У всьому світі Різдво – шановане, довгоочікуване, урочисте та улюблене християнське свято, хоча і припадає воно у різних країнах на різні дати, а традиції його зустрічі теж мають суттєві відмінності. Незмінно спільним для усіх залишається радісне очікування свята, передчуття щастя і веселощів, зустрічі з родичами та кращими друзями, вітання, подарунки і, звичайно, смачні страви на Різдво.
Давайте разом подивимося, що готують на православне Різдво і які страви заведено готувати на католицьке, чим відрізняється різдвяне меню у Франції, наприклад, від американського. Меню на польське Різдво нам знайоме і близьке, а ось із голландського або канадського столу цілком можна запозичити цікаві традиційні різдвяні страви.
Що готують на Різдво в АмериціБільшість різдвяних традицій у Сполучених Штатах родом із Європи, що цілком закономірно. Різдвяне меню в Америці найчастіше містить індичку, журавлинний соус, кукурудзу, гарбуз і боби. На десерт неодмінно буде яблучний або гарбузовий пиріг (знаменита випічка до Різдва), а компанію йому може скласти різдвяне печиво, марципани, пиріг панетоне та інші солодощі. До речі, на вечерю замість індички цілком доречно буде подати і запечену яловичину, пам’ятаючи про те, що не так давно (у листопаді) індичка вже готувалася на день Подяки. Ну і звичайно, варіюється різдвяне меню, залежно від штату. На Гаваях традиційним частуванням буде соус теріякі, у Вірджинії до свята подадуть устриць та великий пиріг із шинкою, на Середньому Заході, найімовірніше, стіл прикрасять страви з ріпи і лютефіск, а в Нью-Мексико – м’ясо, тушковане з кукурудзою та суп позоло.
Бісквіт з яблуками. Готуємо тісто: В чашу міксеру кладемо 4 яйця і сіль, збиваємо 2 - 3 хвилинки. Додамо цукор та збиваємо 5 - 7 хвилин, масса має збільшитись в об'ємі і посвітлішати. Після цього додамо борошно, обережно перемішуємо. Тісто готове. Готуємо начінку: Яблуки помити, позбутися середини, розрізати навпіл і нарізати тонкими скибками. 1 столову ложку цукру змішуємо с 1 чайною ложкою кориці. Готуємо форму та піч: Форму застилаємо пергаментом, змащуємо форму олією або вершковим маслом. Вмикаємо духовку, температура 150⁰. Збираємо пиріг: На дно форми висипаємо суміш цукру і кориці, рівномірно розподіляємо по формі, викладаємо яблука по колу та покриваємо тістом. Відправляємо пиріг у розігріту дузовку на 30 - 40 хвилин. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою.Інгредієнти:4 яйця. Дрібка солі8 столових ложок без гірки цукру8 столових ложок без гірки борошна3-4 середніх яблука1 чайна ложка кориціСоняшникова олія або вершкове масло, щоб змастити форму
Традиційні різдвяні страви ВеликобританіїАнглійці не чекають вечора і святкувати починають ще вдень. На обід подають запечену птицю – гусака, качку або індичку, але альтернативою дичини іноді стає ціле порося або різдвяний окіст. Гарніром виступає смажена картопля, відварені або приготовані на пару овочі, найчастіше – брюссельська капуста. Соус із журавлини теж неодмінно буде на столі. Традиційні різдвяні страви в Англії, якими по-справжньому пишається місцевий народ, – це йоркширський паштет із качки, шинка та запіканка з телячих нирок. Різдвяні солодощі у Великобританії – це традиційний пудинг, який обливають ромом, і він палає, коли його виносять до столу.
Англійський різдвяний пудинг. За добу до початку роботи покладіть всі цукати в миску, залийте алкоголем та накрийте харчовою плівкою. Впродовж дня декілька разів перемішайте масу. Усі інгредієнти треба підготувати заздалегідь та залишити на столі на кілька годин. Масло та яйця мають бути кімнатною температури. М'яке масло розмішайте з цукром, потім додайте у суміш яйця. Поволі додайте в масу всі інгредієнти та замісіть м'яке повітряне тісто. Потім додайте цукати та акуратно перемішайте лопаткою. Підготуйте жаростійку форму купола об'ємом 1 – 1,5 літра. На дно покладіть пергаментний папір. Заповніть форму тістом до країв. Зверху накрийте пергаментом та обгорніть форму двома шарами фольги. Покладіть на дно каструлі рушник, а зверху поставте форму з пудингом. Заповніть каструлю окропом до середини форми та поставте на слабкий вогонь, вода має поволі кипіти. Варіть пудинг 3 – 3,5 години. Підливайте воду по мірі википання рідини. Злийте воду та залиште пудинг до Різдва. Перед подачею підпаліть – алкоголь у страві забезпечить ефектну подачу.Інгредієнти:95 грамів в'яленої вишні;95 грамів в'яленої журавлини;100 грамів апельсинових цукатів;55 грамів лимонних цукатів;40 грамів цукатів кумквату;150 г темного рому або бренді;200 грамів вершкового масла (82,5%);220 грамів коричневого цукру;4 яйця;150 грамів борошна;50 грамів мигдального борошна;130 грамів панірувальних сухарів (грубого млива);4 грами кориці;2 грами мускатного горіха;60 грамів патоки або меду.
Різдвяний стіл у НімеччиніЗвичай тримати піст до Різдва зберігся сьогодні тільки у православній церкві, а Німеччина – країна католицька. Різдвяні страви у Німеччині – це риба (лосось або короп) як древній символ християнства, фарширований і запечений гусак із винним соусом, смажений гусак із галушками або свинина з квашеною капустою. Німецький різдвяний стіл католиків багатий найрізноманітнішими закусками – м’ясне фондю, білі ковбаси та сири, усе те, що ми готуємо вже на щедрий вечір. А від випічки стіл повинен просто переломлюватися.
Різдвяне печиво – ванільний кіпферль. Готується печиво так: холодне масло наріжте кубиками, вишкребіть насіння з розрізаного вздовж стручка ванілі (потрібна саме справжня ваніль, а не сурогат). Усі інгредієнти разом складіть у чашу блендера і збийте до однорідної крихти. Тепер зберіть тісто руками у кулю, розділіть його на дві частини, скачайте з них дві ковбаски і, загорнувши кожну у плівку, відправте їх на дві-три години у холодильник. Готове тісто нарізайте та ліпіть печиво – півмісяці, зірочки, все що завгодно, а потім викладайте їх на деко. Дуже важливо, щоб у розігріту духовку ніжне тісто вирушило зовсім холодним. Через 15 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів, у вас вже вийде золотисте ароматне печиво, яке залишиться тільки обкачати у ванільному цукрі та скласти у бляшану коробку.Інгредієнти: Борошно – 200 г. Вершкове масло – 175 г. Мелений мигдаль і цукор – по 100 г. Ванільний цукор – для присипки. Жовтки – 2 шт. Стручок ванілі. Дрібка морської солі.
Обрядовий різдвяний пиріг штолен, що має суху структуру та густий, насичений аромат, їдять на Різдво і кілька днів після свята. Штолен – символ Різдва, яким відома сучасна Німеччина. А компанію йому на столі складуть яблучні штруделі, пряникові будиночки і різдвяне печиво всіляких видів. Печиво на Різдво має, як правило, пряний відтінок, воно може бути будь-якої форми і з будь-якого пісочного тіста, двошаровим і тришаровим, з начинками і без них, з родзинками і горіхами, з повидлом і глазур’ю. Гарний рецепт різдвяного печива з фото допоможе вам спекти такі ж дива вдома самостійно.
Різдвяний штолен. Всі інгредієнти для наповнення змішати у великій ємкості та залишити на добу. Дріжджі розкришити, залити теплим молоком, присипати ложкою цукру. Залишити в теплому місці. В чашу міксера просіяти борошно, додати решту цукру, сіль, жовток, ванільний цукор та цедру. Додати розчину та замісити тісто. В кінці замісу поступово додавати розім’якле вершкове масло. Вимісити до гладкості. Накрити, залишити підходити в теплому місці до підйому вдвоє (десь 2-2,5 години). Додати наповнення, промісити з ним, знову накрити та залишити для повторного підйому (ще десь на годину). Готове тісто розділити на 2 частини. Кожну розкачати в прямокутник-овал. Скласти вдвічі, але не рівно, з нахльостом (ступінчатою складкою). Перекласти на деко на відстані одне від другого. Накрити плівкою, залишити хвилин на 20-30. Пекти при 180 градусах приблизно 40 хвилин. Готовність перевірити паличкою. Теплі штолени промастити розтопленим маслом та обваляти в частині пудри. Залишити остигати. Ще раз обсипати пудрою (весь штолен має бути в пудрі). Тоді кожен замотати в фольгу та залишити дозрівати на 3 тижні (просто поміщаю на підвіконня в кімнаті).Інгредієнти:борошно — 500 г, свіжі дріжджі — 60 г, цукор — 90 г, молоко тепле — 140 мл, вершкове масло — 250 г, жовток — 1 штука, сіль — 1/3 чайні ложки, ванільний цукор — 8 г, цедра лимону.родзинки — 225 г , цукати — 250 г, мигдаль — 175 г, ром 150 г
Різдвяна вечеря у ФранціїТрадиційні різдвяні страви у Франції – це печінка качки або гуски, копчений лосось, устриці і лобстер. Панує посередині столу смажений гусак або індичка, запечена з каштанами. Відрізняє різдвяну вечерю у Франції витонченість страв, їхня вишуканість і дорожнеча. Екстравагантні тарталетки, еклери, сирні кульки на шпажках, рулетики та крихітні канапе, химерні кремоподібні закуски у мініатюрних склянках – на що тільки не здатна фантазія французьких господинь. Різдвяний стіл повинен запам’ятатися на цілий рік. Традиційний напій – шампанське, а десерт – торт “Бюш-де-Ноель”.
Еклери з вершково-сирним кремом. Воду доведіть до кипіння з маслом і сіллю. Помішуючи, всипте борошно, зменшіть вогонь, розітріть масу до однорідності і зніміть з плити. Коли трішки охолоне, продовжуючи розтирати, по одному вбийте яйця. За допомогою кондитерського мішка на змащене деко відсадіть кульки з тіста розміром з грецький горіх на великій відстані один від одного. Випікайте в добре розігрітій духовці. Через хвилин 10 після початку випікання, коли тістечка піднімуться і підрум’яняться, зменшіть вогонь і продовжуйте випікати ще хвилин 10-15. Готові озолоджен тістечка наповніть кремом з кондитерського мішка. Для його приготування ванільну сиркову масу вимішайте з сиропом, додайте збиті вершки. Все легенько перемішайте і збийте до пишності.Інгредієнти:1 склянка пшеничного борошна1 склянка води100 г масла 4 курячих яйцясіль200 г ванільної сиркової маси ТМ Щедрик100 мл сиропу «Французька ваніль» 200 мл вершків 35%
Що готують на Різдво у ГолландіїУ Голландії на Різдво готують переважно європейські традиційні страви, до числа яких потрапляє смажена або запечена яловичина, глазурований окіст, м’ясо кролика або фазан. Супроводжують м’ясні страви на святковий стіл різноманітні овочі та салати. Запозичуючи англосаксонські традиції, останнім часом голландці стали частіше готувати на Різдво індичку. А чисто голландською традиційною зустріччю Різдва є так званий “гурман” – коли гості приходять разом зі своїми сковорідками і кожен готує свою страву до спільного столу.
Кролик в сметанному соусіПромити і нарізувати тушку на невеликі шматки. Посолити, поперчити і обваляти у борошні. Змастити сковорідку рослинним, а м’ясо кролика розтопленим вершковим маслом, перекласти м’ясо в сковороду. Обсмажити м’ясо до золотистого кольору. Вилити в сковорідку курячий бульйон і тушкувати кролика до готовності. Для соусу сметану змішати з яєчними жовтками і оцтом. Полити соусом, що вийшов, м’ясо і готувати ще 10 хвилин. До столу кролика подавати з овочами або спагеті.Інгредієнти: М’ясо кролика – 600 гр.;Курячий бульйон – 1 склянка;Рослинна олія – 1 склянка;Вершкове масло;Мука;Перець;Сіль;Яєчні жовтки – 2 шт.;Сметана – 1 склянка;Лимон – 1шт.
Різдвяний стіл у КанадіКанадська різдвяна вечеря має небагато відмінностей від американської чи англійської. Фарширована індичка, соус із журавлини, овочі та інші різдвяні закуски, кекс і пудинг із родзинками на десерт. А ще тут дуже люблять гоголь-моголь. Зимові свята – саме час насолодитися молочним пуншем зі збитими яйцями і порцією алкоголю. Канадська різдвяна випічка – це пісочне печиво та торти з кремами на основі масла.
Лимонний кекс. Масло збити до пухкого стану. Додати цукор і збивати біля 2 хв. Додати лимонний сік і цедру лимона. Перемішати. Додати йогурт. Перемішати. По одному додати яйця, продовжуючи помішувати. Додати борошно, розпушувач, сіль та подрібнений свіжий розмарин. Перемішати. Форму для кекса застелити пергаментом, викласти тісто. Випікати в духовці при 180 С протягом 45-50 хвилин. Охолоджуємо кекс 10 хвилин у формі, потім дістаємо. Повністю охолоджуємо на решітці. Поки кекс охолоджується, приготувати глазур. Для цього треба змішати з цукровою пудрою лимонний сік. Відразу ж отриману масу наносимо на поверхню кексу. Прикрашаємо цілими листочками розмарину. Залишаємо кекс, поки глазур повністю не висохне.Інгредієнти:масло вершкове 170 г. Цукор 1 склянкасік лимона 2 ст.ложкицедра лимона (з 1 лимона)йогурт (або кефір) 1/2 склянкияйця курячі 3 шт. Борошно 1,5 склянкирозпушувач тіста 2 ч.ложки. Сіль 1/2 ч.ложкирозмарин (подрібнений) 1 ст.ложки. Для глазуріпудра цукрова 1 склянкисік лимона 3 ст.ложкирозмарин (гілочки) 1 шт.
Що готують на Різдво у Новій ЗеландіїОскільки Нова Зеландія довго була колонією Великобританії, основна маса традицій перейшла саме звідти. Тут ми знову побачимо, що на різдвяний стіл поставлена запечена фарширована індичка під журавлинним соусом або окіст. Має популярність також м’ясо ягнят. А ось гусей у Новій Зеландії зовсім не вирощують, та й імпорт м’ясних продуктів заборонений. Десертом на святковому столі часто стає німецька випічка на Різдво, зокрема кекси і пряники, французькі торти, англійські пудинги, італійські пироги. Але головна відмінність зустрічі Різдва у цій країні – це той факт, що святкування припадає на літній період, тому на столі у достатку будуть ягоди і сезонні фрукти.
Різдвяний торт зі свіжих ягід. Основа — корж з меренги. У роботі з меренгою є кілька правил. Перше з них — акуратно відділіть білки від жовтків, щоби жодна крапля жовтка не потрапила в білок. Посуд, у якому будете збивати білки, має бути сухим і нежирним, протріть його рушником. Білки мають бути кімнатної температури, дістаньте яйця з холодильника завчасно або залиште на 10 хв у теплій воді. Збивайте білки міксером, поступово збільшуючи швидкість. Коли утворилася пишна піна, не переставайте збивати та поступово всипайте цукрову пудру. Збивайте ще декілька хвилин, поки маса стане блискучою і дуже тугою. Як це перевірити? Білкова маса на вінчику зберігає форму, а миску можна перевернути догори дриґом і нічого не випаде (але краще не ризикуйте). Додайте кукурудзяний крохмаль і лимонний сік та акуратно перемішайте лопаткою (не міксером). Довго мішати не потрібно, щоби не порушити повітряну структуру маси.Інгредієнти: Безе-основа: Білки - 4 шт. Цукрова пудра - 250 гр. Крохмаль кукурудзяний - 3 ч л. Лимонний сік - 0,5 ч.л. Крем: Вершки 33%- 250 гр. Пудра - 100 гр. Фрукти свіжі
Для більшості з нас, як і в інших країнах, Різдво – найулюбленіше зимове свято – починається з вечері у тісному колі родини, серед найрідніших і найближчих людей. Не всі наші рідні, нажаль, будуть святкувати в сімейному колі. Тож, не забудьте привітати наших захисників та тих наших рідних, хто вимушено живе не в Україні.