Презентація "Текстовий процесор Microsoft Word. Робота з таблицями."

Про матеріал
Презентація до комбінованого заняття "Текстовий процесор Microsoft Word. Робота з таблицями.." для студентів 1 курсів медичних коледжів. Містить питання про методи створення таблиць у Microsoft Word, редагування і форматування таблиць. Робота з графікою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Текстовий процесор Microsoft Word. Робота з таблицями.

Номер слайду 2

1. Створення таблиціТаблиці в документах Word використовують для впорядковування представлення даних. Таблиці складаються із рядків, стовбців і комірок, які можуть містити текст, числа, графічні об'єкти, вкладені таблиці. Для вставки таблиці використовують вкладку Вставка. Для роботи з таблицями в Word застосовують контекстні вкладки Конструктор і Макет групи вкладок Робота з таблицями .

Номер слайду 3

1)Вставка таблиці через панель-гратку. Таблиця вставляється в місце документу позначене курсором. Таблиця займає усю ширину сторінки і має стовпці однакової ширини.

Номер слайду 4

2)Вставка таблиці з налаштуванням параметрів. Виберіть необхідну кількість рядків і стовпців, а також можна встановити ширину стовпців таблиці.

Номер слайду 5

3)Вставка таблиці методом малювання. Стрілки миші прийме вигляд олівця. Спочатку малюємо зовнішній контур таблиці, а далі розграфлюємо по стовбцях і рядках. Перевага – наочність і простота. Недоліком методу є ручна праця і неоднакова висота рядків.

Номер слайду 6

4)Вставка таблиці з документів Microsoft Excel Таблицю з Excel можна копіювати в документ Word за допомогою буфера обміну. Таблиця може бути пов'язаною або незв'язаною. У пов'язаній таблиці дані можуть оновлюватися при зміні даних в початковій таблиці Excel.

Номер слайду 7

5)Вставка таблиці через перетворення тексту у таблицю. Для перетворення тексту в таблицю необхідно розділити слова тексту за допомогою крапки з комою щоб вказати початок нового стовпця. Рядок таблиці закінчується знаком абзацу.

Номер слайду 8

2. Редагування таблиціОдин рядок таблиці виділяється так само, як рядок тексту, тобто клацанням миші зліва від рядка. Таким же способом, як рядки тексту, виділяються і декілька рядків таблиці. Виділення елементів таблиці

Номер слайду 9

Для виділення стовпця таблиці слід підвести стрілку миші згори до стовпця, поки він не перетвориться на чорну вертикальну стрілку, і після цього один раз клацнути ЛКМ. Виділення елементів таблиці

Номер слайду 10

Для виділення комірки необхідно підвести покажчик миші ліворуч до межі комірки і, коли він перетвориться на маленьку чорну стрілку, клацнути ЛКМ. Виділення елементів таблиці

Номер слайду 11

Виділяти усю таблицю краще всього використовуючи маркер таблиці в лівому верхньому куті. Можна також виділяти по рядках або по стовпцях. Виділення елементів таблиціМаркер також служить для ручного переміщення всієї таблиці у документі.

Номер слайду 12

Для додавання рядків в таблицю можна скористатися контекстною вкладкою Макет. Виділіть рядок вище або нижче якого буде вставлятися новий рядок. Додавання рядків таблиціДля вставки рядка можна також поставити курсор праворуч від найправішого комірки рядка і натиснути клавішу Enter

Номер слайду 13

Встановите курсор в будь-який комірку стовпця таблиці, лівіше або правіше за яке вимагається вставити новий стовпець. Додавання стовбців таблиціПри роботі в інших вкладках для вставки стовпців і рядків можна скористатися контекстним меню.

Номер слайду 14

!!! Клавіша Delete не діє в таких випадках, вона лише знищує вміст самих комірок таблиці Видалення рядків і стовпців таблиціВидалення комірок таблиці

Номер слайду 15

Наведіть покажчик миші на межу рядка так, щоб він перетворився на двонаправлену стрілку і перетягніть межу рядка вгору або вниз. Зміна висоти рядків таблиціДля точної установки висоти рядків можна скористатися вкладкою Макет.

Номер слайду 16

Наведіть покажчик миші на межу рядка так, щоб він перетворився на двонаправлену стрілку і перетягніть межу рядка вгору або вниз. Зміна ширини стовпців таблиціДля точної установки ширини стовпців можна скористатися вкладкою Макет.

Номер слайду 17

Можна підібрати ширину стовпців залежно від кількості тексту в комірках. Автопідбір ширини стовпців

Номер слайду 18

Автопідбір ширини стовпців. При роботі в інших вкладках для автопідбору ширини стовпців можна скористатися контекстним меню.

Номер слайду 19

Об'єднувати можна тільки суміжні комірки, які сумарно утворюють прямокутну область. Обєднання комірок в одну

Номер слайду 20

При роботі в інших вкладках можна скористатися контексним меню і вибрати команду Об'єднати комірки. Об`єднання комірок в одну. Для об'єднання комірок можна використовувати "гумку"у вкладці Конструктор

Номер слайду 21

Комірку можна розділити на частини, як по вертикалі (стовпці), так і по горизонталі (рядки). Розбиття комірки на кілька

Номер слайду 22

Таблицю можна розділити по горизонталі. Розбиття таблиці на кілька

Номер слайду 23

3. Форматування таблиціWord пропонує велике число готових варіантів (стилів оформлення) таблиць. Стилі оформлення

Номер слайду 24

Стилі оформлення

Номер слайду 25

Установка меж. Для установки меж таблиці можна використовувати елементи групи Намалювати межі і Стилі таблиць вкладки Конструктор.

Номер слайду 26

Видалення меж. Після видалення меж на екрані відображується блакитна пунктирна сітка таблиці. Ця сітка не виводиться на друк.

Номер слайду 27

Установка кольору заливки. АБО

Номер слайду 28

Вирівнювання тексту в комірціТекст у комірці за умовчанням розміщується з вирівнюванням по лівій межі у верхній частині. Якщо висота дозволяє, можна змінити вертикальне вирівнювання. Також можна скористатися контекстним меню.

Номер слайду 29

Поворот тексту в комірціТекст в комірках таблиці можна розташовувати не лише горизонтально, але і під кутом ±90° зверху - вниз або знизу - вгору.

Номер слайду 30

Поворот тексту в комірціТакож можна скористатися контекстним меню.

Номер слайду 31

Сортування. Сортування - розташування рядків в таблиці в певному порядку. Спочатку сортуються числа від найменшого до найбільшого, потім англ. букви, потім укр.букви. При сортуванні рядок заголовків стовпців зазвичай не сортується разом з іншими рядками

Номер слайду 32

Сортування

Номер слайду 33

Сортування

Номер слайду 34

Обчислення в таблиціУ таблицях Word можна виконувати нескладні обчислення з використанням формул.=SUM(ABOVE),означає сумування усіх вищерозміщених комірок

Номер слайду 35

Обчислення в таблиці=SUM(LEFT),означає сумування усіх ліворуч розташованих комірок.

Номер слайду 36

Повторення заголовків таблиці на кожній сторінціПри створенні таблиць, що розміщуються на декількох сторінках, необхідно, щоб назви стовпців таблиці відображувалися і друкувалися на кожній сторінці документу.

Номер слайду 37

Повторення заголовків таблиці на кожній сторінці

Номер слайду 38

Перетворення таблиці в текст. Усю таблицю або її фрагмент можна перетворити в текст.

Номер слайду 39

4. Робота з графікою. Документ Word може містити різні графічні об'єкти: малюнки з файлів, діаграми, написи , об'єкти Word. Art і навіть засобами Word можна створювати власні нескладні малюнки. Для добавляння в документ графічних об'єктів використовують вкладку Вставка. Для роботи з малюнками застосовують вкладку Формат групи вкладок Робота з малюнками, яка автоматично відображується при виділенні малюнка.

Номер слайду 40

Word дозволяє вставляти в документ малюнки з графічних файлів усіх основних форматів : jpg, bmp, gif, tiff Вставка малюнка з графічного файлу

Номер слайду 41

Спочатку малюнок вставляється в текст без обтікання текстом. Для того, щоб малюнок можна було вільно переміщати в документі, слід встановити для нього один з режимів обтікання текстом. Зміна режиму обтікання

Номер слайду 42

У вкладці Обтікання текстом вікна Додаткова розмітка можна вибрати особливості розташування тексту відносно малюнка і змінити відстань від малюнка до оточуючого тексту. Зміна режиму обтікання

Номер слайду 43

Змінити розмір малюнка можна вручну перетяганням його маркерів. Зміна розміру малюнка

Номер слайду 44

Повернути малюнок на довільний кут можна вручну перетяганням його маркера повороту. Поворот малюнка

Номер слайду 45

Можна зменшити розмір зображення малюнка, тобто "обрізувати краї" малюнка.«Обрізка» малюнка

Номер слайду 46

Налаштування яскравості і контрастності

Номер слайду 47

Налаштування яскравості і контрастності

Номер слайду 48

Установка рамки

Номер слайду 49

Вибір форми малюнка

Номер слайду 50

Вибір стилю малюнка

Номер слайду 51

Ефекти оформлення

Номер слайду 52

Відновлення малюнка до попереднього вигляду

Номер слайду 53

5. Друк документа. Перед друком документа, можна переглянути на екрані, як він буде виглядати після друку.

Номер слайду 54

Друкуємо. На чому. Скільки. Що. Як

Номер слайду 55

P. S. Друк “книжечкою”Кількість сторінок документа кратна 4-ьом – 4-8-12-…Параметри друку – Дві сторінки на листок. Задаємо сторінки – остання,1,2,передостання – 12,1,2,11,10,3,4,9,8,5,6,7

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кірпіченко Анастасія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Терлецька Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
4574
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку