Презентація "Трансплантація тканин та органів у людини. Правила біологічної етики"

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 10 класі з теми"Трансплантація тканин та органів у людини. Правила біологічної етики"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трансплантація тканин та органів у людини. Правила біологічної етики

Номер слайду 2

Історія трансплантологіїПерша згадка вдалої трансплантації відноситься ще до XIII століття. Вона представлена у формі легенди про життя святих мучеників, лікарів Косьми і Доміана, які повинні були чудесним чином замінити хвору ногу на здорову, взяту у мертвої людини. Ця успішна процедура увічнена на картинах, що знаходяться у багатьох країнах. У наступні століття так само зустрічаються аналогічні відомості про трансплантацію, хоча у них немає історичного підтвердження.

Номер слайду 3

Науковець став засновником експериментальної трансплантації життєво важливих органів й отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини (1912). Алексіс Каррель (1873—1944). Наукову трансплантологію започаткував метод судинних швів, який розробив у 1902 р. французький хірург Алексіс Каррель (1873—1944). Цей метод уможливив трансплантацію органів із збереженням кровообігу.

Номер слайду 4

Лише в 1954 р., Бостон, США Перша успішна операція з пересадки нирки, реципієнт ідонор, в якій були однояйцевими близнюками. Внаслідок цієї операції,яку провели Дж. Мюррей і Дж. Меріл, прооперований пацієнт проживпонад 20 років. Витоки вітчизняної трансплантологіїпов'язують з ім'ям видатного хірурга М.І. Пирогова. Перша спроба українського вченого. Ю. Ю. Вороніна пересадити нирку здорової людини хворому в 1936 році. закінчилася невдачею

Номер слайду 5

Сучасна медицина може успішно здійснювати трансплантацію багатьох органів і тканин людини: серця, нирки, кісткового мозку, легень, печінки, волосся, шкіри – Національний інститут хірургії та трансплантологіїім. О. О. Шалімова;– Львівська обласна клінічна лікарня;– Одеська обласна клінічна лікарня;– Обласний клінічний центр урології і нефрології ім. В.І. Шаповала (м. Харків);– Запорізька обласна клінічна лікарня;– Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова. Проводити такі операції в Україні мають право ікваліфікацію шість закладів. Усі вони перебувають вдержавній чи комунальній власності:

Номер слайду 6

Трансплантація — це пересадка реципієнту органа або тканини, які були взяті з організму донора. Пересаджувані органи й тканини називають трансплантатами. . Трансплантація тканин та органів. Трансплантація трансплантатреципієнтдонор. Виконується хірургічними методами

Номер слайду 7

Коли в організм реципієнту поміщають не живі органи і тканини, а їхні механічні або електронні аналоги, такі штучні аналоги називають імплантами, а сам процес імплантацією.імплант

Номер слайду 8

Будь-які чужі органи й тканини імунна система організму розпізнає і починає атакувати, намагаючись знищити чужорідні клітини. Це стає причиною загибелі й відторгнення трансплантатів. Для попередження цього процесу лікарям доводиться пригнічувати в пацієнта роботу імунної системи за допомогою спеціальних препаратів. Основною проблемою трансплантації є подолання імунного бар’єру.

Номер слайду 9

Залежно від походження трансплантата виділяють кілька видів . Види трансплантації{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Вид трансплантаціїОсобливості виду трансплантаціїКлітинна інженерія та клонування. Ця технологія передбачає вилучення потрібних клітин з організму самого пацієнта і вирощування з них потрібних органів та тканин методами клітинної інженеріїТипи клітин людини, які використовуються для культивування (а), культура клітин під мікроскопом (б) та флакони з поживним середовищем для вирощування (в)Види трансплантації

Номер слайду 10

Види трансплантації

Номер слайду 11

Трансплантація тканин і органів робить актуальною проблему біоетики — моральних аспектів застосування цих технологій. Основні принципи біоетики, яких бажано дотримуватися для недопущення етичних проблем, запропонували американські вчені Т. Л. Бічамп і Дж. Ф. Чілдрес.

Номер слайду 12

Цікаво

Номер слайду 13

ЩОРІЧНО В СВІТІ ВИКОНУЄТЬСЯЦікаво

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати § 45 підручника, розв´язати кросворд.1. Вид Tolypocladium inflatum, з продуктів життєдіяльності якого добувають природний циклоспорин — це паразитичний...2. Більмо — це помутніння...3. Організм, від якого отримують органи чи тканини.4. Науковець, який започаткував у трансплантології метод судинних швів.5. Речовини, що спричиняють відторгнення.6. Український лікар, який здійснив першу у світі трансплантацію нирки.7. Орган, що його найчастіше трансплантують у сучасній практичній медицині.8. Науковець, один із авторів відкриття імунологічної толерантності.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Паранічєва Валентина Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Оксана Проценко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
9540
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку