Презентація "Техніка і технології"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Техніка і технології" за підручником Я досліджую світ: частина 2. Автори: І. Жаркова, Л. Мечник, Л. Роговська, Л. Пономарьова, О. Антонов.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Техніка і технології

Номер слайду 2

Пригадай:— З деревини виготовляють ...— З глини виготовляють ...— З міді виготовляють ...— З пластмаси виготовляють ...— З гуми виготовляють ...— Зі скла виготовляють ...

Номер слайду 3

Як ви розумієте слово «техніка»?Техніка — це всі пристрої, інструменти та засоби, створені людиною для обслуговування її потреб, виконання певної роботи.

Номер слайду 4

Якою технікою ви користуєтеся, коли виконуєте завдання на уроках «Дизайну і технологій»?Ножиці, голка — це теж техніка. Ножиці — це інструмент, за допомогою якого людина може різати різні матеріали (папір, тканину, шкіру, дріт тощо).

Номер слайду 5

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся, що таке техніка та яку техніку створила людина для обслуговування своїх потреб. Ви також дізнаєтеся, що таке технологія та ознайомитеся із технологією виробництва паперу з деревини. Ви навчитеся визначати, яку роботу допомагає виконувати техніка, яка є у вас вдома.

Номер слайду 6

Певну роботу людині допомагає виконувати різноманітна техніка. Це машини, механізми, прилади, пристрої та знаряддя праці.

Номер слайду 7

Трактор. Трактор — машина, яку використовують для перевезення вантажів.

Номер слайду 8

Якщо трактор обладнати навісним знаряддям (плугом, боронами, косаркою, сівалкою), то його можна використовувати для обробітку ґрунту, збирання врожаю та багатьох інших робіт. Тракторне обладнання

Номер слайду 9

Швацька машинка. Пристрій, який використовують для пошиття одягу та білизни.

Номер слайду 10

За допомогою спеціальних швацьких машин можна вишивати різноманітні візерунки на тканині.

Номер слайду 11

Екскаватор. Землерийна машина, обладнана ковшем. Використовують екскаватор для видобування корисних копалин, під час будівництва доріг і будинків, для навантаження сипких матеріалів (піску, ґрунту, щебеню тощо).

Номер слайду 12

Легковий автомобіль. Машина, призначена для перевезення пасажирів та їхнього багажу. Легковий автомобіль за своєю конструкцією й обладнанням забезпечує комфортне та безпечне перевезення людей

Номер слайду 13

Самоскид. Вантажний автомобіль із кузовом, що механічно нахиляється для вивантаження вантажу. Використовують самоскид для перевезення та вивантаження сипких матеріалів (піску, щебеню, глини).

Номер слайду 14

Пилосос. Пристрій, здатний вбирати бруд і пил. Використовують пилосос для очищення від бруду та пилу підлоги та килимів.

Номер слайду 15

Пральна машина. Електричний прилад, який використовують для прання білизни.

Номер слайду 16

Комп'ютер. Електронна обчислювальна машина, призначена для зберігання і переробки інформації з можливістю програмування.

Номер слайду 17

Автокран. Самохідний піднімальний кран, встановлений на вантажному автомобілі. Автокран призначений для виконання будівельних робіт, завантаження і розвантаження вантажів.

Номер слайду 18

Коток Машина, призначена для трамбування й ущільнення ґрунту чи асфальту. Використовують коток під час будівництва доріг.

Номер слайду 19

Зернозбиральний комбайн. Складна зернозбиральна машина, що виконує послідовно безперервним потоком зрізання колосків, обмолот зерна з колосся, очищення зерна від полови та навантаження зерна в кузов вантажного автомобіля.

Номер слайду 20

Отже, за допомогою техніки людина будує будинки, вирощує культурні рослини й утримує свійських тварин, збирає, обробляє та поширює інформацію, перевозить пасажирів і вантажі тощо. На фабриках і заводах за допомогою техніки людина виготовляє різноманітні вироби.

Номер слайду 21

Щоб виготовити техніку, одяг чи взуття, збудувати будинок, потрібно знати, як і з чого це можна зробити. Відповідь на ці питання дає технологія. Технологія описує роботи, які потрібно виконати, щоб виготовити що-небудь.

Номер слайду 22

Опишіть технологію виробництва паперу з деревини. Які роботи та в якій послідовності потрібно виконати, щоб виготовити з деревини папір?

Номер слайду 23

У будівництві використовують таку техніку: трактор, бульдозер, підйомний кран, самоскид, бетономішалку, екскаватор. Для перевезення пасажирів і вантажів використовують: автомобіль, вантажний автомобіль, самоскид, автобус, тролейбус, пароплав, літак. Для обробки та передачі інформації знадобляться: смартфон, планшет, комп'ютер, телевізор, радіо, телефон. Для вирощування культурних рослин та утримання свійських тварин потрібні: трактор, комбайн, сівалка, косарка, доїльний апарат. Підсумок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дізенко Анна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Науменко Галина Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
4780
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку