Презентація "Технологія оздоблення виробів. Призначення та види оздоблення виробів з деревини"

Про матеріал
Презентація призначена для ілюстрування на етапі вивчення нових знань під час вивчення теми "Технологія оздоблення виробів. Призначення та види оздоблення виробів з деревини" модуля "Технологію ручної обробки деревини" в 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія оздоблення виробів. Призначення та види оздоблення виробів з деревини

Номер слайду 2

Оздоблення. Оздоблення - кінцева, завершальна операція в процесі виготовлення виробів з деревини. Вироби з деревини можна оздоблювати різними видами різьблення та мозаїки, випалюванням, розписом тощо. Основним призначенням оздоблення виробів з деревини є надання їм естетичності та неповторності.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Різьблення. Різьблення має багато технік виконання. Найпростішим та найбільш розповсюдженим є геометричне різьблення. Більш складним є виконання рельєфного різьблення, воно потребує використання великої кількості різних різців. Цікавим, але малорозповсюдженим є яворівське різьблення. Рельєфне різьблення потребує великої кількості різаків, а також особливого відчуття пластики матеріалу. Для різьблення використовують м’які породи деревини, які легше піддаються обробці різаками та ножами.

Номер слайду 5

Різьблення

Номер слайду 6

Мозаїкавідомо багато видів оздоблення мозаїкою. Вони відрізняються матеріалами для оздоблення. При виготовленні мозаїкового набору зі шпону та оздобленні ним поверхні виробу говорять про маркетрі. У рельєфній мозаїці деталі оздоблення виготовляють з тонких планочок деревини та заокруглюють. Для інкрустації використовують вставки з різних матеріалів: металів та металевих сплавів, перламутру, мушель, каміння тощо.

Номер слайду 7

Мозаїка

Номер слайду 8

Випалювання. Випалювання на виконують на деревині світлих порід за допомогою спеціального приладу - випалювача, або нагрітих металевих штампів - пірографія

Номер слайду 9

Розпис. Цікавий та неповторний петриківський розпис, який відомий далеко за межами України. Скрині, ложки, кухлі та інші вироби, оздоблені за допомогою цієї техніки, набувають особливої привабливості та яскравості.

Номер слайду 10

Опорядження. Вироби з деревини мають суттєвий недолік: вони швидко псуються під впливом вологості повітря та сонячних променів. Для запобігання цьому слугує опорядження - покриття поверхні декоративними плівками. Крім того, плівкове покриття зберігає деревину від шкідників і надає виробу гарного зовнішнього вигляду. Опоряджують також оздоблені вироби, що захищає виріб та оздоблені поверхні

Номер слайду 11

Фарбування та лакування. Лаки бувають прозорі та тоновані. Прозорі лаки підкреслюють текстуру деревини, роблять її чіткішою та трішки змінюють колір на темніший. Тоновані лаки утворюють тоновану плівку, і відповідно змінюється колір виробу Фарбування та лакування деревини: а - покриття прозорим лаком; б - покриття тонованим лаком; в - тонування деревини; г - фарбування

Номер слайду 12

Текстура деревини. Якщо текстура яскраво виражена, має чіткий малюнок на зрізі, то такі вироби слід оздоблювати крупними елементами оздоблення, причому малою їх кількістю. Так поєднується, а не приховується природна краса деревини та краса штучного оздоблення. До порід з чітко вираженою текстурою належать ясен, черешня, сосна, каштан тощо.

Номер слайду 13

Оберіть оздоблення для Вашого виробу. Успіхів у творчому пошуку!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Иванов Василий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Животун Микола Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
10401
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку