Презентація Тема «Мова і мовлення. Мова в житті народу»

Про матеріал
Презентація з української мови в 4 класі за підручником Л.Варзацької. Звертається увага на значення мови в житті людей, прищеплюється любов до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова. Тема «Мова і мовлення. Мова в житті народу»

Номер слайду 2

Як нема без зірок небозводу,як блакиті без сонця нема,так і мови нема без народу,і народу без мови нема. Володимир Забаштанський. Мова — це серце народу:гине мова — гине народ.Іван Огієнко

Номер слайду 3

Розгляньте малюнок і виразно прочитайте вірш. Рідна мово, зелена діброво!Чую пісню твою запашну. Ти квітуєш пелюстками слова. Я — листочок в твоєму саду. Петро Перебийніс- Перебудуйте третє речення в спонукальне з окличною інтонацією (усно)

Номер слайду 4

Спиши прислів’я. Поясни, як ти розумієш його зміст. Слово до слова — зложиться мова.

Номер слайду 5

Прочитай слова. Чи вживаються вони тепер у мовленні? Як називають такі слова? Добери до них із довідки сучасні відповідники і запиши слова парами. Корогва, крам, уста, рать, стольний град, врата, спудеї, піїти, свита. Слова для довідки: губи, військо, прапор, товар, ворота, столиця, поети, плащ, студенти.

Номер слайду 6

Прочитайте і запам’ятайте правила чемності. Куди б ви не прийшли: у школу, в гості, в установу — вітайтеся першими. Якщо ви йдете зі старшими і вони вітаються з кимось, ви маєте вітатися також. Неабияке значення має тон розмови. Хіба можна вітати людину з незадоволеним, похмурим виразом на обличчі? Умійте вислухати інших не перебиваючи. Важливо також вчасно й доречно підтримати розмову.

Номер слайду 7

Питання- Хто вітатиметься першим, якщо зустрілись молодший і старший?- Як молодший буде звертатися до старшого?- У яких випадках замість «Добрий день!» можна говорити «Привіт!»

Номер слайду 8

Усно- Складіть речення зі словами будь ласка і до побачення, використавши у них звертання.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Вправа 7 (1), ст. 6 Завдання і запитання для повторення ст. 6

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
82
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку