Презентація "Таємниці планет земної групи"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Таємниці планет земної групи" за підручником Я досліджую світ: частина 2, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Таємниці планет земної групи

Номер слайду 2

Розумова розминка. Чи можливе життя на планетах-гігантах? Чому?Назвіть планети-гіганти. Які з планет-гігантів отримали титул «крижаного гіганта»?Які ваші досягнення у вивченні цієї теми? Що зрозуміли?

Номер слайду 3

Меркурій. Венера. Земля. Марс. Пригадуємо. На які групи поділяють планети Сонячної системи?Які планети належать до земної групи?Яку будову мають планети земної групи?

Номер слайду 4

Планети земної групи розміщені найближче до Сонця. Це Меркурій, Венера, Земля, Марс. Меркурій. Венера. Земля. Марс

Номер слайду 5

Меркурій - найменша планета Сонячної системи, розташована найближче до Сонця. Тому Сонцеобігріває її в 7 разів сильніше, ніж Землю. На денному боці Меркурія дуже спекотно, температура піднімається до +400 °С. Проте на нічному боці завжди сильний мороз, який, імовірно, сягає - 200 °С. Отже, Меркурій - то царство пустель. Одна його половина - гаряча камʼяна пустеля, інша - крижана. Ця планета за розмірами менша від Землі. Коли Меркурій перебуває на значній відстані від Сонця, можна розгледіти його низько над горизонтом. Найкраще спостерігати за ним на вечірньому небі. Супутників у Меркурія немає.

Номер слайду 6

Друга за близькістю до Сонця планета Сонячної системи, яку ще називають найгарячішою планетою, - Венера. Температура на її поверхні може сягати +460 °С. Вона має хмарну газову оболонку. Ці хмари добре відбивають сонячне світло, роблячи планету яскравою. Через це знайти Венеру на небі дуже просто: її можна спостерігати через годину після заходу сонця або за годину до його сходу. У народі її ще називають вранішньою зорею. У Венери також немає супутників.

Номер слайду 7

Земля - єдина відома на сьогодні планета, на якій є життя. Вона має найбільші розміри й масу серед планет земної групи.• Чи має Земля супутники? Скільки їх?Місяць - найбільший із супутників планет земноїгрупи. Повітряна оболонка Землі відрізняється від інших планет завдяки наявності життя. Повітря захищає Землю від переохолодження та перегрівання. Більшу частину поверхні Землі вкриває вода, чого немає на інших планетах.

Номер слайду 8

Марс - четверта планета від Сонця, схожа на Землю, але менша за розмірами й холодніша. Завдяки великій кількості заліза у ґрунті її ще називають Червоною планетою. У Марса є два супутники. Відстань до Сонця майже в півтора раза більша, ніж у Землі. Тому температура на планеті близько-60 °С. На поверхні є долини й пустелі, крижані полярні шапки на зразок земних. На Марсі розташована найвища в Сонячній системі гора. Її висота становить 27 км.

Номер слайду 9

Розподіліть на групи планети: Уран. Планети земної групи. Планети-гіганти. Марс. Нептун. Венера. Юпітер. Сатурн. Земля. Меркурій

Номер слайду 10

Упізнайте планету. Планета, на якій існує життя. Найгарячіша планета.Ґрунт на цій планеті містить значну кількість заліза. У народі її називають «вранішньою зорею». Природним супутником планети є Місяць. На планеті розташована найвища гора в Сонячній системі.

Номер слайду 11

Перевіряємо себе. Назвіть планети земної групи. Складіть розповідь про одну з планет, використовуючи текст підручника та інші джерела інформації. Подумайте, завдяки чому на планеті Земля існує життя.

Номер слайду 12

Коротко про головне. До планет земної групи належать: Меркурій, Венера, Земля, Марс. Земля - єдина планета, на якій існує життя. Місяць - природний супутник Землі.

Номер слайду 13

Чи знаєте ви, що…...учені припускають, що колись на Марсі було багато води, а його поверхнею протікали великі річки. Зараз південний і північний полюси Марса вкриті крижаними шапками. Але ця крига складається не з води, а із застиглого вуглекислого газу.

Номер слайду 14

Робота в зошитіРозгортаємо в зошиті с. 44

Номер слайду 15

Завдання 1. Упізнайте за світлинами планети земної групи. Запиши їхні назви. Завдання 2. Познач √ рядок, у якому подано тальки назви планет земної групи. Меркурій, Земля, Венера, Юпітер. Уран, Нептун, Марс, Земля. Меркурій, Венера, Земля, Марс. Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.

Номер слайду 16

Завдання 3. Вибери і підкресли особливості планет земної групи. Перевірте один одного. Велика відстань до Сонця; невеликі розміри; велетенські розміри; невелика відстань до Сонця; багато супутників; мало супутників або їх немає. Завдання 4. За текстом підручника заповни таблицю. Планета земної групи{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Назва планети. Розміри. Відстань до Сонця Температура Наявність супутників

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 84-86.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вовк Віта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
22 квітня 2023
Переглядів
2396
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку