Презентація "Які взаємозвʼязки існують у природі"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми"Які взаємозвʼязки існують у природі" за підручником Я досліджую світ: частина 2, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які взаємозвʼязки існують у природі

Номер слайду 2

Ніщо у природі не існує ізольовано (відокремлено). Усе між собою певним чином пов'язано. Розгляньте фото. На які дві групи можна розподілити зображені природні обʼєкти?

Номер слайду 3

Усе розмаїття природи поділяють на живу та неживу природу. Пригадайте, за якими ознаками живі об'єкти відрізняють від неживих. Будь-яка жива істота - це організм, якому властиве живлення, дихання, виділення, ріст, розвиток, розмноження та відмирання. Чому рослина, позбавлена сонячного світла та води, гине? Чому тварина без води відчуває спрагу? Тому що у природі живе й неживе завжди пов'язано між собою.

Номер слайду 4

Ґрунт населяють найрізноманітніші тварини - черви, комахи, звірі, які пристосовані до риття, наприклад кроти. Вони знаходять у ґрунті потрібні для життя повітря, воду, їжу. Повітря і вода перебувають у порожнинах ґрунту. У ґрунті мешкають бактерії, містяться грибниці. Усю товщу ґрунту пронизано корінням рослин, які всмоктують з ґрунту воду та розчини поживних речовин.

Номер слайду 5

Світло в глибину ґрунту не проникає. Тому у тварин дуже маленькі очі або їх зовсім немає, у навколишньому середовищі вони орієнтуються за допомогою нюху та дотику. Будова тіла таких звірів, як кріт, сліпак, указує на те, що вони мешкають у ґрунті. Сліпак Кріт

Номер слайду 6

Передні лапи у крота - це основний інструмент для риття. Вони плоскі, як лопати, мають дуже великі кігті. Сліпак вгризається у ґрунт міцними передніми зубами (щоб земля не потрапляла в рот, губи закривають його позаду зубів). Тулуб у цих тварин овальної форми, щоб зручніше було пересуватися підземними ходами.

Номер слайду 7

Між якими компонентами природи розкрито взаємозв'язки в наведеному далі тексті?Тварини, що мешкають у ґрунті, впливають на його родючість. Вони утворюють там систему ходів і щілин, якими до коренів рослин надходять повітря і вода. Ґрунтові тварини постійно «переорюють» ґрунт. У цьому процесі важливу роль відіграють дощові черв'яки. Переміщаючись, вони роблять ґрунт пористим, сприяють збагаченню повітрям, полегшують проникнення води. Дощові черв'яки є кормом для багатьох тварин, які мешкають у ґрунті.

Номер слайду 8

У природі рослини та тварини не можуть існувати одне без одного. Вони здійснюють взаємний вплив, який корисний усім і сприяє виживанню кожного виду рослин і тварин. Такі групи живих організмів утворюють природні угруповання. Важливу роль в утворенні ґрунту відіграють бактерії. Вони перетворюють рештки відмерлих рослин і тварин на мінеральні речовини.

Номер слайду 9

Рослинне угруповання - група різних рослин, які ростуть на одній ділянці місцевості з однаковими умовами існування. За схемою розкажіть, які бувають угруповання. Хто створює штучні угруповання? Наведіть приклади взаємозв'язків між об'єктами природи в одному з угруповань.

Номер слайду 10

Наприклад, у місцях проживання носорогів водяться птахи, які харчуються комахами та кліщами, що живуть на шкірі носорога. Носоріг забезпечує птахів їжею, а вони звільняють його від паразитів. У природі існують взаємозв'язки між різними тваринами, корисні й для одного, і для іншого виду. Пригадайте, як називаються тварини, які живляться іншими тваринами. Чи відбудуться у природі зміни, якщо зникне один з видів тварин?

Номер слайду 11

За фото розкажіть, взаємозв'язки між якими об'єктамиприроди зображено. Рослини - це основа життя на Землі. Вони збагачують повітря киснем, забезпечують їжею багатьох тварин. Тварини запилюють рослини, живляться пилком і нектаром, розповсюджують їхні плоди й насіння.

Номер слайду 12

Коротко про головне. Всесвіт - сукупність галактик і простір між ними. Сучасні уявлення про будову Всесвіту : формувалися поступово. Перший політ у космос здійснив Юрій Гагарін. Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк.

Номер слайду 13

…..у природних умовах у ведмедя ворогів немає, навіть зграї вовків обходять клишоногого велетня стороною Але головним ворогом ведмедів стала людина. Браконьєрська діяльність і мисливський промисел призвели до того, що багато видів ведмедів перебувають на межізникнення. Чи знаєте ви, що…

Номер слайду 14

Перевіряємо себе. Які зв'язки існують між тваринами?Які зв'язки існують між живими організмами? Проілюструйте свою відповідь прикладами. Як ви думаєте, якій групі живих організмів у харчовому ланцюгу відведено найважливішу роль?Наведіть приклади впливу тварин на родючість ґрунту. Як людина може використати у своїй діяльності знання про вплив тварин на ґрунт?

Номер слайду 15

Робота в зошитіРозгортаємо в зошиті с. 54-55

Номер слайду 16

Завдання 1. На стрілках напиши, який взаємозв’язок існує між тваринами й рослинами. Що отримують тварини від рослин, що тварини дають рослинам?

Номер слайду 17

Завдання 2. Установи стрілками харчові зв’язки між цими об’єктами.

Номер слайду 18

Завдання 3. У природі хижаком називають тварину, яка живиться іншими тваринами. Тварину, якою живляться, називають здобиччю. З’ясуй, яке твердження щодо хижаків і здобичі є істинним, а яке - хибним. Познач.

Номер слайду 19

Завдання 4. Підпиши назви тільки тих тварин, які є хижаками.

Номер слайду 20

Завдання 5. Використовуючи ключові слова, склади три речення, у яких опиши зв’язок між рослинами і тваринами. Ключові слова: жаба, комар, лев, косуля, рослиноїдні, хижаки, крокодил, зебра._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 101-105.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
22 квітня 2023
Переглядів
1456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку