Презентація. Українська модерна проза. 10 клас

Про матеріал

Презентацію створено передусім для онлайн-навчання, можна використовувати при очному навчанні. У ній подано матеріал про модернізм у світовій та українській літературі, зокрема у прозі.

Підручник: Авраменко О. М., Пахаренко В. І. Українська література (рівень стандарту): підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Модерна українська проза. Трохимець Є. Й.

Номер слайду 2

Зміни в суспільно-політичному і культурному житті кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Економічна криза й загострення соціальних суперечностей, подальшим розгортанням національного руху в Російській імперії. Боротьба українського народу за своє національне самовизначення. З’являється нове покоління діячів – “національно свідомих українців”.1891 р. – поява першої організації молодих свідомих українців “Братства тарасівців”(І. Липа, Б. Грінченко, М. Міхновський). Учасники закликали письменників наслідувати європейські зразки.1900 р. – Революційна українська партія у Харкові. Західні українці утворюють перші політичні партії, кооперативи, товариства “Просвіта”, мають українські школи і наукові товариства. Літературу вже не задовольняють форми критичного реалізму.

Номер слайду 3

Модернізм. Реалізм. Порівняємо

Номер слайду 4

Модернізм (від французького moderne – “сучасний”) – комплекс літературно-мистецьких напрямів, що виникли наприкінці ХІХ ст. як заперечення натуралізму в художній дійсності, як спростування заангажованості митця і проіснували до кінця ХХ ст. Виник у Франції, пов’язаний з іменами Ш. Бодлера, A. Рембо, П. Верлена, Е. Верхарна, М. Метерлінка, В. Брюсова, О. Блока, Р.-М. Рільке. В українській літературі модернізм набув специфічних рис, ставши перш за все рухом до новітніх європейських течій.

Номер слайду 5

Американський літературознавець Дж. Е. Міллер слушно зауважив, шо „модернізм можна вважати бунтом проти „реалізму", але не проти „реальності". Реальність слід знаходити не в узгоджених зовнішніх подіях, а в потоці свідомості, що виникає в зіткненні з цими подіями, які швидко обираються, набирають певної форми, викликають переживання”.

Номер слайду 6

Ознаки модернізмуІнтуїтивний спосіб осягнення світу.Індивідуалізм, зосередження на «Я» автора, героя, читача. Посилена увага до психологізму, позасвідомих сфер душі. Використання символу як засобу осягнення світу. Ліризм (значна увага приділяється почуттям, емоційному стану героя). Естетизм (краса – не тільки у формі, а й у змісті). Умовність (через образи-символи розкриваються позасвідомі, вічні основи буття). Волюнтаризм (культ сили волі, активності, боротьби).Ідеологічність (пропагування певних методів перебудови та вдосконалення дійсності).

Номер слайду 7

Етапи модернізмуІ етап – декаданс Ознаки: песимізм , спричинений переконанням, що у світі панують хаос, потворність, зло, які людина не може відвернути; фаталізм, зумовлений відчуттям втоми, відчаю, зневіри в людині; краса згасання. Митці-декаденти: А. Рембо, П. Верлен, М. Метерлінк, О. Уайльд, Е. Верхарн. В українській літературі ознаки декадансу наявні у деяких творах І. Франка, М. Вороного, Г. Чупринки, М. Філянського.

Номер слайду 8

Етапи модернізмуІІ етап – власне модернізм (20 – 60-ті рр. ХХст.). Це час розквіту модернізму у творчості європейських представників (Ф. Кафка, Е. Хемінгуей, В. Фолкнер) та українських (І. Франко, В. Стефаник, Леся Українка, О. Кобилянська)

Номер слайду 9

Етапи модернізмуІІІ етап – авангардизм (виник під час Першої світової війни і проіснував до кінця ХХ ст.) – це мистецтво протесту і руйнування, його представники намагалися зруйнувати звичні уявлення про світ, моральні норми, мистецькі критерії, виступали проти фальші, лицемірства, шаблонів у літературі (Б. Брехт, В. Маяковський, Михайль Семенко, Гео Шкурупій).

Номер слайду 10

Течії модернізму. СимволізмІмпресіонізм. Експресіонізм. Неоромантизм. Неокласицизм. Неореалізм. Сюрреалізм та інші Така послідовність течій існувала в європейській літературі, але в Україну модернізм прийшов пізніше, тому письменники опановували одночасно різні стилі. Саме це зумовило синкретизм різних течій у нашій літературі.

Номер слайду 11

Український модернізм Український реалізм був здебільшого народницьким, “селянським”, тому модерністи і висунули такі гасла: Оновлення й розширення тем і проблем. Відхід від переважно селянської тематики і проблематики. Перевага індивідуального над колективним. Перевага права особистості над абстрактними інтересами суспільства. Проте українські митці, не поривали із соціальною тематикою, національною традицією, а поєднували її з новими західноєвропейськими віяннями

Номер слайду 12

Модерністська течія Представники (проза) Б. Лепкий. В. Стефаник. М. Коцюбинський О. Кобилянська. В. Винниченко

Номер слайду 13

Особливості українського модернізму Для творів молодих прозаїків, які в літературознавстві отримали назву «нової школи» (Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Володимир Винниченко, Богдан Лепкий), властиві інтелектуалізовані роздуми героїв про індивідуальні й загальнокультурні проблеми, елементи психоаналізу в розкритті характерів. На перший план виходять новітні форми й засоби зображення: міфологічні образи, символи, імпресіоністичне нюансування людських почуттів і думок.

Номер слайду 14

Особливості українського модернізму Для модерної української прози характерними виявилися пошуки сильної особистості, людини, яка має сміливість відстоювати власний вибір, своє природне право гідно жити, реалізувати свої здібності. Послідовники модернізму визнавали право на існування літератури для обраних, високоінтелектуальних її читачів, навіть афішували гасло «мистецтво для мистецтва», яке митці-народники сприймали дуже критично.

Номер слайду 15

Особливості українського модернізму Модернізм поривав зв’язки з традиціями класичної літератури, йому був властивий активний пошук нових виражальних засобів, він звертався до новаторських для українського письменства ідей емансипації, фемінізму, ніцшеанства. Емансипація – буквально: звільнення від залежності, вирівнювання у правах. Фемінізм – громадські рухи за досягнення рівних прав жінок із чоловіками. Ніцшеанство – філософська течія, започаткована німецьким ідеологом Ф. Ніцше, наріжним каменем якої був культ сильної особистості.

Номер слайду 16

Особливості українського модернізму. Жіночі образи-характери в літературних творах уже набули цілісності й самодостатності. Героїні модерної української прози вже усвідомлювали свою потенційну рівність у правах і обов’язках із чоловіками. Зародився культ сильної, яскравої чоловічої особистості, тобто такого літературного героя, який демонстрував би свою незламність і непоборність у найскладніших життєвих ситуаціях.

Номер слайду 17

Як на ЗНОУ рядках П. Тичини (представника модернізму)Йде весна. Запашна,Квітами-перлами. Закосиченапровідним художнім засобом єА паралелізм. Б анафора. В оксиморон. Г порівняння. Д персоніфікація

Номер слайду 18

Завдання3 с. 115 Прочитайте матеріал на с. 115-116 підручника та запишіть представників українського модернізму в різних видах мистецтва.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Законспектувати матеріал уроку. Дібрати цікаві факти про життя та діяльність Михайла Коцюбинського.

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
2.5
Відповідність темі
3.0
Загальна:
2.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Губарева Марина
    Чому Ольга Кобилянська різко у вас стала у презентації Марією Вілінською??
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 січня 2021
Переглядів
16382
Оцінка розробки
2.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку