Презентація "Тепловий стан. Температурпа та її вимірювання"

Про матеріал
Для всіх змалку є звичними слова: гаряче, тепле, холодне. «Обережно, чашка гаряча, обпечешся», — застерігали нас дорослі. Ми не розуміли, що означає «гаряча», торкалися чашки — і обпікалися. «Сніг холодний, не знімай рукавичок, пальчики змерзнуть», — умовляла бабуся. нам дуже хотілося дізнатись, а як це — «холодний», ми знімали рукавички й невдовзі розуміли значення цього слова. «Доведеться побути в ліжку. температура висока», — наполягав лікар... а що ж таке температура з погляду фізики?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тепловий стан тіл. Температура та її вимірювання

Номер слайду 3

Знайомимося з поняттям «температура» Початкових уявлень про температуру людина набула за допомогою дотику. З’ясовуючи, наскільки нагріті ті чи інші тіла, ми порівнюємо їхні температури.

Номер слайду 4

Однак, визначаючи ступінь нагрітості тіл на дотик, можна дати лише приблизну оцінку їхньої температури. Справді, за тієї самої кімнатної температури металеві предмети здаються холоднішими, ніж дерев’яні або пластмасові, а шорсткі — теплішими, ніж гладенькіІ навіть одне тіло в той самий момент може мати на дотик різний ступінь нагрітості

Номер слайду 5

Поняття теплової рівноваги. Однаково нагріті тіла, контактуючи одне з одним, не змінюють своїх властивостей, і тоді кажуть, що ці тіла перебувають у стані теплової рівновагибв. Температура — це фізична величина, яка характеризує стан теплової рівноваги системи тіл.

Номер слайду 6

Температура тіла тісно пов’язана зі швидкістю хаотичного руху частинок речовини, з яких складається тіло (тепловий рух)Частинки речовини завжди рухаються, отже, завжди мають кінетичну енергію. Чим швидше рухаються частинки, тим вища температура тіла.фізичний зміст температури. Температура — міра середньої кінетичної енергії хаотичного руху частинок речовини, із яких складається тіло.

Номер слайду 7

Вимірюємо температуру. Прилади для вимірювання температури називають термометрами30°C 40°C50°C60°C20°C10°C0°Cрідинний (мірою температури є довжина стовпчика рідини) металевий (біметалева пластинка, яка з’єднана зі стрілкою термометра, виги- нається в результаті нагрівання)побутовий електронний термометр (зі зміною темпе- ратури змінюються покази на цифровому табло)рідинно-кристалічний (унаслідок зміни температури змінюються колір відповідної ділянки термометра)

Номер слайду 8

Будова рідинного термометра1 — резервуар із рідиною; 2 — трубка; 3 — шкала

Номер слайду 9

Шкала Цельсія. Реперні точки0 °С — температуру танення чистого льоду за нормального атмосферного тиску. Для цього резервуар майбутнього термометра опускають у лід, що тане, і, дочекавшись, коли стовпчик рідини припинить рух, навпроти поверхні рідини в стовпчику ставлять позначку 0 °С100 °С — температуру кипіння води за нормального атмосферного тиску. Резервуар майбутнього термометра занурюють у киплячу воду і положення стовпчика рідини позначають як 100 °С0 °C 100 °C0 °CТемпературу, виміряну за шкалою Цельсія, позначають символом t:[t] = 1 °C. У СІ за основну одиницю температури взято кельвін (K). Температура, виміряна за шкалою Цельсія (t), пов’язана з температурою, виміряною за шкалою Кельвіна (T), співвідношенням: t = T – 273.

Номер слайду 10

Підбиваємо підсумки. Якщо в будь-який спосіб створити контакт між тілами, через деякий час їхні властивості припинять змінюватися. Тоді говорять, що тіла перебувають у стані теплової рівноваги. Фізичну величину, яка характеризує стан теплової рівноваги, називають температурою. Температура — це міра середньої кінетичної енергії руху частинок речовини, із яких складається тіло. Прилади для вимірювання температури називають термометрами. Дія термометрів ґрунтується на тому, що зі зміною температури змінюються певні властивості тіл. 

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 1. Тепловий стан тіл.Температура та її вимірювання
Додано
9 червня 2022
Переглядів
986
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку