Презентація:" Тиск. Сила тиску."

Про матеріал
Тиск. Сила тиску. Пояснення тиску на основі молекулярно-кінетичних уявлень. Гідростатичний тиск. Досліди : Тиск. Сила тиску.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала учениця 7-А класу ЗНЗ №243 м.Киева Купрiенко Катерина. Вчитель фізики Крупко Л.В.

Номер слайду 2

Тиском (від англ. pressure) називається величина, яка чисельно дорівнює значенню сирли, що діє на одиницю площі поверхні перпендикулярно до цієї поверхні: Одиниця вимірювання тиску — паскаль, . Приклад: йдучи по снігу у черевиках, людина чинить на снігову поверхню значно більший тиск, ніж рухаючись на лижах. Стовпчик рідини висотою h у посудині чинить на її дно тиск ,де — густина рідини. Тиск у нерухомих рідинах називають статичним тиском. У рухомих середовищах до нього приєднується динамічний тиск.

Номер слайду 3

Тиск стовпа повітря теж пов’язаний із тяжінням, але власний тиск газу має кінетичну природу. Тиск газу на внутрішню поверхню балону спричиняється ударами величезної кількості молекул газу і залежить від щільності розташування молекул (від густини газу), а також від енергії ударів окремих молекул (від температури газу). Зменшення густини газу і зниження температури зменшують власний тиск газу.

Номер слайду 4

Закон Паскаля: зовнішній тиск на газ або рідину передається ними у всіх напрямках однаково (тобто рівномірно, без змін). Закон Паскаля лежить в основі закону сполучених посудин. Закон сполучених посудин 1. Будь-яка рідина встановлюється у сполучених досить широких (некапілярних*) посудинах на одному рівні незалежно від їх числа, розмірів та нахилу до горизонту. 2. У сполучених посудинах висоти різнорідних незмішуваних рідин обернено пропорційні їх густинам:

Номер слайду 5

Італійський учений Галілео Галілей першим збагнув, що оточуючий Землю товстий шар повітря (атмосфера) своєю вагою тисне на поверхню Землі, тобто створює атмосферний тиск, і що саме цей тиск обмежує максимальну висоту підіймання води в трубі при відкачуванні з глибини (ця висота водяного стовпа становить 10,34 м). Справедливість здогадки Галілея довели його учні — Еванджеліста Торрічеллі й Вінченцо Вівіані. Перший із них запропонував використовувати для вимірювання атмосферного тиску не воду, а ртуть, густина якої в 13,6 разу перевищує густину води, що дозволило значно зменшити розміри експериментальної установки, а другий у 1643 р. провів дослід, відомий під назвою досліду Торрічеллі.

Номер слайду 6

Він наповнив ртуттю скляну трубку завдовжки 1 м,запаяну з одного кінця, затулив її отвір і трохи занурив трубку догори дном у чашу зі ртуттю. Після відкривання отвору частина ртуті вилилась у чашу, а рівень ртуті в трубці зупинився на висоті приблизно 76 см від її поверхні в чаші. При цьому тиск атмосфери, який передавався ртуті в трубці через ртуть у чаші, зрівноважився тиском стовпчика ртуті. Значення нормального атмосферного тиску в CI: Па 100 кПа; у позасистемних одиницях цей тиск становить 760 мм рт. ст. Людина майже не відчуває атмосферного тиску, бо цей тиск урівноважується тиском зсередини її тіла.

Номер слайду 7

Барометри — це прилади для вимірювання атмосферного тиску; «анероїд» означає «невологий» (тобто не рідинний). Барометр-анероїд (див. рисунок) складається з камери К, повітря в якій розріджують (створюють вакуум). Хвиляста, гнучка кришка камери відіграє роль мембрани М. За допомогою передавального механізму вона з’єднана з пружиною П і стрілкою С.

Номер слайду 8

У разі збільшення тиску атмосфери мембрана прогинається всередину, у разі зменшення — вигинається назовні. Ці деформації мембрани змінюють положення стрілки на шкалі. Тиск повітря p на значних висотах h (у горах, навіть на верхніх поверхах висотних будинків) помітно менший, ніж поблизу поверхні Землі. Зменшення тиску зі збільшенням висоти пояснюється щонайменше двома причинами: 1) зменшенням товщини шару повітря (тобто висоти повітряного стовпа), що створює тиск; 2) зменшенням густини повітря з висотою внаслідок зменшення сили тяжіння при віддаленні від центра Землі.

Номер слайду 9

Манометри — це прилади для вимірювання тисків газів у деяких посудинах (наприклад, у балонах). Більшість манометрів створено для вимірювання тисків, значно більших за атмосферний, але існують манометри спеціальної конструкції (мановакууметри), які дозволяють вимірювати тиски, значно нижчі за атмосферний. Рідинні манометри дозволяють вимірювати різницю між досліджуваним тиском газу і тиском атмосферного повітря. За своєю конструкцією рідинні манометри (а) дуже схожі на рідинні (найчастіше ртутні) барометри (б). Принцип будови та дії металевих манометрів зручно розглянути на прикладі манометра Бурдона (в). Його основною частиною є гнучка зігнута металева трубка Т. Газ, створюючи тиск всередині трубки, деякою мірою розпрямлює її (це схоже на дію повітря в дитячій іграшці), що приводить у дію систему зубчастих коліщат і важелів, які обертають стрілку С на кут тим більший, чим більшим є вимірюваний тиск.

Номер слайду 10

Відповідно до закону Паскаля, сили тиску з боку рідини діють як на бічну поверхню зануреного тіла, так і на обидві його основи. Сили атмосферного тиску, які однаково додаються до всіх гідростатичних сил, зрівноважуються. Якби тіло було занурене в рідину так, що його верхня частина була б на одному рівні з вільною поверхнею рідини (а), то сила гідростатичного тиску діяла б лише на основу (адже сили тиску на бічні ділянки поверхні тіла взаємно компенсуються). Ця сила, напрямлена вертикально вгору, називається виштовхувальною силою, або силою Архімеда (на честь грецького вченого) і чисельно дорівнює вазі P стовпчика рідини (висотою h і площею S), тобто вазі рідини в об’ємі зануреної в рідину частини тіла (б):

Номер слайду 11

Якщо занурене в рідину тіло однорідне і має правильну форму, наприклад циліндричну чи кулясту, то сила тяжіння і сила Архімеда прикладені в спільній точці, яка збігається з центром симетріїтіла. На рисунку (а) зображено неоднорідне тіло, яке при зануренні в рідину зайняло місце в просторі, де до цього знаходилася рідина (б). На позначений пунктиром елемент рідини діяли сила тяжіння і сила Архімеда , прикладені в спільній точці С1, яка відповідає центру симетрії цього елемента. На розглядуване тіло (а) сила Архімеда діє (на відміну від сили ) не в точці С, а в точці D, яку називають центром тиску.

Номер слайду 12

Отже, у загальному випадку закон Архімеда можна сформулювати так: на занурене в рідину (або в газ) тіло діє виштовхувальна сила (сила Архімеда), яка чисельно дорівнює вазі витісненої тілом рідини (або газу) і прикладена в центрі тиску. Якщо , де — сила тяжіння, то тіло в рідині тоне. Якщо , тіло спливає (різницю називають підіймальною силою), а якщо , тіло плаває (всередині рідини чи на її поверхні).

Номер слайду 13

“Тиск i сила тиску”

Номер слайду 14

Дослiд №1 Нам знадобиться: Варене яйце Банка Сiрники й папiр

Номер слайду 15

На початку яйце не могло впасти у банку.Ми поклали всередину шматок палаючого паперу.Пiд дiею сильного навколишнього тиску яйце опинилося в серединi.

Номер слайду 16

Дослiд №2 Нам знадобиться Надувна кулька Таця Голка Колба з водою

Номер слайду 17

Для проведення дослiду треба у кiлькох мiсцях проколоти кульку голкою. Наповнюэмо колбу водою. Надягаэмо кульку на заповнену колбу.

Номер слайду 18

Ми перегортаэмо колбу до низу кулькою i можемо спостерiгати,як вона наповнюэться водою. Натиснувши на кульку ми бачимо, що з кожноi дiрочки у рiзнi сторони бiжить вода.

Номер слайду 19

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 25.Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску
Додано
7 лютого
Переглядів
174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку