Урок з української літератури 5 клас на тему: "Давня Україна у вірші Олександра Олеся «Заспів»"

Про матеріал
Матеріал стане в нагоді під час підготовки та проведення уроку з української літератури в 5-му класі в режимі дистанційного навчання. Шановні колеги, буду вдячна за Вашу оцінку роботи. Щиро дякую!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давня Україна у вірші Олександра Олеся «Заспів»Тема уроку: Урок 49

Номер слайду 2

Я в казку дивную свою. Усю фантазію віллю… Олександр Олесь. ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ(1878 – 1944)Уроки 49-50

Номер слайду 3

Олександр Олесь — псевдонім відомого митця Олександра Івановича Кандиби (Олесем його називаладружина). Псевдонім до ініціалівскорочувати не можна,його треба писати повністю.

Номер слайду 4

Народився майбутній письменник у містечку Білопілля на ХарківщиніБудинок на вулиці Петропавлівській у Сумах, де періодично (1893–1917) жив Олесь

Номер слайду 5

У чотири роки навчився читати. Згодом здобував освіту в сільській школі і, щоб вступити до університету, самостійно вивчив польську, сербську та болгарську мови.

Номер слайду 6

Писати вірші почав у віці 15 років, у рукописних журналах «Комета» та «Первоцвіт». Перший вірш Олександра Олеся був надрукований у 1905 році в альманасі «Багаття».

Номер слайду 7

Після закінчення Київського університету Олександр Олесь намагався знайти професію, хоч якось пов'язану з творчою діяльністю — у газетах чи видавництвах. Проте результату це не дало, унаслідок чого поет протягом десяти років працював ветеринаром у Києві.

Номер слайду 8

Поетові було властиве неабияке почуття гумору. Незнайомим людям любив представлятись фразою «Не рак, не риба, Олесь Кандиба».

Номер слайду 9

Олександр Олесь оспівував історичне минуле українського народу, захоплювався мудрістю князів Руси–України, їхньою хоробрістю і мужністю, любов’ю до рідної землі.

Номер слайду 10

Багато творів присвятив дітям. Олександр Олесь написав «Абетку» — називалася ця книжечка «Алфавіт віршами, писаними для сина». Сторінка з «Абетки»Олександра Олеся. Художник. Том Тарнавський

Номер слайду 11

Заспіваю вам не пісню. Про стару старовину,Розкажу я вам не казку,А бувальщину одну. Розкажу вам про минуле,Що вже мохом поросло,Що, нащадками забуте,За водою попливло. Перед вами стародавніПройдуть хвилями часи,Із могил до вас озвуться. Наших предків голоси. Наших предків, що блукали. По страховищах-лісах,Що з природою змагались. Тільки з вірою в серцях. Ах, тоді була живою. Вся природа навкругиІ людину оточали. Духи — друзі й вороги. У часи ті бог великий. Не ховавсь в небесній млі,А усі боги родилисьІ вмирали на землі. (З книжки «Княжа Україна»)ЗАСПІВ

Номер слайду 12

Рано вдосвіта на сходіПрокидавсь ясний ДажбогІ ходив-блукав до ночіСинім степом без дорог. По зелених пишних луках. Волос пас овець гладких,Грів їх вовною м’якою,Одганяв вовків від них. Над дрімучими лісами,По пустелі степовій. Бог Стрибог літав на крилах,Грав на кобзі золотій. В. Крижанівський. Стрибог

Номер слайду 13

Бог Перун на чорних хмарах. Вічно землю об’їздив,Часом плакав, як дитина,Часом сурмами будив. Часом гнівом його серце. Наливалось, як огнем: Левом він ревів з-під небаІ погрожував мечем. А в річках жили русалки,Хапуни-водяники,Лісовик свистав у лісі,І сміялися мавки. В. Крижанівський. Перун. Треба добре було знати. Душі всіх богів земних,То коритись, то змагатись,То просити ласки в них.І змагалася людина,І вперед невпинно йшла,Де ясним промінням-цвітом. Дивна папороть цвіла...

Номер слайду 14

... Заспіваю вам не пісню. Про стару старовину,Розкажу я вам не казку,А бувальщину одну. Розкажу вам, як на горах. Славний Київ наш постав,Як він жив і розвивався,Як столицею він став. Хто й коли у ньому княживІ в який ходив поход,Хто боровсь за Україну,За державність, за народ. Розкажу вам, як боролись. Наші прадіди колись,Як за щастя України. Ріки крові розлились. Розкажу, чому і досіЧути стогони їїІ чому так довго в хмарах. Сонце рідної землі... Заспіваю вам не пісню. Про стару старовину,Розкажу я вам не казку,А бувальщину одну.

Номер слайду 15

Треба добре було знати. Душі всіх богів земних,То коритись, то змагатись,То просити ласки в них.І змагалася людина,І вперед невпинно йшла,Де ясним промінням-цвітом. Дивна папороть цвіла...... Заспіваю вам не пісню. Про стару старовину,Розкажу я вам не казку,А бувальщину одну. Розкажу вам, як на горах. Славний Київ наш постав,Як він жив і розвивався,Як столицею він став. Хто й коли у ньому княживІ в який ходив поход,Хто боровсь за Україну,За державність, за народ. Розкажу вам, як боролись. Наші прадіди колись,Як за щастя України. Ріки крові розлились.

Номер слайду 16

РОЗВИВАЄМО КОМПЕТЕНТНОСТІ Уявіть, що вам дали завдання озвучити вірш Олександра Олеся «Заспів». У яких місцях ви б використали звуки, що передаютьгрім, грозу, сміх, шелест листя, дзвони, свист, дощ, плюскіт води?Намалюйте ілюстрацію до одного з епізодів вірша Олександра Олеся «Заспів» (за бажанням).

Номер слайду 17

1. Оповідач наголошує на тому, що він заспіває (розкаже)А пісню. Б казку. В легенду. Г бувальщину2. Прочитайте рядки: Розкажу вам, як боролись Як за щастя України Наші прадіди колись, Ріки крові розлились. В уривку використано А епітет В гіперболу Б метафору Г порівняння ВИКОНАЙ ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ТА ЗАВДАНЯ НА СПІВВІДНОШЕННЯ ПОДІЙ:

Номер слайду 18

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Уривок із твору. Язичницький бог 1«…пас овець гладких,Грів їх вовною м’якою,Одганяв вовків від них». АВолос2«…на чорних хмарах. Вічно землю об’їздив,Часом плакав, як дитина,Часом сурмами будив». БПерун3«Над дрімучими лісами,По пустелі степовій…літав на крилах,Грав на кобзі золотій». ВДажбог. ГСтрибог3. УСТАНОВИ ВІДПОВІДНІСТЬ:

Номер слайду 19

Вдома: 1) Читати та переказувати літопис с. 153-1552) Випишіть із них невідомі слова. З’ясуйте їхнє лексичне значення за тлумачним словником. Додаткове завдання: Намалюйте ілюстрацію до одного з епізодів вірша Олександра Олеся «Заспів» (за бажанням).

Номер слайду 20

В роботі викристано матеріал з мережі інтернету, підручника з української літератури для 5-го кл. закладів загальної середньої освіти /Авраменко О. 2022 р

pptx
Пов’язані теми
Українська література, Презентації
Інкл
Додано
25 лютого
Переглядів
298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку