Презентація "Тарасове могутнє слово"

Про матеріал

Презентація до сценарію години класного керівника для учнів 6-х класів "Тарасове могутнє слово"

Мета: З'ясувати основні етапи життя і творчості Великого Кобзаря, показати велич його як людини, поета, борця; прищепити бажання вивчати творчість поета, виховувати почуття гордості від того, що ми – земляки Кобзаря.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усний журнал Тарасове могутнє слово!

Номер слайду 2

Шевченко – поет і драматург Шевченко –художник Дитинство Шевченка Шевченко – географ-дослідник

Номер слайду 3

Дитинство Шевченка

Номер слайду 4

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Брати та сестри Т.Г.Шевченка У родині, крім Тараса, було 6 дітей - старші сестри Катерина та Марія, брат Микита, молодші сестри Ярина, Марія, брат Йосип.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

1827р. С. Їжакевич. Тарас Шевченко – пастух.

Номер слайду 9

Шевченко-художник

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

    З цього ж першого  дня волі він стає учнем Академії мистецтв, увесь поринає у світ навчання і творчої праці і як художник, і як поет.

Номер слайду 14

Автопортрети Перелік художніх робіт Шевченка

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Шевченко- поет і драматург

Номер слайду 18

Писати вірші Тарас Шевченко почав ще до звільнення з кріпацтва. Перша згадка про один із його ранніх віршів, що дійшла до нас, датована 31 березня 1837 року. НАЧЕРКИ НА ПОЛЯХ РУКОПИСУ ВІРША «РУСАЛКА». Олівець.

Номер слайду 19

«Катерина», «Тарасова ніч», «Іван Підкова», балада «Тополя», послання «До Основ'яненка», вірші «Перебендя», «Нащо мені чорні брови... ». Вони й склали першу його поетичну збірку - «Кобзар», яка побачила світ у 1840 році. Т.Г. Шевченко. Ілюстрація до поезії “Катерина”.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Поеми «Єретик», «Сліпий», «Наймичка», послання «І мертвим, і живим...», цикл переспівів «Давидові псалми», вірші «Холодний Яр», «Минають дні, минають ночі...», «Як умру, то поховайте...» («Заповіт») та інші твори. НАЧЕРКИ НА ЛИСТІ ДО БРАТА, М.Г. ШЕВЧЕНКА.

Номер слайду 22

Т. Шевченко звів усі свої твори у велику рукописну збірку під назвою «Три Літа». Були написані балади «Лілея» й «Русалка», на початку наступного року - поема «Відьма». НАЧЕРКИ НА СТОРІНКАХ РУКОПИСНОЇ ЗБІРКИ «ТРИ ЛІТА». Олівець.

Номер слайду 23

З'являються поеми «Княжна» та «Варнак», історична поема «Чернець» і ряд ліричних віршів: «Не гріє сонце на чужині…», «Сон» («Гори мої високії…»), «Самому чудно, а де ж дітись?» та інші. НАЧЕРКИ НА ПОЛЯХ РУКОПИСУ ПОЕМИ «МАР'ЯНА-ЧЕРНИЦЯ».

Номер слайду 24

Шевченко зазначав, що повістей у нього «десятків коло двох набереться», нині відомі тексти лише дев'яти: «Наймичка», «Варнак», «Княгиня», «Музикант», «Несчастный», «Капитанша», «Близнецы», «Художник», «Прогулка с удовольствием и не без морали». Проза

Номер слайду 25

Тарас Шевченко- не лише поет і прозаїк, а й драматург. Написав він кілька п'єс, але повністю збереглися лише драма "Назар Стодоля" та уривок з історічної драми «Микита Гайдай»                                                                                                      Ілюстрації до драм. твору “Микита Гайдай” Ілюстрації до драм. твору “Назар Стодоля”

Номер слайду 26

Одна з найбільш маловідомих сторінок біографії великого Kобзаря - участь в Аральській географічній експедиції 1848-1849 років.

Номер слайду 27

Шевченко- географ-дослідник

Номер слайду 28

„Я тепер веселий йду на оте нікчемне море Аральське. Не знаю, чи вернувся тілько!.. А йду, їй-богу веселий”.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

« Він був сином мужика – і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком – і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам та книжним ученим. …Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори”. Іван Франко.

ppt
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
1335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку