Презентація "​Україна на карті світу"

Про матеріал

Україна на карті світу

Змістові питання дослідницько-інформаційного проекту:

1. Україна на карті світу
2. Найближчі сусіди України
3. Площа та населення країн-сусідів
4. Промисловість країн

Перегляд файлу

Україна на карті світу

СЛАЙД 1/2  Змістові питання дослідницько-інформаційного проекту:

1. Україна на карті світу
2. Найближчі сусіди України
3. Площа та населення країн-сусідів
4. Промисловість країн

СЛАЙД 3 На карті світу знаходиться 185 країн, СЛАЙД 4 одна з них Україна, що на півдні виходить до Чорного моря, – одна з економічно наймогутніших колишніх радянських республік.

СЛАЙД 5

 Площа: 603 700 кв. км

 Населення: 46 144 000 чол.

 Столиця: Київ

 Основна мова: українська

 Основні релігії: православ’я, уніатство ( греко-католики) і католицизм

 Грошова одиниця: гривня

 Основні статті експорту: чавун і сталь, продукція машинобудування, мінеральна сировина, хімічна продукція

 Державний устрій: республіка

СЛАЙД 6 Україна – друга за розмірами серед держав, які відділилися від колишнього Радянського Союзу, поступається за площею і кількістю населення лише Російській Федерації. Найбільші міста України – столиця Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса.

СЛАЙД 7 Україна має вихід до Чорного і Азовського морів.  СЛАЙД 8 В Україні протікає багато великих річок – Дністер, Південний Буг, Десна. Найдовша річка України – Дніпро має в межах країни довжину 984 км.

CЛАЙД 9 До вашої уваги пропонуємо казку про сусідей України.

СЛАЙД 10 Найближчі сусіди України: Росія, Білорусь, Польща, Словаччина,Угорщина, Румунія, Молдова.

СЛАЙД 11 Вашій увазі представлені графіки населення України та країн-сусідів та площі, кожної країни.

СЛАЙД 12 Росія

Найбільша країна світу – Російська Федерація – простяглася майже через усю Євразію та 9 часових поясів.

СЛАЙД 13

 Площа: 17 075 400 кв. км

 Населення: 141 904 000 чол.

 Столиця: Москва

 Основні мови: російська, українська, татарська, чуваська, башкирська, чеченська, мордовська

 Основні релігії: православ’я, іслам

 Грошова одиниця: рубль

 Основні статті експорту: паливні і змащувальні матеріали, чорні та кольорові метали, механічне транспортне обладнання, хімікати, алмази, дорогоцінні метали, деревина

 Державний устрій: республіка

СЛАЙД 14 Більшу частину російської території займають обширні рівнини, а гори трапляються переважно у східних і південних регіонах. Клімат на основній території переважно континентальний. Спостерігається велике розмаїття рослинного і тваринного світу.

СЛАЙД 15 Білорусь

Білорусь – низовинна країна з безліччю озер на півночі та обширними болотами на півдні, здобула незалежність від Радянського Союзу в 1991 році.

СЛАЙД 16

 Площа: 207 546 кв. км

 Населення: 9 672 000 чол.

  Столиця: Мінськ

 Основні мови: білоруська, російська

 Основна релігія: православ’я

 Грошова одиниця: білоруський рубль

 Основні статті експорту: вантажівки, шини, дизельне паливо, синтетичні волокна, холодильники, добрива, молочні продукти

 Державний устрій: республіка

СЛАЙД 17 З південної сторони хребта розташовується обширна заболочена низовина басейну річки Прип’ять та її приток. У цьому регіоні, який називається Білоруським Поліссям, знаходиться більшість неосушених боліт Європи. Полісся розташоване у великій тектонічній западині, утвореній льодовиковими відкладеннями. На заході, де Білорусь межує з Польщею, розкинулася Біловезька Пуща. Значна частина цього лісового масиву перетворена на найбільший у Європі заповідник, де охороняється поголів’я зубрів.

СЛАЙД 18 Польща

Польща – велика держава на півночі центральної Європи. Сучасні кордони країни були відзначені в 1945 році.

СЛАЙД 19

 Площа: 312 685 кв. км

 Населення: 38 153 000 чол.

 Столиця: Варшава

 Основна мова: польська

 Основна релігія: католицизм

 Грошова одиниця: злотий 

 Основні статті експорту: промислові товари, продукція машинобудування і транспортне обладнання, споживні товари, продовольство, хімічна промисловість

 Державний устрій: республіка

СЛАЙД 20 Республіка Польща межує з сімома державами. ЇЇ територія складається переважно з рівнин і невисоких пагорбів на півночі, а південна третина країни здебільшого зайнята нагір’ями. Уздовж південного кордону країни тягнуться Карпати. У Татрах – гірському пасмі у складі Карпат – вивищуються вершини висотою понад 2400 м. Там створено національний парк, один із 23 у Польщі.

СЛАЙД 21Словаччина

Словаччина – невелика країна в центральній Європі, що немає виходу до моря. Вона утворилася після поділу Чехословаччини в 1993 році.

СЛАЙД 22

 Площа: 49 036 кв. км

 Населення: 5 412 000 чол.

 Столиця: Братислава

 Основні мови: словацька, угорська

 Основні релігії: католицизм, протестантизм

 Грошова одиниця: євро

 Основні статті експорту: напівфабрикати, продукція машинобудування і транспортне обладнання, хімічна продукція, промислові товари, продовольство

 Державний устрій: республіка

СЛАЙД 23 Татри – найвищий гірський хребет у Карпатах, що простягнувся уздовж Польсько-Словацького кордону. У хребті налічується більше 300 вершин. Нижні схили гір покриті густими сосновими і ялиновими лісами, в яких водяться ведмеді та орли. Татри цілий рік популярні серед туристів, люди приїжджають туди, щоб помилуватися берегами мальовничих озер, а взимку покататися на лижах.

СЛАЙД 24 Угорщина

Угорщина – країна в Центральній Європі з економікою змішаного типу, яка немає виходу до моря. У 2004 році вона вступила до ЄС.

СЛАЙД 25

 Площа: 93 030 кв. км        

 Населення: 10 031 000 чол.

 Столиця: Будапешт

 Основна мова: угорська

 Основні релігії: католицизм, протестантизм

 Грошова одиниця: форинт

 Основні статті експорту: промислові товари, продукція машинобудування, продовольство

 Державний устрій: республіка      

СЛАЙД  26 Вздовж північного кордону тягнуться гори, Середньодунайська рівнина – це переважно низовина, по якій тече друга велика угорська річка, Тиса. Клімат в Угорщині помірно-континентальний з холодними похмурими зимами, теплим благодатним літом і рясним весняними та літніми дощами.

СЛАЙД 27 Румунія      

Румунія здобула незалежність від Туреччини у 1878 році. Її рельєф сформований чергуванням гір і низовини.

СЛАЙД 28 

 Площа: 237 500 кв. км                       Населення: 21 623 000 чол.                                                                                                                              Столиця: Бухарест                                                                                                                                            Основні мови: румунська, угорська                                                                                                  Основна релігія: православ’я                                                                                                                Грошова одиниця: лей                                                                                                                              Основні статті експорту: текстиль, мінеральна сировина, хімічна продукція, продукція машинобудування і чорної металургії, взуття                                          Державний устрій: республіка

СЛАЙД 29 Більшу частину Північної та Центральної Румунії займають Східні та Південні Карпати. В Південних Карпатах, які перетинають країну зі сходу на захід, знаходиться найвища точка країни – гора Молдовяну висотої 2544 м. Між Східними і Південними Карпатами лежить обширне горбисте Трансильванське плато, із заходу обмежене Загідними Румунськими горами, багатими на корисні копалини. На півдні країни розпростерлася Нижньодунайська рівнина. Ліси, що покривають понад ¼ території Румунії, дають прихисток різним диким тваринам, зокрема вовкам, оленям, ведмедям, кабанам і рисям. Для землеробства придатні 45% площі країни. На них вирощують зернові, соняшник, овочі, фрукти, виноград.                                                       

СЛАЙД 30 Молдова      

Молдова – найменша і найгустонаселеніша з колишніх радянських республік. Країна немає виходу до моря і належить до найбідніших країн Європи.

СЛАЙД 31           Площа: 33 873 кв. км                                                                                                                                            Населення: 3 958 000 чол.                                                                                                                              Столиця: Кишинів                                                                                                                                            Основні мови: молдовська, російська, українська, гагаузька.                                          Основна релігія: православ’я                                                                                                                Грошова одиниця: молдавський лей                                                                                                  Основні статті експорту: продукція сільського господарства, машинобудування і металургія, текстиль                                                                                                  Державний устрій: республіка                                                                     

СЛАЙД 32 Молдову з трьох сторін оточує Україна, а на заході вона межує з Румунією. Основну територію Молдови займають горбисті низовинні рівнини, середня висота яких над рівнем моря не перевищується 140 м. На заході країни між річками Реут і Прут розташовується лісисте узвишшя Кодру висотою до 430 м. Понад 35% площі Молдови покрито лісами, переважно широколистяними. Країну перетинають сотні струмків і річок. Найдовша з них – Дністер, що протікає через східну Молдову і впадає в Чорне море в Україні.              Понад 70% території Молдови покриті чорноземом. Основні сільськогосподарські культури – пшениця, тютюн, кукурудза і соняшник, а на півдні країни вирощують виноград. Виноробство належить до числа небагатьох галузей Молдови, які розцвіли після здобуття країною незалежності в 1991 році.

СЛАЙД 33. Зверніть увагу на екран, перед вами ребус, що ж за слово там сховано?  - Україна слайд 33(1)

СЛАЙД 34. А тут яке слово?  - Азія слайд 34(1)

СЛАЙД 35. А тут яке слово?  - Європа слайд 35(1)

СЛАЙД 36. Москвичі, як відомо, живуть в Москві, одесити - в Одесі, японці - у Японії. А ось спробуйте визначити, де живуть:

Доннечани – слайд 36(1) у Донецьку

Вінничани – слайд 36(2) у Вінниці

Києвляни – слайд 36(3) у Києві

Харків’яни – слайд 36(4) у Харкові

Куряне – слайд 36(5) у Курську

слайд 37. А тепер спробуйте відгадати непрості загадки.

Який континент тягнеться від літери "А" до букви "Я"? 
слайд 37(1)(Австралия.) 

Яка тварина є в кожному селищі світу? 
слайд 37(2)(Осел - п-осел-ок.) 

Що є в річці, в ставку, озері, морі, але немає в океані? 
слайд 37(3)(Літери "Р".) 

слайд 38. До вашої уваги відеоролик про цікаві факти України.

СЛАЙД 39 Кохайте свою Батьківщину, якою б вона не була! Дякуємо за увагу!

docx
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
2033
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку