Презентація "Тварини взимку "

Про матеріал
Презентація корисна під час вивчення теми "Тварини взимку" у 2 класі НУШ за підручником І. Грущинської та З.Хитрої
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТВАРИНИ ВЗИМКУРобота вчителя початкових класів. Мотуз Тетяни Юріївни

Номер слайду 2

Життя риб взимку Багато видів риб, які люблять теплу воду, у разі настання холодів зимують в ямах на дні водойми. До таких належать коропи, лини, лящі. У цих ямах вони перебувають у тісноті протягом усієї зими. короп ЛИН ЛЯЩ

Номер слайду 3

Хижі риби Хижі риби по зимувальних ямах не розселяються, але і тих, хто там зимує, не чіпають. Хижі риби — щуки, судаки й окуні, — знаходять собі поживу там, де плавають плітка, окунь, йорж, верховодка. Ці рибки не зупиняються на зимівлю, навіть тоді, коли водоймище вже покрите плівкою льоду. Під шаром льоду у воді створюється напівтемрява, яка допомагає хижим рибам у полюванні на інших.

Номер слайду 4

Особливості зимового життя птахів Птахів відносять до класу теплокровних вищих хребетних тварин, які відкладають яйця. Вони мають чотири кінцівки, дві передні з яких – це крила, а нижні – використовуються для пересування (адже не всі вони вміють літати). Птахи населяють всю сухопутну територію нашої планети, в той час як їхні розмір, звички та особливості дуже залежать від умов та індивідуальних характеристик цих тварин. Організму птахів притаманна температура 42-43 градуси за Цельсієм (це на 5-8 градусів більше, ніж в людини). А оскільки ці тварини ніколи не потіють, то більшість повітря, яке вони вдихають (близько 75%), використовується для охолодження.

Номер слайду 5

Птахи України Птахів, що проживають в Україні, можна поділити на два види: зимуючі (або осілі) та перелітні птахи. Серед найвідоміших першого виду є такі як горобці, синиці, горлиці, ворони, снігурі, сороки тощо. До перелітних відносять гусей, шпаків, ластівок, зозуль та інших. До речі, перелітні птахи – дуже витривалі. Нерідко вони долають величезні відстані, шукаючи тимчасову домівку навіть на інших континентах.

Номер слайду 6

Цікаві факти Ще одні цікаві птахи – сойки, які чудово переносять голодні зими завдяки своїй винахідливості. Річ у тім, що ці пернаті завчасно роблять заготовки із різних жолудів та горіхів. Одна пташка за осінь може зробити до 3 тисяч таких сховків! Але вражаюче й те, що сойки мають чудову пам’ять – протягом зими вони знаходять більшу частину своїх запасів. Птахи літають “ключами” не просто так. Така організація у формі клину в польоті допомагає птахам підтримувати один одного, адже кожен наступний птах потрапляє у повітряний потік переднього, що значно економить енергію та сили. Саме тому ватажок зграї, що летить першим, повинен бути найсильнішим, оскільки йому найважче.

Номер слайду 7

Чим більший птах, тим довша тривалість його життя. Найбільшими довгожителями серед птахів вважаються орли, грифи, шуліки та соколи – вони можуть жити понад сто років. Трохи менше – близько 40-70 років – живуть лелеки, зозулі, свійські гуси і журавлі. Найкоротше життя в граків, комароловок і колібрі – ці птахи не доживають до більше ніж 2 років.Їжак,

Номер слайду 8

Тварини взимку Зима – нелегка пора для всіх, особливо для лісових мещканців. На землі, деревах, кущах лежить сніг. Здається, що життя в лісі, в степу зовсім завмерло, але насправді це не так. Винахідливі звірі пристосувались до зими, кожен по-своєму.

Номер слайду 9

Заєць Весь день дрімає у ямці, зробленій у снігу. Він линяє й взимку носить білу шубку, щоб на снігу йог обуло майже непомітно. Незадовго до заходу сонця він виходить на пошуки корму. Поки снігу в полі небагато, він лапками його розриє, глянь — травичку знайде. А як намете хуртовина глибокі замети, тоді вже не розкопати зайчикові снігу. З кущів, з дерев він молоді гілочки пообгризає або кори поїсть, от і ситий. А інколи і в село в гості завітає. Прийде пізно ввечері, підбіжить до стіжка і почне сіно смикати. Може забігти в сад, щоб поласувати корою фруктових дерев. Наїсться, а потім назад в ліс побіжить. 

Номер слайду 10

Білка У зимовому лісі чи парку цікаво спостерігати за білкою. На своєму шляху вона залишає залишки шишок ялини чи сосни, з яких дістає насіння. До свого гнізда білка завжди наближається, перескакуючи з дерева на дерево, щоб не залишати на снігу слідів, по яких її можна знайти. Білки перечікують сильні морози та завірюху у теплих гніздах. Кубельце тваринка облаштовує у дуплі або ж будує сама з гілок і хмизу – кругле, як м’ячик. Звірятко спить, загорнувшись клубочком, а пухнастим хвостом вкривається, наче ковдрою.

Номер слайду 11

Лисиця Лисиця взимку живе сама. Хутро в неї в цей час густе й пухнасте. Тому вона спить просто на снігу. Лігво лисиці на снігу - це невелика ямка. Коли розгуляється негода - снігопад чи сильний мороз, лисиця ховається в нору. Найчастіше ланцюжки лисячих слідів можна побачити біля стіжків соломи, де зимують миші. Полює лисиця і на зайців та пташок. Буває, що заглядає й до курника.

Номер слайду 12

Ведмідь Ведмідь заліг у барліг до весни. Йому не треба виходити на полювання, бо вистачає власного жиру, який він накопичив восени. На кінець зими у ведмедиці народжуються маленькі сліпі ведмежата. Ведмедиця годує їх своїм молоком. А коли пригріє весняне сонце, виведе їх з барлогу.

Номер слайду 13

Їжак Їжак, зарившись в опале листя, впадає у сплячку аж до березня. Маса тіла зменшується більше ніж на третину, бо живуть вони завдяки своєму жиру.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
23 грудня 2023
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку