Презентація:Тема:"Помилка природи"

Про матеріал
План: Загальна характеристика вищих спорових. Еволюція вищих рослин в напрямку домінування спорофіту. Єдиний виняток-мохоподібні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Помилка”природи.

Номер слайду 2

План: Загальна характеристика вищих спорових. Еволюція вищих рослин в напрямку домінування спорофіту.Єдиний виняток-мохоподібні. Вимирання чи розквіт?)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вищі спорові рослини виникли 300 млн. років тому в Силурійский період. Відомо, що спорові це –Рослини,які заселяли береги водойм.. Це були давні плауни, хвощі, мохи, папороті. Для їх розмноження потрібна вода. Вищі рослини, походять від водоростей, мають дуже подібний характер їх розгалуження; схожість в чергуванні поколінь вищих рослин і багатьох водоростей; наявність джгутиків і здатність до самостійного плавання у чоловічих статевих клітин багатьох вищих рослин; подібність у будові і функції хлоропластів. Припускають, що вищі рослини виникли швидше за все від зелених водоростей, прісноводних або солоновато-водних. Вони мали багатоклітинні гаметанги, ізоморфне чергування поколінь в циклі розвитку. Мохи як представники гаплоїдної гілки еволюції вищих рослин виявилися менш життєздатними і адаптованими до умов життя на Землі. Їх поширення пов'язано з наявністю вільної крапельно-рідкої води, необхідної не тільки для ростових процесів, а й для статевого процесу. Цим пояснюється їх екологічна приуроченість до місць, де є постійне або періодичне зволоження. Друга еволюційна гілка вищих рослин представлена усіма іншими вищими рослинами. Походженя вищих рослин. П

Номер слайду 5

Еволюція вищих спорових рослин.(перехід з водного до наземного способу життя)Тіло вищих спорових рослин диференціюється на корінь та пагін що складається із стебла та листків. Формуються провідні тканини, які забезпечують обмін речовин між підземними та надземними органами. Утворюється покривна тканина що захищає рослини від несприятливих умов. Розвиваються також запасаюча та механічні тканини. Утворюються статеві органи: антеридії(чоловічі) та архегонії(жіночі),які в процесі еволюції поступово спрощуються. Утворюється орган фотосинтезу – листок, що має асиміляційну тканину.

Номер слайду 6

Вищі рослини – це новий етап еволюційного розвитку рослинного світу. У них виробилось багато різноманітних властивостей, пристосувань до життя у різних умовах суходолу. Із вищих рослин найбільшого розвитку і пристосування до наземного способу життя досягли покритонасінні рослини. У процесі тривалої еволюції сформувались вегетативні органи: корінь та пагін і змінені та пристосовані до наземного середовища органи розмноження. Велика поверхня стикання із зовнішнім середовищем досягалась великим галуженням надземної і підземної частин. Ускладнилась анатомічна будова, формуються тканини. Розвинулась покривна тканина, яка захищає рослину від зайвого випаровування. Внаслідок необхідності подачі води і мінеральних солей до надземних органів і зворотного відтоку органічних речовин з листків в усі інші органи рослин сформувалась провідна тканина. А із збільшенням фотосинтезуючих органів (листків) розвинулась асиміляційна тканина. Формуються також запасні, механічні й інші тканини. Для вищих рослин характерним є чітко виражене чергування двох поколінь: статевого (гаметофіту) і безстатевого (спорофіту). Спорофіт у них поступово зайняв домінуючий стан над гаметофітом. Лише у мохоподібних переважає гаметофіт над спорофітом.

Номер слайду 7

Спорофіт – це покоління, у якого є органи спороношення і спори1. У Мохів- коробочка на ніжці зі спорами,4. У Плаунів - спороносні колоски 2. У Хвощів - спороносні колоски на весняних пагонах3. У Папоротей -спорангії на листках. Спорофіт в наземних умовах виявився більш життєздатним і адаптованим до різноманітних екологічних умов. Ця група рослин успішніше завойовувала сушу. Спорофіт у них часто має великі розміри, складну внутрішню і зовнішню будову

Номер слайду 8

ЧЕРГУВАННЯ ПОКОЛІНЬЧергування поколінь – спорофіту і гаметофіту – спостерігається у життєвому циклі усіх вищих наземних рослин, тобто чергування диплоїдного спорофіту і гаплоїдного гаметофіту. В ході циклу від зиготи одного покоління до зиготи наступного покоління вони змінюють один одного. У більшості рослин домінує спорофіт.          Гаметофіт – це статеве, тобто гаплоїдне покоління, яке здатне до статевого розмноження і утворює гамети – статеві клітини. Ці гамети формуються у органах статевого розмноження рослин – антеридіях і архегоніях.

Номер слайду 9

Особливості розмноження вищих спорових рослин. Вищі спорові рослини (відділи Мохоподібні, Плауноподібні, Хвощеподібні, Папоротеподібні) мають чергування поколінь. Це означає, що в життєвому циклі чергуються особини нестатевого (спорофіт) та статевого (гаметофіт) поколінь. Статеві органи розвиваються на статевому поколінні. Чоловічі статеві органи — антеридії — утворення овальної форми, усередині яких розвиваються рухливі сперматозоїди (джгутикові чоловічі статеві клітини); жіночі статеві органи — архегонії, колбоподібної форми, у них розвивається нерухлива жіноча статева клітина —яйцеклітина. Для запліднення сперматозоїд повинен потрапити в зовнішнє середовище і запліднити яйцеклітину, що знаходиться всередині архегонію.

Номер слайду 10

Значення вищих рослин у житті людини. Мохи, хвощі, плауни, папороті, як і інші рослини, виділяють кисень, беруть участь в колообігу  речовин та енергії на Землі, входять до складу біоценозів. Сфагнові болота –це місця проживання багатьох тварин та зосередження ягідників. Особливо велика роль боліт як резервуарів гідрологічного режиму території. В 60-70  роках ХХ століття на Житомирщині активно проводилась меліорація , були осушені великі площі боліт, а тепер наша область має негативні наслідки меліорації. Це і обміління річок, малих озер, зниження рівня ґрунтових вод. Хвощ польовий – цінна лікарська рослина. У народній медицині  його використовують як сечогінний , кровоспинний засіб, при ревматизмі, атеросклерозі, подагрі, при наявності каменів у сечовидільних шляхах, ним лікують рани, фурункули, лишаї, екземи та інші хвороби шкіри. Плаун булавовидний . У науковій медицині  застосовують спори плауна, відомі під назвою  лікоподій, їх використовують для приготування найякіснішої дитячої присипки. У народній медицині спори використовують як ранозагоювальний засіб для лікування трофічних виразок, а стебла – при захворюваннях сечового міхура, печінки, верхніх дихальних шляхів, проти облисіння. В анестезії використовують медичні препарати з плаунів, в психіатрії – також.

Номер слайду 11

Мохоподібні ,як виняток…Мохоподібні — гетерогенна група наземних рослин, яких об'єднує відсутність судин. У життєвому циклі мохів є чер­гування двох фаз: спорофіту і гаметофіту. Домінує гаметофіт . Розміри від 1 мм до 50-60 см. Багаторічні (іноді однорічні) рослини. Органи статевого розмноження багатоклітинні: чоловічі – антеридії, жіночі – архегоніїТіло має листко-стеблову будову. До суб­страту прикріплюється ризоїдами.

Номер слайду 12

Спорофітом у мохів є коробочки зі спорами, які розміщені на гаметофіті, тобто рослині.

Номер слайду 13

Життєвий цикл зозулиного льону

Номер слайду 14

Виходячи із вивчення та дослідження відомо, що група вищих рослин може бути вимерла. Причини їх вимирання можуть бути наступні:- Для фотосинтезу необхідний С02, який виділяється при диханні; дихання рослин і вулканічної діяльності недостатньо, щоб покрити витрати С02 на фотосинтез;- Рослини не можуть засвоювати азот з атмосфери, цю здатність мають лише прокаріоти; після того як запаси доступного рослинам азоту в грунтах будуть вичерпані, вони загинуть;- Багато рослин не можуть існувати без мікоризи, тобто симбіозу з грибами (до звичайних мікосімбіотрофів відносяться рослини із сімейства орхідних, грушанкових, вересових та ін.)Можна вказати ще безліч наслідків такої глобальної катастрофи, як «зникнення біогеохімічного кругообігу речовин». Без цього круговороту неможливе існування біосфери. Вищі ж рослини настільки спеціалізовані, що не можуть виконувати функцій грибів, бактерій й тварин. Вимирання чи розквіт?

Номер слайду 15

Вирубування лісів є однією з причин зникнення вищих спорових рослин

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 жовтня 2020
Переглядів
1877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку