Презентація "Торф і кам'яне вугілля"

Про матеріал
Даний матеріал ознайомить учнів, в якому середовищі, при яких умовах та на якій території утворюється торф і кам’яне вугілля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ«Як утворився торф і кам’яне вугілля?»

Номер слайду 2

Мета: Дізнатись як утворився торф і кам’яне вугілля. Дізнатись більше про торф і вугілля. Розглянути зображення вугілля. Розглянути зображення торфу. Завдання:визначити, в якому середовищі, при яких умовах та на якій території утворюється торф і кам’яне вугілля.

Номер слайду 3

Торф (англ. peat, нім. Torf) - порода рослинного походження, утворена протягом тисяч років з недорозкладених рослинних залишків (трав, мохів та деревини), які внаслідок високої вологості та поганого доступу повітря мінералізувалися лише частково. ТОРФ

Номер слайду 4

Утворення торфу. Торфоутворення — неповне розкладення деревних, трав'яних рослин і мохів під дією бактерій і грибків — відбувається здебільшого в долішньому шарі торфу.

Номер слайду 5

До рослин, які відіграють основну роль в утворенні торфу, належать:зелені (гіпнові) та білі (сфагнові) мохи, численні види осок, очерет, аїр, рогоза;з трав'янистих — хвощі, пухівки, шейхцерія, шабельник, бобівник;деревні породи (береза, вільха, верба);напівчагарникові (верес, лохина, багульник).rrrrr

Номер слайду 6

Колір торфу надає гумус, котрий зумовлює його основні властивості й надає м'якість. Найважливішими показниками торфу є ступінь розкладення та попільність.

Номер слайду 7

Щорічний приріст рослинного загалу, з якого утворюється торф, коливається від 10 до 25 мм на рік і залежить від видів рослин, кліматичних умов та типу боліт. Щорічний приріст торфу становить тільки 0,5-1 мм в рік.

Номер слайду 8

Класифікація торфу: Торф верхового типу (верховий торф) — генетичний тип торфу, в ботанічному складі якого залишки рослинності верхового типу складають не менше 95 %. Торф перехідного типу (перехідний торф) — генетичний тип торфу, в ботанічному складі якого залишки рослинності верхового типу складають від 10 % до 90 %, а решта — залишки рослинності низинного типу. Торф низинного типу (низинний торф) — генетичний тип торфу, в ботанічному складі якого не менше 95 % залишків рослинності низинного типу.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Перетворення торфу у вугілля. Цей тривалий процес вугілля починається тоді, коли його товща перекривається осадочним шаром порід. Спочатку торф під тиском верхнього шару ущільнюється і його товщина зменшується у 4-5 разів. Зникають мікроорганізми, припиняється процес гуміфі­кації і починається процес, в результаті якої підви­щується вміст вуглецю. Утворюється порода, яка вже втратила виг­ляд торфу, але ще не схожа на вугілля. ЇЇ називають лігнітом.

Номер слайду 11

З часом ця порода зазнає дальших змін: вона стає більш міцною, в ній значно збільшується відсоток вуглецю. Порода стає темнішою, хоч в ній і зберігаються залишки тканин і рослин. Це є буре вугілля. З подальшим опусканням його шарів на значну глибину, діє збільшений тиск і підвищена температура. Коли вона досягає 260-300°С, буре вугілля зазнає процесів метаморфізації і переходить у кам’яне вугілля.

Номер слайду 12

В результаті цього змен­шується кількість водню і кисню, але збільшується відсоток вуглецю. Вугілля стає чорним і твердим  з матовим або скляним блиском. Ніяких залишків рослин (лігніну і целюлози) і гумінових кислот у цьому вугіллі немає.

Номер слайду 13

Кам’яне вугілля. Кам'яне́ вугі́лля (англ. black, bitoumi-nous, mineral coal; нім. Stein-kohle) — тверда горюча корисна копалина, один з видів вугілля викопного, проміжний між бурим вугіллям і антрацитом.

Номер слайду 14

Способи добування кам’яного вугілля: Закритий спосіб (шахтний) відкритим способом (кар'єрний)Гідравлічний спосіб (за допомогою водяних струменів під тиском).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Висновок. Отже, торф та кам’яне вугілля утворюється в природних умовах шляхом багаторічного перетворення органічних решток, які залягають у надрах Землі. Надмірне їхнє зловживання призведе до їхнього вичерпування, що матиме тяжкий вплив на ланцюги живої природи.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 лютого 2021
Переглядів
21720
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку