ПРЕЗЕНТАЦІЯ "ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ,ОПЕРАЦІЇ СИСТЕМИ ОБРОБІТКУ ГРУНТУ,

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти професійно - технічного ліцею з предмету "Сільськогосподарські машини" по професії тракторист - машиніст .Дана презентація допоможе викладачеві візуально пояснити учням технологічні процеси, операції та системи обробітку ґрунту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологічні процеси, операції системи обробітку ґрунту. Сутність і завдання лущення. Агротехнічні вимоги.

Номер слайду 2

Технологічні процеси, операції та системи обробітку ґрунту. Залежно від завдань обробітку і властивостей ґрунту, ступеня його окультуреності тощо застосовують різні ґрунтообробні знаряддя. При цьому використовують такі операції: перевертання, розпушування та кришіння, перемішування, ущільнення, вирівнювання, обробіток ґрунту із залишенням стерні на поверхні.

Номер слайду 3

 Перевертання скиби передбачає взаємне переміщення верхнього та глибшого шарів ґрунту у вертикальному напрямі, що забезпечує загортання в ґрунт післяжнивних решток, дернини, добрив тощо, знищення бур'янів і шкідників сільськогосподарських культур. Скибу грунту перевертають плугом. Частково ґрунт перевертається і під час обробітку іншими знаряддями (лемішними лущильниками)

Номер слайду 4

Розпушування та кришіння ґрунту. Основним завданням розпушування і кришіння є забезпечення нещільного розміщення частинок ґрунту і одночасне збільшення загальної пористості, особливо некапілярної; посилення аерації,знищення кірки.використовують різні знаряддя: для розпушування орного шару на повну глибину – плуги, для глибших шарів –ґрунтопоглиблювачі; для розпушування орного шару на певну глибину –борони, культиватори, чизель-культиватори, фрези, поєднують роботу культиваторів і котків.

Номер слайду 5

Перемішування ґрунту здійснюють культиваторами та іншими знаряддями, а частково й плугами. Найкраще перемішується ґрунт під час обробітку фрезою. Перемішуванням ґрунту передбачається утворення однорічного орного шару, що досягається рівномірним розподілом у ньому післяжнивних решток, гною, вапна, гіпсу. Однорідність орного шару необхідна для створення умов, які б забезпечили рівномірний розвиток культур та їх одночасне дозрівання.

Номер слайду 6

Вирівнювання поверхні ґрунту – важливий захід для зменшення випаровування вологи з поверхні ґрунту, для рівномірного загортання насіння під час сівби (сприяє одержанню рівномірних і дружних сходів). Для вирівнювання поверхні ґрунту використовують борони, шлейфи, волокуші та легкі котки.

Номер слайду 7

Ущільнення ґрунту. Для нормального розвитку рослин, надмірно розпушений ґрунт нерідко доводиться ущільнювати. При цьому змінюється співвідношення між капілярною і некапілярною пористістю, посилюється підняття вологи до поверхні ґрунту і висіяного насіння, збільшується теплопровідність і прогрівання ущільненого шару ґрунту. Для ущільнення ґрунту використовують котки різних конструкцій.

Номер слайду 8

Обробіток ґрунту, на поверхні якого залишено стерню є основною технологічною операцією у системі обробітку ґрунту в районах поширення вітрової ерозії. Стерня, що залишається на поверхні, захищає грунт від вивітрювання, сприяє затриманню снігу, зменшує шар промерзання, завдяки чому ґрунт краще вбирає весняні талі води. Для обробітку ґрунту, на поверхні якого залишено стерню, залежно від потрібної глибини, використовують плоскорізи-глибокорозпушувачі, плоскорізи-культиватори тощо, а в агрегаті з ними – голчасті борони, штангові культиватори, стерньові сівалки.

Номер слайду 9

Технологічні процеси здійснюються привиконанні таких способів механічного обробітку ґрунту, які: оранка,глибоке безполицеве розпушування, культивація , лущення, боронування,шлейфування, коткування, фрезування, плоскорізний обробіток, створеннягряд, гребенів, борозен, щілин.

Номер слайду 10

Обробіток ґрунту – один з важливих агротехнічних заходів,спрямованих на підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Основним завданням механічного обробітку ґрунту є створеннясприятливих умов для розвитку культурних рослин . Розрізняють основний, спеціальний , поверхневий обробіток ґрунту.

Номер слайду 11

Основний обробіток складається з двох послідовних операцій: лущення стерні і зяблевої оранки. Спеціальний обробіток – це оранка ущільнених, болотних ґрунтів, плантажна і ярусна оранка, глибоке розпушення, фрезерування ґрунту, буріння ям для висаджування дерев. Поверхневий обробіток передбачає такі операції: боронування, шлейфування, культивацію, коткування, підгортання, нарізування гребенів, улаштування грядок

Номер слайду 12

Лущення стерні — важливий агротехнічний прийом, який сприяє збереженню вологи в ґрунті, зниженню забур'яненості полів і поліпшенню санітарного стану поля. Агротехнічні вимоги на якість лущення стерні:належна глибина і строки виконання;повне підрізування бур'янів;відсутність огріхів

Номер слайду 13

Глибина лущення залежить від ґрунтово-кліматичних умов, забур'яненості й ущільненості ґрунту. Для кращого проростання бур'янів, залежно від зволоженості ґрунту, глибина лущення має становити від 5-6 до 7-8 см. Глибше треба лущити ґрунти, зарослі пирієм (на глибину проростання кореневищ, тобто 10-12 см), і ґрунти, засмічені коренепаростковими бур'янами.

pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
1637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку