Презентація "Традиції пов'язані з Великоднем"

Про матеріал
В презентації використані відео "Як пофарбувати яйця", "Традиції святкування Великодня на Львівщині", "Привітання з Великоднем". Всі відео були завантажені із youTube....
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТРАДИЦІЇ ПОВ’ЯЗАНІ ІЗ ВЕЛИКОДНЕМВиховне заняттяпідготувала вчитель. Білявецького НВК Шпотюк О. Й.

Номер слайду 2

Незабаром всі християни святкуватимуть Великдень. Цей день особливий для всіх, принаймні тому, що родина нарешті може зібратися і почастуватися за святковим столом. Не варто також забувати, що це одне з найрадісніших свят, адже символізує початок нового життя. Але чи все ми знаємо про традиції та звичаї святкування Великодня?Які вірування та застереження пов’язані із цим святом?Які традиції народів світу?

Номер слайду 3

Хто знає, чому Великдень щороку святкується в різні дні? У 1-му столітті нашої ери воскресіння Христа святкували кожного тижня, але у 2-му вже почалися суперечки на цей рахунок. Тому відбувся Нікейський собор, на якому постановили, що Великдень святкуватиметься після 21 березня в неділю після повного місяця. Однак, християни користуються двома різними календарями. Православні та греко-католики слідують юліанському календарю. Католики віддають перевагу грегоріанському, тобто раніше на 13 днів. Саме тому католицький та православний Великдень святкують у різні дні, але деколи трапляється, що обидві дати збігаються. 

Номер слайду 4

За традицією, Великодню передує серйозна підготовка: Великий семитижневий піст – очищення думок, душі і тіла. Піст починається відразу після Масляної. Сім тижнів віруючі не їдять продукти тваринного походження, у певні дні повністю відмовляються від їжі або вживають лише сиру їжу. Вважається, що, дотримуючись міри в їжі, людина вчиться утримуватися від інших спокус і гріхів.

Номер слайду 5

Великий або Чистий четвер – прибирання перед Великоднем. У цей день людина повинна повністю очистити себе і оселю: зробити прибирання у будинку, скупатися до сходу сонця у відкритій водоймі або прийняти контрастний душ. Згідно великодньої традиції, у цей день потрібно ставити тісто для пасок і фарбувати яйця. Заборонено шуміти, співати, веселитися, гадати і скандалити.

Номер слайду 6

Страсна п’ятниця – день розп’яття і смерті Ісуса. Це найсуворіший і найсумніший день тижня. Люди моляться, відвідують церковні служби і утримуються від їжі. Під суворою забороною домашня робота, веселощі і пісні, кажуть: «хто пісні у Страсну П’ятницю співає – на Великдень сльози проллє». Не можна брати у руки гострі і ріжучі предмети. Заборонено протикати землю залізом, тобто працювати на дачі. Згідно з повір’ям, білизна, випрана у цей день, покривається кров’ю. У п’ятницю дозволено лише пекти хліб.

Номер слайду 7

Воскресіння Христове. У ніч на неділю, після опівночі, дзвін сповіщає про Воскресіння Христове і початок великодньої служби. Богослужіння проводяться особливо урочисто й тривають вони до ранку. Кульмінацією служби стає обряд освячення пасок, яєць, вина та ін. Частину принесених страв залишають у церкві для знедолених.

Номер слайду 8

Весь період святкування при зустрічі люди вітають один одного словами:– «Христос воскрес!»– «Воістину воскрес!», триразово цілуються і обмінюються писанками.

Номер слайду 9

Обмін яйцями міцно увійшов у великодню традицію. З цим символом пов’язано таке повір’я: Марія Магдалина вирішила принести радісну звістку про воскресіння Ісуса римському імператору Тиверію. До нього не можна було приходити без дарів і Марія вибрала у подарунок куряче яйце, яке символізує життя. Почувши звістку, Тиверій розсміявся і сказав: «Це так само неможливо, як і твоєму білому яйцю перетворитися на червоне»… але не встиг він закінчити фразу, як яйце стало червоним.

Номер слайду 10

Їстівні символи Великодня. Після церкви повертаються додому, вмиваються і всідаються за стіл. Сніданок починають з освячених продуктів, кожен повинен з’їсти по яйцю і покуштувати інші принесені з церкви страви. Далі приступають до решти страв. Зі Світлим Воскресінням закінчується Великий піст, тому святковий стіл повинен бути багатим, з великою різноманітністю страв. Що є головними атрибутами великоднього столу? яйця-крашанки, паска…Давайте розбиратися…

Номер слайду 11

Яйце – символ життя і чудесного воскресіння. В іконопису воскреслий Ісус був оточений сяйвом, схожим за формою на яйце. Крашанкам приписують цілющі властивості. До речі, останні кілька років в Україні зміцнюється традиція наряджати Великоднє дерево.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ідеї прикрашання великодніх яєць

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

До речі, найбільша писанка знаходиться в канадському містечку Вегревілль: 8 м завдовжки, 5 м завширшки, а важить це чудо близько 2 тонн. Не дивуйтесь, вона така важка, тому що збудована з уламків літаків (хоч як не дивно це звучить). Подібно до флюгера, вона повертається за вітром, а видно її в радіусі кількох кілометрів. Створили це диво на згадку про перших українців, котрі приїхали на територію Канади багато років тому.

Номер слайду 17

Святкова паска – символ присутності Бога у житті всіх людей. Її солодкість, здоба і краса – співчуття, милосердя і турбота Творця про кожного.

Номер слайду 18

Сирна паска – прообраз Царства Небесного. Її форма у вигляді гори символізує новий, небесний Єрусалим. А поєднання молока та меду – солодкість райського життя, радість і блаженство святих.

Номер слайду 19

Шинка та ковбаса – символізують вгодоване теля, котре батько зарізав на честь повернення свого блудного сина – неслухняної дитини, котра є і в кожному з нас. Це розкаяння змусило сина навернутися до Бога та викликало велику радість довгожданої зустрічі з батьком.

Номер слайду 20

Сіль - символ очищення. Вона символізує якість зв'язку між Богом та людьми, яким потрібно берегти чистоту серця, щоб наслідувати Христа. "Ви – сіль землі", - сказав Господь (Мтв.5.13). Хрін - символ сили та здоров'я. Також символізує міцну віру у Христове Воскресіння.

Номер слайду 21

Барвінок (мирт) - вічнозелена рослина, символ вічного життя. Гілочками обплітають стінки кошика, що означає єдність людини з природою.

Номер слайду 22

Рушничок - обов'язковий елемент, який господиня вишиває заздалегідь власноруч. Нитки - символ життя. Їх поєднанням у вишивці, жінка яка вишиває з молитвою рушничок, творить своїй сім'ї щасливу долю та довгі роки життя.

Номер слайду 23

Свічка - предмет, що символізує світло та Божу благодать. Запалюючи свічку у церкві під час служби ми духовно єднаємося з іншими віруючими, ще вона означає спільну радість свята.

Номер слайду 24

Святкові гуляння. Після святкового сніданку наші пращури влаштовували гучне гуляння з іграми, гойдалками та хороводами. Подекуди вони могли затягнутись на кілька тижнів. У багатьох народів була традиція водити великий хоровод під народну музику. А на гойдалках каталися всі, хто хотів позбутися гріхів та різних напастей. 

Номер слайду 25

Цікаві традиції народів світу. У Болгарії люди виготовляють багато різних глиняних горщиків із хорошими побажаннями та скидають їх з верхніх поверхів будинків на знак перемоги над злом. А кожен бажаючий може взяти собі кусник цього горщика додому на щастя. Писанки тут дозволено фарбувати тільки у Чистий четвер, а на святковому столі повинна бути баранина. У Фінляндії у цей день також святкують прихід весни. Напередодні свята фіни садять в горщики жито або траву. Коли з’являються перші пагінці, вважається, що вони приносять до домівки весняні барви та настрій. У Мексиці святкування Пасхи триває 14 днів, майже всі дні карнавальні веселощі – з феєрверками, гуляннями і вуличними танцями.

Номер слайду 26

Для шведів великоднім символом є не яйце, а саме курча. Тому тамтешні жителі прикрашають ними свої домівки. Крашанки вони роблять з картону, а всередину кладуть цукерки.  Колись в Італії напередодні Великодня по домівках розносили палаючий факел – вогонь із церкви, однак сьогодні на місце цієї традиції прийшли феєрверки. В Іспанії популярний Великодній хід, коли хлопчики несуть прості пальмові гілки, а дівчатка – пальмові гілки спеціально прикрашені солодощами. 

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Я хочу Вас пригостити. А зараз по кольорах об’єднайтеся у групи

Номер слайду 29

Знайди відмінності

Номер слайду 30

Склади пазл

Номер слайду 31

А зараз перевіримо, наскільки ви знаєте традиції Великодняі на скільки уважно ви слухали?1. Коли починається піст? (після Масляної)2. Скільки триває Великий піст? (7 тижнів)3. Що таке Чистий четвер? (день прибирання)4. Найсумніший день посту.(страсна п’ятниця – день розп’яття Ісуса Христа )5. Чому люди залишають паску та крашанки у церкві?(для знедолених людей)6. Що є символом життя та воскресіння? (крашанки, писанки)7. Що є символом очищення? (сіль)8. Що є символом сили і здоров’я ? (хрін)9. Коли ми з вами цього року святкуємо Пасху?(28 квітня)

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 квітня 2019
Переглядів
4587
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку