Презентація. "Твій друг - книга"

Про матеріал

Книга - одне з найбільших див, створених людиною. Упродовж усього життя ми звертаємося до книжки. Книга - це скарб, мудрість і досвід, ретельна праця і творча думка українського народу. Людство поставило пам'ятники своїм улюбленим книжковим героям. Книга - мудрий друг, який не вміє говорити, розказує про незвичайні пригоди і подорожі, про чудеса, про навколишній світ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель: української мови та літератури Бабенко Т.В.

Номер слайду 2

Книга - морська глибина, Хто в них пірне аж до дна Той, хоч і труду мав досить, Дивнії перли виносить. І. Франко

Номер слайду 3

розповісти про книгу за допомогою цікавих фактів; довести важливість книги в житті людини; надихнути дітей на читання літератури.

Номер слайду 4

Спочатку батьки читали нам казки, вірші, оповідання, коли ми ще й говорити добре не вміли. Згадайте свої перші улюблені книжечки, які роздивлялися, щось згадуючи, уявляючи, фантазуючи. А коли вивчили літери, навчились складати слова, а зі слів – речення ви й самі стали читачами.

Номер слайду 5

Тож “ сторінками” найдавніших книжок ставали камені, стіни печер. Писали на всьому. Бо ж не було тоді ані паперу, ані пер чи олівців, не знали люди й літер - їх замінювали малюнки.

Номер слайду 6

Як передати знання? глина папірус береста папір ХVI – ХVII ст.

Номер слайду 7

писали на глиняних табличках, які потім сушили й випалювали на вогні. згодом люди навчилися робити легші й зручніші книжки з тонкої козячої або з телячої шкіри. Першу таку книжку зробили в Малій Азії. Як книжка прийшла до нас?

Номер слайду 8

Рукописні книги Обкладинки книг виготовлялися із дерева, твердої шкіри, прикрашали дорогоцінним камінням, сріблом. Книги були великі і важкі. Зразки рукописних книг, зроблених на пергаменті, ви можете побачити в Музеї книги, що знаходиться на території Києво - Печерської Лаври. Саме на пергаменті писав свій літопис Нестор - літописець.

Номер слайду 9

Книгодрукування у нас започаткував Іван Федоров. Першодрукар опанував важку справу і заснував першу в Україні друкарню (м. Львів). У 1574 р. він набрав перші друковані книги «Апостол», «Буквар». Книгодрукування

Номер слайду 10

Поліграфія Книги – гіганти: атласи; словники; довідники; енциклопедії. Книги – малюки.

Номер слайду 11

Одна з найменших на землі книг - «Байки» І. Крилова, видана у Санкт - Петербурзі у 1856 році. Книга менша за поштову марку. Прочитати байки можна тільки за допомогою лупи. Знаменитості серед книг Найтовстіша у світі книга - англійський словник, що містить 8600 сторінок.

Номер слайду 12

Книга – ключ до знань . Книга – міст у світ знань. Книги читати – усе знати. Книга – дзеркало життя. Книга - друг, без неї як без рук. Книга вчить, як на світі жить. Книгу прочитав – на крилах політав. З книгою жити - з добром дружити.

Номер слайду 13

Пам'ятники казковим героям У США на п’єдесталі стоять два хлопчики. Це герої Марка Твена: Том Сойєр і Гек Фінн. У Франції стоїть пам’ятник найхоробрішому герою «Трьох мушкетерів» О. Дюма – Д’ Артаньяну. В Італії нас чекає довгоносий Пінокіо - старший брат Буратіно. А в Данії, в порту Копенгаген, дивиться на море ніжна Русалочка.

Номер слайду 14

З дитячих років книжка допомагала нам пізнати себе і розуміти світ, що нас оточує. Висновки: Книга допомагає у навчанні; збагачує знаннями, зміцнює волю, пробуджує мрію. Благословенна та ясна година Коли книжку в руки бере дитина, Коли читає «Кобзаря» юнак; Коли Франка «огромнії сонети» Підносять дух, коли говорять Гете, Шекспір, Міцкевич, Лермонтов, Бальзак.

Номер слайду 15

Використані ресурси Література; сканер; Інтернет.

ppt
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
4728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку