Презентація "Твої права і обов'язки"

Про матеріал
Презентація до позакласного заходу з правознавства. Містить різні конкурси для учнів 9 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брейн-ринг«Твої права та обов'язки»

Номер слайду 2

Конкурс «Шифрувальник»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}АБВГДЕЖЗІКЛМНОПРСТУФХЦЧШ12345678 Птах, ім'ям якого було названо спецпідрозділ по боротьбі зі злочинністю в Україні, зараз розформований ?

Номер слайду 3

І тур «Правнича бліц-розминка»Які основні документи закріплюють права дітей? 

Номер слайду 4

На цій мові розмовляли Юлій Цезар і Цицерон, Юліан Клавдій і Корнелій. У V столітті вона почала вмирати. На ній записані "Пакти і конституції законів та вольностей Війська Запорізького". Сьогодні цією мовою широко користується медицина.

Номер слайду 5

Вольтер сказав, що "Свобода полягає в тому, щоб залежати лише від..." Що сказав Вольтер? .

Номер слайду 6

Завершіть фразу Віктора Гюго "Право – це все те, що є істинне та ..."

Номер слайду 7

  Дочка Урана і Геї, друга дружина Зевса. За однією з версій, - мати Прометея. Богиня передбачення. Передавала людям повеління Зевса. Зображувалась з пов’язкою на очах (символ неупередженості), терезами в одній руці і мечем в другій. Хто вона? 

Номер слайду 8

У наш час це слово є крилатим словом і юридичним терміном: так називають, наприклад, право постійного члена Ради Безпеки ООН заборонити прийняття рішення, з яким він не згоден. Цим правом користується і Президент України. Яке це слово? 

Номер слайду 9

У Шрі-Ланці він називається асамблеєю, в Ісландії – альтингом, Норвегії – стортингом, в Ірані – меджлісом. А як він називається в Україні? 

Номер слайду 10

У кожного народу є прислів’я, котрі говорять про те, що добре, а що погано в житті. Пам’ятайте: "На злодію і шапка горить", а "У брехуна сльози ..." 

Номер слайду 11

Ще одне прислів’я говорить: "І той злодій, хто..."  Хто ж це вважається злодієм згідно з цим прислів’ям? 

Номер слайду 12

Ще один латинський афоризм означає "Знання закону не в тому, щоб знати його слова, а в тому..." В чому ж полягає знання закону, на думку давніх латинян? 

Номер слайду 13

Чи є громадянином України дитина, яка народилася на території України від осіб без громадянства, котрі постійно проживають в Україні? 

Номер слайду 14

Певні правила соціальної поведінки людини. 

Номер слайду 15

Коли і ким було прийнято Загальну декларацію прав людини .

Номер слайду 16

Особа, наділена державою юридичними правами та обов’язками. 

Номер слайду 17

Правило поведінки, що склалося людством протягом тривалого часу. 

Номер слайду 18

Людина, що виступає носієм різних суспільних відносин у державі. 

Номер слайду 19

Перше і важливе право кожного громадянина. 

Номер слайду 20

Здатність особи мати права і обов’язки. 

Номер слайду 21

Вина,протиправна дія. 

Номер слайду 22

Протиправна поведінка.

Номер слайду 23

Повна незалежність держави.

Номер слайду 24

Герб України.

Номер слайду 25

Гімн України. 

Номер слайду 26

Основний документ, який засвідчує приналежність особи до держави. 

Номер слайду 27

Автор першої в історії українського народу справді демократичної конституції. 

Номер слайду 28

Членами політичних партій можуть бути тільки громадяни України, які досягли... 

Номер слайду 29

Засновником молодіжних та дитячих організацій можуть бути громадяни ... 

Номер слайду 30

Повна дієздатність громадян настає... 

Номер слайду 31

Суспільно небезпечна дія або бездіяльність, за які передбачено кримінальне покарання. 

Номер слайду 32

Кримінальна відповідальність неповнолітніх за особливо тяжкі і небезпечні злочини настає... 

Номер слайду 33

Кримінальна відповідальність неповнолітніх настає... 

Номер слайду 34

Найпоширеніший вид адміністративного стягнення. 

Номер слайду 35

Коли набула чинності Конвенція ООН про права дитини в Україні?

Номер слайду 36

З якого віку настає правоздатність громадян. 

Номер слайду 37

Президент України обирається...

Номер слайду 38

Назвіть авторів Гімну України. 

Номер слайду 39

Джерелом особистого і суспільного багатства є ... 

Номер слайду 40

Не допускається прийом на роботу осіб, які не досягли... 

Номер слайду 41

Перше невід’ємне право кожної дитини. 

Номер слайду 42

Коли було прийнято Декларацію про державний суверенітет України? 

Номер слайду 43

Коли підписано Акт проголошення незалежності України? 

Номер слайду 44

До якого віку людина вважається дитиною? 

Номер слайду 45

Чи передбачена кримінальна відповідальність за екологічні правопорушення? 

Номер слайду 46

Скільки статей містить Конвенція ООН про права дитини? 

Номер слайду 47

Вид, міра поведінки особи щодо використання та здійснення прав. 

Номер слайду 48

До якого органу треба звертатися при порушені прав людини

Номер слайду 49

ІІ тур «Інтелектуальний штурм»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 команда1. У всякого Пашки – свої…………..2. Краще прясти , чим……………….3. За худі діла злетить……………….4. У ворона – воронячий……………2  команда1. Чий хліб жуй, того й закон……….2. Одним тюрма – мука, а другим…...3. То не злодій, хто крав, а той, що …4. Який вчинок, така й ………………

Номер слайду 50

ІІІ тур «Чорний ящик»1 команда. Те, що лежить у чорному ящику – народилося на американському континенті, визначає основи державного устрою,є інструментом демократії, має вищу юридичну силу. Що лежить у чорному ящику? 

Номер слайду 51

2 команда. Чорний ящик містить те,  що  посвідчує особу та визначає громадянство його власника. Видається кожному    громадянинові     України    після  досягнення 16-річного віку. Усі  записи  і відомості про його власника,  що вносяться до нього, виконуються українською і російською мовами. Надає право легально перетинати кордон. Що у ящику?

Номер слайду 52

ІV тур «Юридична математика»Мінімальний вік участі громадян у виборах. Вік отримання громадянином паспорта. Число областей в УкраїніВік кримінальної відповідальності за особливо тяжкий злочин. Мінімальний вік Президента України. Строк повноважень депутата Верховної Ради 5 ;  18 ;  24 ;  16 ;  35 ;  14.

Номер слайду 53

V тур «Юридичний марафон»1. Гімназія, школа – це юридична чи фізична особа.2. Адміністративне порушення – проступок чи злочин?3. Кожна людина від народження є фізичною чи юридичною особою?4. Вчинення правопорушення у стані сп’яніння пом’якшує чи обтяжує вину?5. Продаж наркотичних засобів – це адміністративна чи кримінальна відповідальність?

Номер слайду 54

6. Безквітковий проїзд у транспорті – це адміністративна чи матеріальна відповідальність?7. Пошкодження столу у школі – це дисциплінарна чи матеріальна відповідальність?8. Крадіжка державного майна – це матеріальна чи кримінальна  відповідальність?9. Запізнення на урок  - це адміністративна чи дисциплінарна  відповідальність?10. Несплата комунальних послуг – це матеріальна чи адміністративна відповідальність?

Номер слайду 55

11. Поява на роботі у нетверезому стані – це дисциплінарна чи адміністративна відповідальність?12. Пошкодження бібліотечної книги – це дисциплінарна чи матеріальна відповідальність?13. За ухилення від військової служби настає кримінальна чи адміністративна відповідальність?14. За порушення правил для пішоходів несуть кримінальну чи адміністративну відповідальність?15. Проникнення в чужий сарай і викрадення автомобілю – це кримінальна чи матеріальна відповідальність?

Номер слайду 56

16. Група учнів зрубала в парку ялинку – це кримінальна чи адміністративна відповідальність?17.  Неповнолітній відбирає у дітей гроші – це адміністративна чи кримінальна відповідальність.18. Учень училища  побив вуличні ліхтарі, а потім ще й вікна у сусідському домі  - це матеріальна чи кримінальна відповідальність?

Номер слайду 57

VІ тур- Права та обов’язки    {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Права. Обов'язки. Старанно вчитися. Берегти шкільне майно. Брати участь у конкурсах, змаганнях. Дотримуватись правил дорожнього руху. Охороняти природу, пам’ятки культури. Дотримуватись правил особистої гігієни. Користуватись бібліотеками, спортзалами, обладнанням школи. Піклуватися про життя та охорону здоров’я. Дотримуватися норм поведінки. Навчитись у вищих навчальних закладах.Ігри, відпочинок, розваги. Повага до старших, менших.

Номер слайду 58

 VІІ тур- Консультація.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 команда2 команда. Жінка в магазині втратила свідомість і упавши розбила вітрину. Адміністрація магазину вимагає від жінки відшкодування збитків. Робітник проспав на роботу і спізнився на зміну на 3 години 30 хвилин. Він попросив вибачення у бригадира, проте його звільнили з роботи. Учень 10 класу був прийнятий на роботу вантажником продуктового магазину. Чи правомірні дії адміністрації. Новопризначеному на приватну фірму Н., роботодавець пояснив, що протягом двох років на відпустку він і не повинен розраховувати, а потім матиме відпустку по три тижні на рік.

Номер слайду 59

VІІІ тур «Ситуація»1. Ти спізнився на урок і вчитель не пускає тебе до класу. Твої дії?    - ти розвернешся і підеш гуляти по школі;  - „ качаєш” свої права, грубиш учителю і сідаєш на своє місце;    - вибачишся та попросиш дозволу сісти на своє місце.

Номер слайду 60

2. Ти став свідком грабіжного нападу: злодії відбирають речі у перехожого. Що ти будеш робити? -зробиш вигляд, що ти нічого не помітив; -прийдеш сам на допомогу потерпілому; -викличеш міліцію з найближчого телефону.

Номер слайду 61

3. Ти повертаєш у бібліотеку пошкоджену книгу і бібліотекар пропонує тобі відшкодувати її вартість, згідно з „ Правилами користування бібліотекою”. Твої дії? - перестанеш відвідувати бібліотеку; - відремонтуєш книгу і, при можливості подаруєш бібліотеці книгу з власної бібліотеки ( з дозволу батьків) -будеш відмовлятися, посилаючись на те,що книгу пошкодив попередній читач.

Номер слайду 62

1. ТИ побачив, як на зупинці до автобусу причепився хлопчик на роликах, щоб проїхати з вітерцем. Як ти вчиниш?- позаздриш йому та заплануєш і собі так зробити;-попередиш водія автобусу; -підскочиш до хлопця і спробуєш його відчепити;

Номер слайду 63

2. Ти зайшов до роздягальні й побачив учня, який нишпорить по чужих кишенях. Твої дії?-повідомите про це вчителів, адміністрацію школи; -перевіриш його кишені і забереш усе, що знайдеш, собі;-спробуєш сам його затримати і повернути все знайдене у нього на місце.

Номер слайду 64

3. Твій однокласник запропонував тобі попробувати цигарку з „ травкою”. Як ти вчиниш?- попробуєш, щоб тільки не образити ;-відмовишся та порадиш запропонувати комусь іншому;-ти не лише відмовишся, а й поясниш про небезпечність цього.

Номер слайду 65

ІХ тур «Домашне завдання»Уявна «Подорож країною Прав та Обов’язків»

Номер слайду 66

Дякуємо за участь

pptx
Додав(-ла)
Хілько Олена
Додано
8 жовтня
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку