Презентація "Типи рельєфу за походженням"

Про матеріал

Презентація створена для вивчення теми з географії "Рельєф України " у 8 класах загальноосвітніх шкіл. Може бути використаний під час очного та дистанційного навчання. Матеріал створено за підручником для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів В.Ю. Пестушко, Г.Ш. Уварова, А.І. Довгань. - Київ: Генеза, 2016

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи рельєфу за походженням

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вулканогенні типи рельєфувиникли внаслідок вулканічної діяльності. Такі форми рельєфу трапляються в Криму, наприклад згаслий вулкан Карадаг, гори Аюдаг і Кастель.

Номер слайду 4

Грязьові вулкани. Джау-Тепе («ворожа вершина»)

Номер слайду 5

Грізний «бруднуля». Грязь не завжди спокійно виливалася з жерла Джау-Тепе. Траплялися і катастрофічні виверження цього вулкана. Так, 1914 р. він нагадав про себе страшенним гуркотом, який було чути на відстані до 10 км, і стовпом чорного диму, що здіймався до хмар. Разом із гряззю, потужні потоки якої (завширшки до 2 м) виливалися на відстань 500 м, вулкан викидав великі, у зріст людини, брили.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Денудаційні типи рельєфу утворилися внаслідок руйнування гірських порід і перенесення їхніх уламків з підвищених форм рельєфу. Активну участь в утворенні денудаційного типу рельєфу відіграють води, лід, вітер.

Номер слайду 8

 Куести - пасма з асиметричними схилами

Номер слайду 9

На Подільській височині майже на 200 км простягаються Товтри - горбисте пасмо. Це залишки бар’єрних рифів давнього моря на зразок сучасного Великого Бар’єрного рифу біля північно-східних берегів Австралії

Номер слайду 10

Водно-ерозійні типи рельєфу, що утворилися завдяки дії текучих вод, поширені повсюдно. Найменші з них - це рівчаки і вимоїни. А серед найбільших, зокрема, річкові долини, що подекуди мають каньйоноподібну форму і сягають завглибшки 180-200 м На Подільській височині утворився найдовший в Україні каньйон — Дністровський, що має довжину 250 км і сягає глибини 100—120 м. Так само глибокі (до 100-150 м) подекуди каньйоноподібні річкові долини відомі і на Приазовській височині. У Кримських горах невелика гірська річка Аузун-Узень спромоглася виробити трикілометрову ущелину завглибшки 250-320 м. За аналогією до відомого каньйону Північної Америки, вона одержала назву Великий каньйон.

Номер слайду 11

Великий каньйон (Кримський півострів)

Номер слайду 12

Дністровський лиман

Номер слайду 13

Дністровський каньйон розтягнувся приблизно на 250 км і знаходиться в межах відразу чотирьох областей: Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської та Чернівецької. Дністровський каньйон утворився тисячоліття тому в результаті специфічної геологічної структури місцевості, а також тектонічних рухів і процесів водної та вітрової ерозії. Береги каньйону зберігають залишки древніх порід силур і девон, які утворилися ще в палеозойську еру (близько 400 млн років тому). Найдавнішими пам'ятками Дністровського каньйону є скелі і водоспади девонського періоду. Дністровський каньйон є однією з семи головних пам'яток України, яку обрали українці в 2008 році шляхом інтернет-голосування. В межах Дністровського каньйону свій мікроклімат, який за своїми характеристиками нагадує тропічний. Він утворився тут завдяки 120-метровим скелям, які допомагають зберігати тут тепло. Зазначається, що весна в Дністровському каньйоні настає трохи раніше, ніж в сусідніх населених пунктах.

Номер слайду 14

Яри і балки. Особливо їх багато у східній частині Придніпровської височини. Великі яри, завдовжки в кілька кілометрів і завглибшки 30-40 м, перерізають схили. Тому тут утворилися численні горбисто-пасмові підвищення, що відомі як Канівські гори.

Номер слайду 15

На південь від м. Канів на території Канівського державного природного заповідника розташовані Канівські гори, серед яких виділяються гора Чернеча, Княжа гора (221,2 м), Мар’їні гори (224,4 м)На території Канівських гір знаходиться музей та могила Т. Г. Шевченка

Номер слайду 16

Заплави і надзаплавні тераси в річкових долинах. Так, наприклад, у Прип’яті заплави подекуди сягають 20 км, а тераси - 150 км завширшки.

Номер слайду 17

Льодовикові і водно-льодовикові типи рельєфу є наслідком діяльності покривного та гірського льодовиків. На рівнинах це ками - горби, завширшки іноді понад 1 км і заввишки від 5 до 30 м, представлені поодинокими формами і цілими полями. Вони трапляються на півночі Волинської, Житомирської і Київської областей. Так само на Поліссі подекуди трапляються й ози — лінійно витягнуті пасма, завдовжки понад 20-30 км і заввишки до 30 м. Завдяки покривному льодовику минулих часів на півночі території України також поширені зандри - піщані (зандрові) рівнини. Вони сформувалися в результаті злиття поодиноких конусів, утворених потоками талих вод біля краю льодовика, і мають вигляд смуг до 20-30 км завширшки.

Номер слайду 18

Ками

Номер слайду 19

Ози

Номер слайду 20

Зандри

Номер слайду 21

На схилах Українських Карпат, зокрема на масиві Чорногора, трапляються ерозійні форми рельєфу, як-от кари. Вони мають вигляд кріслоподібних заглиблень, які, розростаючись і зливаючись між собою, можуть утворити цирки - великі заглиблення у вигляді амфітеатру.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Карстові типи рельєфу - лійки, печери, колодязі утворилися внаслідок розчинення природними водами крейдових, гіпсових і вапнякових гірських порід. За сумарною протяжністю найбільших порожнин наша країна займає одне з провідних місць у світі. Тільки у гірській частині Криму вивчено понад 800 природних печер, шахт і колодязів. Найглибша карстова печера в Україні - Солдатська, що на масиві Карабі-Яйла. Тут водам вдалося проникнути у вапнякову товщу до глибини 517 м. Близько 100 печер виявлено на Поділлі, у Тернопільській області. Саме тут вода розчинила гіпсові породи в горизонтальному напрямку на відстані понад 200 км! Так утворилася найдовша у світі гіпсова печера, яку назвали Оптимістична. Її дослідження тривають, і тому протяжність цієї печери поступово «зростає». За останніми даними вона становить понад 240 км.

Номер слайду 24

Печера Солдатська

Номер слайду 25

Печера Оптимістична

Номер слайду 26

Еолові (вітрові) типи рельєфу названі за ім’ям давньогрецького бога вітрів Еола. Утворені вітром піщані горби і пасма, дюни і кучугури поширені на Поліссі. Деякі з них простягаються на десятки кілометрів, сягаючи до 25 м заввишки. Великий погорбований піщаний масив площею понад 1500 км2 - Олешківські піски - утворився також у пониззі Дніпра.

Номер слайду 27

Морські абразійні типи рельєфу

Номер слайду 28

Морські акумулятивні типи рельєфу Арабатська стрілка

Номер слайду 29

Техногенні типи рельєфу. Північнокримський канал (400 км)

Номер слайду 30

Каховський канал (130 км)

Номер слайду 31

Насипні техногені форм рельєфу дамби, насипи шосейних доріг і залізниць, штучні «гори» конусоподібної форми - терикони.

Номер слайду 32

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Новицька Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
9360
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку