Презентація "Творчість Тараса Григоровича Шевченка"

Про матеріал
Тарас Григорович залишив по собі величезну кількість не лише творів, а й значну картинну спадщину своїх шедеврів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчість Тараса Григоровича Шевченка

Номер слайду 2

Творчість Тараса Григоровича Шевченка його вірші влилися в нашу променисту повсякденну дійсність, як могутня ріка вливається в океан. Зараз, як ніколи, розкривається величезна цінність тих високих вимог до людини, які проголосив Шевченко. «Алмазом добрим, дорогим сіяють очі молодії» мільйонів Шевченкових нащадків — славних своїми ділами.

Номер слайду 3

Література1. Ранній період творчості: балади «Причинна», «Тополя», «Утоплена», «Кобзар».2. Період визвольної війни українського народу: «Тарасова ніч», «Іван Підкова», «Гайдамаки», «Гамалія».3. Межа першого та другого періодів творчості: драма «Назар Стодоля».4. Період «Трьох літ» (1843-1845): «Розрита могила», «Чигирине, Чигирине», «Сон», «Великий льох», «Кавказ», «І мертвим, і живим…», «Холодний Яр», «Давидові псалми», «Заповіт», «Іван Гус».5. Період заслання: «Мені однаково», «В неволі тяжко», «Чи ми ще зійдемося знову», «Думи мої, думи мої», «Полякам», «У Бога за дверима лежала сокира», «Царі», «Княжна», «Іржавець», «Чернець», «Москалева криниця», «Титарівна».6. Автобіографічні твори: «Мені тринадцятий минало», «А. О. Козачковському», «І виріс я на чужині», «Хіба самому написать», «І золотої й дорогої», «Лічу в неволі дні і ночі».7. Твори в останні роки життя: «Неофіти», «Юродивий», «Доля», «Муза», «Слава», «Марія», «Чи не покинуть нам, небого».

Номер слайду 4

Видатний художник. Тарас Григорович залишив по собі величезну кількість не лише творів, а й значну картинну спадщину своїх шедеврів. Нині відомо понад тисячу робіт його пензля. З них збереглося 835 творів. Більшість картин – оригінали, частково гравюри на металі й дереві, а також копії, що їх виконали художники ще за життя митця. Серед них пейзажі, історичні та міфологічні композиції, портрети і автопортрети. Понад 270 полотен утрачені.

Номер слайду 5

Живопис і поезія тісно переплелися між собою в роботах Кобзаря. Ще видатний Леонардо да Вінчі говорив, що “малярство – це німа поезія, а поезія – промовисте малярство”. І от природа дуже щедро нагородила Шевченка не тільки даром пера, а й талантом художника. Ці вміння він не розтратив ні під час страждань, ні під час тяжкої неволі. Живопис для митця став потребою і вираженням його творчого духу.

Номер слайду 6

Картини“Циганка-ворожка” 1841 р.

Номер слайду 7

Автопортрети Тараса

Номер слайду 8

"Катерина" 1842 р.

Номер слайду 9

Портрет Кейкуатової 1842 р та Г.І. Закревської1843 р.

Номер слайду 10

Дякую Вам за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
Додано
25 січня
Переглядів
113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку