Презентація "Тип Членистоногі. Клас Павукоподібні"

Про матеріал

Ознайомити з особливостями будови павукоподібних, їх різноманітністю, середовищем існування та значенням; розвивати вміння порівнювати, узагальнювати, аналізувати та робити висновки; виховувати любов до природи, бережливе ставлення до тварин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тип ЧленистоногіКлас Павукоподібні

Номер слайду 2

Павукоподібні або арахніди (Arachnida), клас типу членистоногих, який включає павуків, скорпіонів і кліщів. Вони відрізняються від інших комах, оскільки мають тільки дві частини тіла: голову, об'єднану з грудною кліткою (головогруди), і черевце.  

Номер слайду 3

Клас Павукоподібні об’єднує близько 70 тис. видів (в Україні понад 4 тис.), поширених переважно на суходолі, але серед них є й мешканці прісних водойм і морів. Їхнє тіло зазвичай поділяється на головогруди та черевце. 

Номер слайду 4

Зовнішня будова

Номер слайду 5

Тіло. Головогрудичеревце

Номер слайду 6

Говогруди Вкриті щільною кутикулою Мають 6 сегментів Кінцівки першого сегмента – хеліцери - органи захоплення і подрібнення їжі, розта- Шовані протоки отруйних залоз Кінцівки другого сегмента – педипальги – функція утримання здобичі Наступні чотири сегмента – ноги – беруть участь у пересуванні, плетінні павутиння Обидві антени у павуків редукуються Фасеткові очі відсутніМають 4 пари простих очей

Номер слайду 7

Черевце з'єднується з головогрудьми за допомогою сьомого сегмента, який не несе кінцівок. Кінцівки черевця, які несуть «зябра», перетворюються на «легені». Кінцівки десятого й одинадцятого сегментів утворюють у павуків павутинні бородавки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Покриви тіла Зовні тіло павукоподібних укрите хітиновою кутикулою. Її основу становить хітин(полісахарид, до складу якого входить Нітроген). Зовнішній шар кутикули є водонепроникним.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Внутрішня будова

Номер слайду 12

Травна система. Травна система в павукоподібних складається з трьох відділів. У них є мускулиста глотка, що функціонує за принципом насоса, через який усмоктується напіврідка їжа. Глотка переходить у тонкий стравохід, у якому в деяких павуків є ще одне розширення — смоктальний шлунок. У середню кишку більшості павукоподібних відкриваються протоки парної залози — печінки, функції якої відповідають сукупності функцій печінки та підшлункової залози хребетних. У павукоподібних дуже поширене внутрішньоклітинне травлення. Для них також характерне позакишкове травлення.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дихальна система. Легеневі мішки. ТрахеїРазом взятіСкорпіонипавуки. Сольпуги. КліщіПавуки

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Кровоносна система. Кровоносна система незамкнена. Гемолімфа від серця йде по декількох судинах до передньої частини тіла, де виливається в лакуни між органами. Кровоносна система найскладніша у скорпіонів і павуків, у яких дихання легеневе, гемолімфа в них є переносником газів, має пігменти, які зв'язують кисень. Простіша будова кровоносної системи у павукоподібних, які дихають трахеями. Найпростіша кровоносна система у кліщів: у них її може не бути зовсім або вона складається з мішкоподібного серця і пари остій (отворів).

Номер слайду 17

Видільна система. Система виділення представлена мальпігієвими судинами — сліпими виростами кишківника. У їхніх клітинах накопичуються екскрети. Речовини, що виділяються, заздалегідь зневоднюються, щоб уникнути втрати води. У деяких примітивних павукоподібних як органи виділення збереглися рудименти метанефридіїв. Шкідливі речовини з гемолімфи надходять у мальпігієві судини і по них потрапляють у кишечник звідки виводяться через анальний отвір.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Нервова система. Нервова система характеризується концентрацією нервових вузлів. У павуків у передньому відділі головогрудей виникає єдине скупчення нейронів — головогрудна нервова маса. З органів чуття розвинені дотик (чутливі волоски на тілі та кінцівках) і нюх. Зір дуже слабкий, є декілька пар простих очок.

Номер слайду 20

Розмноження. Павукоподібні роздільностатеві. Запліднення в більшості випадків внутрішнє. Сперма виробляється в сім'яниках самців і доставляється в статеві шляхи самиці за допомогою педипальп, які утворюють копулятивний орган. Яйця містять багато жовтка, розвиток прямий. Виняток становлять кліщі, у яких є личинкова стадія.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ПавукоподібніРяд Павуки. Ряд КліщіРяд Скорпіони

Номер слайду 24

Ряд Павуки. Велика група, будову мають типову для павукоподібних. Усі представники – хижаки. Відіграють важливу роль у біоценозах як регулятори кількості дрібних тварин. Представники: Павук-хрестовик. Павук-сріблянка (живе у водоймах)Павук-птахоїд

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Павуки, що поширені в УкраїніТарантул – зустрічається в степовій частині та Криму

Номер слайду 27

Каракут живе в Криму та на півдні України

Номер слайду 28

Ряд КліщіУ представників ряду головогруди й черевце цілком зливаються. У передній частині тіла розташована голівка, що утворена хеліцерами й ногощупальцями. Серед кліщів є грунтоутворювачі, хижаки й паразити. Види, що паразитують на людині, є збудниками захворювань (корости, дерматитів). Багато паразитичних кліщів здатні переносити різні захворювання (енцефаліт, геморалігічні лихоманки)Кліщ павутинний

Номер слайду 29

Кліщ постільний. Кліщ коростяний

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Ряд Скорпіони. У представників черевце розділене на дві частини – широку передню й вузьку задню. На останньому членику черевця розташовується отруйна залоза. Хижаки, великі тропічні види своїм укусом можуть спричинити смерть. Види, що живуть в Україні, не становлять небезпеки, хоча їхні укуси болючі. Скорпіон кримський

Номер слайду 32

Отруйні скорпіони. Парабутус Трансвааликус Індійський червоний скорпіон

Номер слайду 33

Ізраїльський або жовтий скорпіон. Арабський товстохвостий скорпіон

Номер слайду 34

Значення в природі та житті людини. Ланки в ланцюгах живлення. Знищують кровососних комах. Кліщі регулюють чисельність членистоногих. Укуси павуків і скорпіонів небезпечні для людини. Шкідники культурних рослин. Переносники небезпечних хвороб

Номер слайду 35

Види занесені до Червоної книги України. Сольпуга звичайна Скорпіон кримський

Номер слайду 36

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Сергій Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переходько Поліна Георгіївна
    Дякую, це титанічна праця створювати такі презентації!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Палій Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Абрамова Галина Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
4 липня 2018
Переглядів
17317
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку