконати Табличні знаряддя >Макет>Таблиця>Виділити та вибрати у списку потрібну команду: Вибрати клітинку, Виділити рядок, Виділити стовпець чи Виділити таблицю. Для зняття виділення об’єкта потрібно вибрати місце поза межами виділення. За вибору будь-якого об’єкта таблиці на Стрічці з’являється дві тимчасові вкладки Конструктор і Макет у тимчасовому розділі Табличні знаряддя.20 березня 2024 р.

Номер слайду 13

РЕДАГУВАННЯ ТАБЛИЦІРедагування тексту в таблиці здійснюється звичайними для Word способами. Для швидкого очищення вмісту всієї таблиці або її об’єктів доcтатньо їх виділити і натиснути клавішу Delete: дані будуть видалені, а сама таблиця залишиться. Редагування самої таблиці передбачає додавання або видалення окремих її об’єктів, об’єднання або розділення клітинок таблиці тощо. Усі елементи керування для виконання операцій редагування таблиці знаходяться на вкладці Макет20 березня 2024 р.

Номер слайду 14

ФОРМАТУВАННЯ ТАБЛИЦІПід форматуванням таблиці розуміють такі операції: встановлення ширини стовбців та висоти рядків, способу вирівнювання таблиці на сторінці документа і тексту в клітинках, напрямку тексту в клітинці, кольору і товщини меж клітинок, заливки у клітинках тощо. Для форматування таблиці призначені елементи керування тимчасових вкладок Макет та Конструктор розділу Табличні знаряддя на Стрічці. Для форматування тексту в клітинках також можна застосовувати стандартні засоби Word.20 березня 2024 р.

Номер слайду 15

Обговорюємо 1. Для чого в документі використовують таблиці? Із чого вони складаються? Які об’єкти містять?2. Які властивості таблиці та їх можливі значення?3. Якими способами можна вставити таблицю в текстовий документ?4. Що розуміють під терміном «таблиця складної структури»? Яким способом її зручніше створити?5. Як виділити різні об’єкти таблиці?6. Як можна видалити або вставити рядки чи стовпці в таблиці?20 березня 2024 р.

pptx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
20 березня
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку