Презентація "Угорське та Чеське королівства"

Про матеріал
Презентація вміщає історію Угорського та Чеського королівства від створення та до головних моментів 15 ст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У 895 р. угорські племена під керівництвом свого вождя Арпада вирушили в бік Карпат. Арпад

Номер слайду 3

Випасали худобу Займались землеробством Здійснювали грабіжницькі набіги.

Номер слайду 4

Здійснював навернення язичників на християнство; Будував церкви; Об'єднав розрізнені племена; 1000 р. коронований Папою Римським; За його правління виникла християнська держава європейського типу. Перший угорський король Іштван І (997-1038 рр.)

Номер слайду 5

У 1222 р. видав першу середньовічну конституцію «Золота булла» У документі закріплювались привілеї панівних верств населення - баронів, дворян. Андраш ІІ (1205-1235 рр.)

Номер слайду 6

У 1241—1242 рр. Угорщина зазнала спустошливої монгольської навали. Війна призвела до спустошення Угорщини і загибелі третини її населення.

Номер слайду 7

Йому вдалося підняти країну з руїн. Вважався другим засновником угорської держави Бела ІV (1235-1270 рр.)

Номер слайду 8

Лайош Великий (1342-1382 рр.) За його правління Угорська держава досягла розквіту.

Номер слайду 9

Наступний розквіт Угорщини. Він поєднував піклування про освіту і науку з прагненням об'єднати Європу в боротьбі проти османських завойовників. Матяш Корвін (1458-1490 рр.)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Чеська держава виникла на початку X ст. Засновником першої правлячої князівської та королівської династії в Чехії був легендарний Пржемисл. За переказами, він був простим землеробом. Найвідомішим серед перших Пржемисловичів став князь Вацлав (921—929 рр.). Усе XI ст. для Чеської держави проминуло в боротьбі проти сусідніх держав. У 1085 р. імператор Генріх IV надав чеському князеві Вратиславу ІІ королівський титул. Чехія отримала статус королівства, але була залежною від Німецької імперії.

Номер слайду 13

На початку XV століття чехи почали підніматись на боротьбу проти німецького засилля. Городяни домагалися дешевої церкви, дворяни - її земельних володінь. Очолив це протистояння Ян Гус. Він засуджував продаж індульгенцій (папських грамот про відпущення гріхів). Яна Гуса викликали на церковний собор у місті Констанца. Його вмовляли зректися своїх поглядів і підкоритися, проте він залишився непохитним. Тоді його оголосили єретиком і 6 липня 1415 р. спалили.

Номер слайду 14

Ян Гус (1369 -1415 рр.) ЗВЕРНЕННЯ ДО НАРОДУ ПІД ЧАС КОНСТАНЦЬКОГО СОБОРУ * Я казав і казатиму, що чехи в королівстві Чеському за законом... і за вимогою природи повинні бути першими в посадах, так само, як французи у Франції і німці у своїх землях... * Клір [духовенство] псує народ своїм безчестям, пов’язаним із багатством. Тож потрібно забрати в нього багатство! Послідовники Христа повинні бути бідні, як апостоли. * Ці єпископи вмовляють мене всенародно відректися – ні! Не можу зрадити своїй совісті й посоромити віру Христову. Як посмію подивити­ся в очі народу, якщо з моєї вини похитнуться вікові його переконання? Чому церква критикувала Яна Гуса? У чому виявилася сила його переконань і героїзм?

Номер слайду 15

Із проповідей Яна Гуса «Забери у собак кістку — вони перестануть гризтися: забери майно у церкви — не знайдеш для неї попа». «Чехи у Королівстві Чеському по закону… і за вимогою природи повинні бути першими в посадах, так само як французи у Франції і німці у своїх землях…» «З мене (Христа) зірвали одяг, а вони (духовенство) купаються у королівській розкоші на гроші бідних. Я вкриваюся кривавим потом — вони ніжаться у шикарній бані. Я вночі не сплю, принижений і обпльований,— вони зайняті гульбою, обжерливістю, пияцтвом. Я несу хрест, йду на смерть — вони, напившись, спочивають. Я прибитий до хреста — вони хропуть на ніжній постелі». «Духовенство не вчить, а псує народ своїм розвратом, пов’язаним з багатством. Так треба відібрати у нього багатство! Наступники Христа повинні бути бідними, як апостоли. А вони, навпаки, тільки про те і думають, як би ще збільшити багатства. Для чого розсилають продавців індульгенцій і хижих монахів, які влаштовують нікому невідомі свята, видумують чудеса і грабують бідний народ…»  1. Які ідеї висловлював Ян Гус? 2. Проти кого були спрямовані промови проповідника?

Номер слайду 16

Страта Яна Гуса Хто без святої булли вмер — У пекло просто; хто ж заплатить За буллу вдвоє, ріж хоч брата, Окроме папи і ченця, І в Рай іди! Конець концям! Гусові присвячена поема Тараса Шевченка «Єретик», написана у 1845 році. У цьому творі Шевченко різко критикував церковні звичаї, зокрема практику продажу індульгенцій:

Номер слайду 17

Чисельні прихильники Яна Гуса повстали. Національно-релігійний народний рух дістав назву гуситські війни, а його прибічників назвали гуситами. Усі конфлікти, що назрівали, вирвалися на поверхню.

Номер слайду 18

Ян Жижка Гусити створили сильну армію на чолі з досвідченими полководцями. Гусити розділилися на поміркованих — чашників і таборитів. Таборитів очолив Ян Жижка. Чашників підтримували дворяни, вище духовенство, таборитів — частина дворян, селяни та інші бідні верстви населення. Суперечки між таборитами і чашниками призвели до відкритого зіткнення. У битві біля Ліпан (1434 р.) таборитів було розгромлено.

Номер слайду 19

План Зміст вимог Причини гуситських воєн Вимога змінити церковні порядки: • відібрати у єпископів і монастирів землі; • скасувати платню за відправлення обрядів; • проводити богослужіння рідною мовою Хід воєн 1415 р. - спалення Яна Гуса, початок гуситського руху. 1419 р. - повстання в Празі. 1420-1434 рр. - відбито п’ять хрестових походів проти гуситів. Діяльність Яна Жижки. Розкол гуситського руху на чашників і таборитів. 1434 р. - відкритий виступ чашників проти таборитів, битва при Ліпанах, поразка таборитів Значення гуситських воєн Визнання прав єретиків Папою Римським. Католицька церква втратила частину своїх земель і багатств Запишіть до зошитів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Касіян Марія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Біла Олена Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Труфанова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Труфанова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Труфанова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Борисенко Юрій
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
24 квітня 2022
Переглядів
8694
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку