Презентація "Внутрішня енергія"

Про матеріал
У новинах, коли йдеться про космічні дослідження, ви могли чути фразу на зразок: «Супутник увійшов в атмосферу Землі й припинив своє існування». але ж зрозуміло, що супутник мав величезну механічну енергію — кінетичну, оскільки він рухався, та потенціальну, оскільки був високо над поверхнею Землі. Куди ж зникла колосальна енергія супутника? Фізики пояснюють, що ця енергія передалася частинкам (моле- кулам, атомам, йонам) повітря та частинкам супутника, тобто перейшла в енергію всередині речовин. Цю енергію називають внутрішньою. Про те, що таке внутрішня енергія, і йтиметься далі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Внутрішня енергія

Номер слайду 3

Поняття внутрішньої енергіїЗавдяки тепловому руху кожна частинка речовини завжди має кінетичну енергію Крім кінетичної енергії частинки речовини мають і потенціальну енергію, тому що взаємодіють одна з одною — притягуються та відштовхуються. Суму кінетичних енергій теплового руху частинок, із яких складається тіло, і потенціальних енергій їхньої взаємодії називають внутрішньою енергією тіла. Одиниця внутрішньої енергії в СІ — джоуль (Дж).

Номер слайду 4

Зміна внутрішньої енергії тілазміна температури змінюється сумарна кінетична енергія всіх частинок, змінюється внутрішня енергія тілатіло розширюється або стискаєтьсязмінюється відстань між частинками речовини і, як наслідок, змінюється потенціальна енергія їхньої взаємодії.

Номер слайду 5

Внутрішня енергія тіла змінюється зі зміною його температури: зі збільшенням температури тіла його внутрішня енергія збільшується, а зі зменшенням температури — зменшується. Внутрішня енергія змінюється також зі зміною агрегатного стану речовини: під час зміни агрегатного стану речовини змінюється взаємне розташування її частинок, тобто змінюється потенціальна енергія їхньої взаємодії Водяна пара. Вода. Лід

Номер слайду 6

Розрізняємо внутрішню і механічну енергіїКоли розглядають механічну енергію, то йдеться про одне або декілька тіл. Механічна енергія залежить від руху й розташування фізичного тіла відносно інших тіл або частин тіла відносно одна одної. Коли розглядають внутрішню енергію, то йдеться про рух і взаємодію дуже великої кількості частинок. Використовують тільки середні характеристики. Внутрішня енергія визначається характером руху та взаємодії тільки частинок тіла. Механічна енергія наплічника, що лежить на підлозі, стоїть на стільці або «подорожує» разом із вами шкільним коридором, є різною, а от його внутрішня енергія за незмінної температури буде однаковою

Номер слайду 7

Підбиваємо підсумки. Будь-яке фізичне тіло має внутрішню енергію. Внутрішня енергія тіла — це сума кінетичних енергій усіх частинок, з яких складається тіло, і потенціальних енергій їхньої взаємодії. Внутрішня енергія тіла змінюється зі зміною його температури та в процесі зміни агрегатного стану речовини, з якої це тіло складається.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Холодова Світлана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 3. Внутрішня енергія
Додано
13 червня 2022
Переглядів
2444
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку