Презентація "Тарас Шевченко"

Про матеріал
Презентація містить відомості про життя та творчість Тараса Григоровича Шевченка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії. Його батьки, що були кріпаками багатого поміщика В. В. Енгельгардта, незабаром переїхали до сусіднього села Кирилівки.

Номер слайду 3

У 1832 році Енгельгардт віддає Шевченка на чотири роки до майстра петербурзького малярного цеху В. Ширяєва. Портрет Тараса Шевченка. Портрет пана Енгельгардта

Номер слайду 4

Згодом відбувається знайомство Шевченка з К. Брюлловим і В. Жуковським. Вражені гіркою долею талановитого юнака, вони 1838р. викупляють його з кріпацтва. К. Брюллов. В. Жуковський

Номер слайду 5

Вірші Шевченко почав писати ще кріпаком. Кілька своїх поезій Шевченко у 1838р. віддав Гребінці для публікації в українському альманасі “Ластівка”. Але ще до виходу “Ластівки” (1841) 18 квітня 1840р. з'являється перша збірка Шевченка — “Кобзар”.

Номер слайду 6

1844р. вийшло друге видання “Кобзаря”. Усі ці твори належать до раннього періоду творчості Шевченка.

Номер слайду 7

Новий період творчості Шевченка охоплює роки 1843 — 1847 (до арешту) і пов'язаний з двома його подорожами на Україну. За назвою збірки автографів “Три літа” (яка включає поезії 1843 — 1845 рр.).

Номер слайду 8

Весною 1846р. у Києві Шевченко знайомиться з М. Костомаровим, М. Гулаком та іншими членами таємного Кирило-Мефодіївського товариства (засноване в грудні 1845 — січні 1846 рр.) і вступає в цю організацію. Його твори періоду “трьох літ” мали безперечний вплив на програмні документи товариства. Шевченка заарештували 5 квітня 1847р., а 17-го привезли до Петербурга й на час слідства ув'язнили в казематі III відділу.

Номер слайду 9

1-й арешт 8 червня 1847р. Шевченка привезли до Орської кріпості, де він мав відбувати солдатську службу. В Орську він порушив царську заборону писати. Свої нові твори він потай записував до саморобних “захалявних”

Номер слайду 10

2-й арешт 23 квітня 1850р. Шевченка заарештували за порушення царської заборони писати й малювати. Після слідства перевели до Новопетровського укріплення на півострові Мангишлак, куди він прибув у середині жовтня 1850р.

Номер слайду 11

Заслання підірвало здоров'я Шевченка. На початку 1861р. він тяжко захворів і 10 березня помер. Похований був на Смоленському кладовищі. Через два місяці, виконуючи заповіт поета, друзі перевезли його прах на Україну і поховали на Чернечій (тепер Тарасова) горі біля Канева.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Токар Ольга
Додано
25 лютого
Переглядів
99
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку