Презентація "ВИДАТНІ УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ"

Про матеріал
Україна — Батьківщина багатьох талановитих людей, які зробили значний внесок у формування світового мистецького простору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Херсонська загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів №54 з поглибленним вивченням іспанської та інших іноземних мовхерсонської міської ради ВИДАТНІ УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ Презентація вчителя вищої категорії трудового навчання, технологій та мистецтва Моісєєвої Ірини Борисівни

Номер слайду 2

Україна — Батьківщина багатьох талановитих людей, які зробили значний внесок у формування світового мистецького простору. Українські композитори завжди відрізнялися своєю самобутністю: вони поєднували у своїй музиці український фольклор і нові європейські тенденції, досліджували шляхи розвитку музики через призму історії свого народу. 

Номер слайду 3

Микола Лисенко Засновник української національної музики, Микола Віталійович Лисенко у своїй творчості звертався до фольклору. Композитор зробив вагомий внесок у дослідження народної музики, а також аранжував її для голосу та фортепіано. Провідне місце у його музичній діяльності посіло створення музики на тексти Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки та інших. Звертаючись до слів іноземних авторів, Микола Віталійович завжди брав їх в українському перекладі. Найвідомішими творами Лисенка є опери «Наталка Полтавка», «Енеїда», «Тарас Бульба», «Утоплена» та «Різдвяна ніч», молитва «Боже великий, єдиний» та епічний твір «Запорозький марш», який згодом був презентований як зустрічний марш ЗСУ. 

Номер слайду 4

ДЕНИС Січинський. Денис Січинський -видатний український композитор і хоровий диригент, перший професор музики в Галичині, музично-громадський діяч, педагог. Тема опери «Роксолана» Дениса Січинського (1865-1909) навіяна народними переказами про сміливу українську дівчину Настю Лісовську, що потрапила в турецько-татарську неволю і полонила своєю красою і розумом султана. До кращих сторінок опери належать хори. Світлий, граціозно-танцювальний хор русалок з прологу (написаний в ритмі баркароли) інтонаційно пов'язаний з весняними народними наспівами.

Номер слайду 5

Денис січинський. Опера «Роксолана" не булуа завершена автором. Остаточну редакцію здійснив Мирослав Скорик (1993). Після чого її поставили на сцені Львівського оперного театру силами студентів вищого музичного інституту ім. М. В. Лисенка.

Номер слайду 6

Перлиною української класики стала музична картина «Вечорниці» (1832-1896), яка є дивертисментом до вистави «Назар Стодоля» Тараса Шевченка. Майже вся музика побудована на матеріалі народних пісень і танців. Центральна її частина — знаменитий чоловічий хор «Закувала та сива зозуля». Петр Ніщинський збирав та здійснював обробку українських народних пісень («Байда", «Ой, гук, мати, гук"), писав музичні твори, організовував музичні колективи і керував ними. Реалістичні тенденції, пов’язані з народними обрядами, проникають і в історико-романтичні опери українських композиторів. ПЕТР НІЩИНСЬКИЙ

Номер слайду 7

Микола Леонтович Щороку на Різдво музика Миколи Леонтовича лине з усіх куточків світу — саме він є автором мелодії «Щедрик», відомої за кордоном як carol of the bells. Окрім цього, до його творчої спадщини належать хорові обробки українських обрядових, чумацьких та історичних пісень. 

Номер слайду 8

Василь Барвінський. Одним з найвизначніших представників української музики ХХ століття був Василь Олександрович Барвінський, який писав твори для фортепіано, віолончелі та скрипки на українські народні теми. Серед них: збірка українських народних пісень, збірка українських колядок і щедрівок, «Український танок», «Заколисана пісня», «Марш», «Колискова» і багато інших.  Окрім того, Барвінський писав музику на слова Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, Богдана Лепкого, Олександра Кониського, Максима Рильського, Івана Франка та Лесі Українки. 

Номер слайду 9

Семен Гулак-Артемовський Близький друг Тараса Шевченка, композитор, диригент і співак Семен Гулак-Артемовський був автором однієї з перших україномовних опер «Запорожець за Дунаєм». Під час її прем’єри він був постановником та виконавцем партії Карася. Іншими відомими його творами є «Стоїть явір над водою» (присвячена Тарасу Григоровичу) та «Ой на горі та й женці жнуть». 

Номер слайду 10

Євген Козак  Уродженець Львівщини Євген Козак здобув визнання завдяки численним обробкам галицьких і буковинських народних пісень. Важливе місце у його творчості посідав Тарас Шевченко. На його слова були написані хорові обробки «Думи мої, думи мої», «Реве та стогне дніпр широкий», «По діброві вітер виє», «Садок вишневий коло хати» та «Ой три шляхи широкії». У 1928 році у Львові Євген Козак організував квартет, учасником якого був Роман Шухевич, членорганізації українських націоналістів.

Номер слайду 11

Конституцією загальнонаціональними символами України визначені прапор, герб і гімн. Проте важко не погодитися, що код нації формують набагато більше складових: наша історія, традиції, поезія та музика, архітектурні та художні пам’ятки, визначні місця та постаті, якими ми особливо пишаємося та завдяки яким гордо заявляємо про себе на міжнародній арені.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
Додано
27 січня
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку