Презентація "ТЕХНОЛОГІЯ ОЗДОБЛЕННЯ ВИРОБІВ З ДЕРЕВИНИ".

Про матеріал
Короткий опис технології оздоблення виробів з деревини: художнє оздоблення, опорядження вирробу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кіровоградська обл., м. Олександрія. Ліцей № 17 ТЕХНОЛОГІЯ ОЗДОБЛЕННЯ ВИРОБІВ З ДЕРЕВИНИ

Номер слайду 2

ОЗДОБЛЕННЯ. Оздоблення - кінцева, завершальна операція в процесі виготовлення виробів з деревини. Вироби з деревини можна оздоблювати різними видами різьблення та мозаїки, випалюванням, розписом тощо. Основним призначенням оздоблення виробів з деревини є надання їм естетичності та неповторності.

Номер слайду 3

ОЗДОБЛЕННЯ.

Номер слайду 4

РІЗЬБЛЕННЯ. Різьблення має багато технік виконання. Найпростішим та найбільш розповсюдженим є геометричне різьблення.

Номер слайду 5

РІЗЬБЛЕННЯ. Більш складним є виконання рельєфного різьблення, воно потребує використання великої кількості різних різців. Рельєфне різьблення потребує великої кількості різаків, а також особливого відчуття пластики матеріалу. Для різьблення використовують м’які породи деревини, які легше піддаються обробці різаками та ножами.

Номер слайду 6

МОЗАЇКА. Відомо багато видів оздоблення мозаїкою. Вони відрізняються матеріалами для оздоблення. При виготовленні мозаїкового набору зі шпону та оздобленні ним поверхні виробу говорять про маркетрі.

Номер слайду 7

МОЗАЇКА. У рельєфній мозаїці деталі оздоблення виготовляють з тонких планочок деревини та заокруглюють.

Номер слайду 8

Для інкрустації використовують вставки з різних матеріалів: металів та металевих сплавів, перламутру, мушель, каміння тощо. МОЗАЇКА.

Номер слайду 9

ВИПАЛЮВАННЯ. Випалювання на виконують на деревині світлих порід за допомогою спеціального приладу - випалювача, або нагрітих металевих штампів – пірографія.

Номер слайду 10

РОЗПИС. Цікавий та неповторний петриківський розпис, який відомий далеко за межами України. Скрині, ложки, кухлі та інші вироби, оздоблені за допомогою цієї техніки, набувають особливої привабливості та яскравості.

Номер слайду 11

ОПОРЯДЖЕННЯ. Вироби з деревини мають суттєвий недолік: вони швидко псуються під впливом вологості повітря та сонячних променів. Для запобігання цьому слугує опорядження - покриття поверхні декоративними плівками. Крім того, плівкове покриття зберігає деревину від шкідників і надає виробу гарного зовнішнього вигляду. Опоряджують також оздоблені вироби, що захищає виріб та оздоблені поверхні.

Номер слайду 12

ФАРБУВАННЯ ТА ЛАКУВАННЯ. Фарбування та лакування деревини: а - покриття прозорим лаком; б - покриття тонованим лаком; в - тонування деревини; г - фарбування

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
24 березня
Переглядів
99
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку