Презентація "Українська писанка"

Про матеріал
Презентація до уроку, мета якого – ознайомити з технікою та видами розписування яєць, українською національною обереговою символікою, її видами, розширити знання про значення орнаментів у писанкарстві; розвивати творчу уяву, почуття гармонії, рівноваги та ритму; виховувати любов до християнських звичаїв, українських народних традицій та обрядів, патріотизм
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКАПИСАНКА

Номер слайду 2

Писанки – пофарбовані або орнаментовані курячі яйця. Виготовлення писанок пов’язувалося з дохристиянським народним звичаєм зустрічі весни, пізніше – з Великоднем. Цей вид народного мистецтва поширений у багатьох слов’янських народів, зокрема й українського.

Номер слайду 3

Писанка — символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Кожен орнаментальний мотив має певне сакральне значення. З них на писанці складається мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми. У християнській культурі українців писанка стала символом воскресіння.

Номер слайду 4

Готували писанки не тільки до Великодня, а й до інших свят:на Стрітення – 14 лютого – три штуки з хрестами;до Масляної – рожі, зірки (вісім кінців);на Сорок Святих – 22 березня – 40 клинців;на Благовіщення – 7 квітня – рослинні візерунки;на свято Вербної неділі – гілка верби, усі візерунки;на Великдень – усі візерунки;на Провідну неділю – темні кольори;на Вознесіння – зірки, сонце, дерева.

Номер слайду 5

В залежності від способу виготовлення писанки бувають: крашанка – яйце зафарбоване в один колір;дряпанка (шкрябанка, різьбянка) – це яйце з темною шкаралупою, на поверхні якого орнамент наноситься гострим предметом, продряпують малюнок;крапанка – писанка з крапками одного чи кількох кольорів;мальованка – яйце розмальоване фарбами за допомогою пензля;восківка – бісерка – яйце покрите тонким шаром воску, в який втискається бісер;писанка – яйце розписане за допомогою писачка та воску.

Номер слайду 6

СИМВОЛІКА КОЛЬОРІВ Символіка кольорів має велике значення при написанні писанки. Якщо писанка призначалася хліборобові, то тло писанки неодмінно мало бути чорного кольору. Це колір свята весняної землі, що прокидається від зимового сну. Символічне значення – плодючість. Також чорний колір символізує колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного, нескінченність життя людини, продовження буття після смерті В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Чорний колір є символом бурі, чорного ворона, які завжди приносять нещастя в людські оселі. За народними переказами, чорні писанки ніколи не можна дарувати дітям. Червоний колір на писанках мабуть є найбагатозначнішим. Недаремно в народній мові він зблизився з поняттям красивого, слова "красний" - "гарний" стали взаємовідповідними. Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню. Червоний колір символізує собою позитивну символіку. Червоний- символ життєдайної сили весни, радості життя, вогню, а також відродження.

Номер слайду 7

Жовтий, золотистий, оранжевий кольори писанки впливають на людину подібно до сонячного проміння, дають радісний, світлий настрій. В писанці означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарстві. Червоний колір на писанках мабуть є найбагатозначнішим. Недаремно в народній мові він зблизився з поняттям красивого, слова "красний" - "гарний" стали взаємовідповідними. Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню. Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на гарний врожай. Блакитний - небо, повітря, а також здоров'я. Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу. Чорний колір - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті. Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту. Темні писанки писали на проводи, як вираз поваги до тих, хто відійшов у інший світ

Номер слайду 8

Види орнаментів: Рослинний;Тваринний;Геометричний;Побутовий.

Номер слайду 9

ЗНАЧЕННЯ СИМВОЛІВ НА ПИСАНКАХСонце. Життя давніх людей було дуже складним. Важко було пережити холодну зиму, дочекатись нового врожаю. Прихід довгожданої весни сприймався як народження нового сонця, визволення небесного світила від сил темряви. Тому із символом сонця пов'язано все найкраще, що є в людському житті. Серед язичницьких богів Дажбог - сонячний бог - був одним із головних. У християнстві сонце також стало символом Бога, оскільки Бог - це світло.

Номер слайду 10

Хрест Один із сонячних знаків, символ всесвіту, чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року. Походить від схематичного зображення птаха, в давнину сонце уявлялось птицею, що летить по небу. У християнстві хрест - символ страждання, смерті й воскресіння, яким церква все починає, благословляє і освячує.

Номер слайду 11

Свастика, сварга, або ламаний хрест. Знак святого вогню, сонця і вічного руху. Один із найстаріших знаків узагалі. Найперші його зображення знаходять на виробах первісних мисливців, а це близько тридцяти тисяч років тому! За народними уявленнями сварга провіщала добро і захищала від темних сил. Різновиди свастики широко використовуються не лише у писанкарстві, а й у вишивці, кераміці, різьбі по дереву.

Номер слайду 12

Ружа, рожа, розета, зірка Символізує сонце і вранішню зорю. Містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свастики. В народній символіці - незмінний символ любові. Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні.

Номер слайду 13

Безкінечник, або кривулька   Знак однієї з найголовніших стихій - води.  Будучи необхідною для всього живого, вода водночас могла бути злою і невблаганною в час весняної повені. Дивуючись силі і невпинності води, і наші предки її знаком позначали вічність

Номер слайду 14

Грабельки, гребінці, трикутнички з гребінцями. Належать до символів, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ. Писанки із грабельками писали в посуху, гадаючи, що написавши цей знак, можна викликати довгожданні небесні води.

Номер слайду 15

Птах. Символ зародження життя, родючості, приплоду, достатку, напівземна, напівнебесна істота. Півень вважався провідником Божого сонця й сторожем проти зла, голубки - символом любові, вірності і злагоди. У християнстві птах - символ вознесін-ня до Бога.

Номер слайду 16

МУЗЕЙ «ПИСАНКА»Єдина у світі культурна установа, збудована у вересні 2000 року спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису – писанок. Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця стала візиткою Коломиї і приваблює відвідувачів з усіх країн. Урочисте відкриття музею "Писанка" відбулося 23 вересня 2000 року, під час Міжнародного Гуцульського фестивалю. Концепцію експозиції музею розробила директор Я. Ткачук, а втілили в життя коломийські художники В. Андрушко та М. Ясінський. Музей володіє колекцією понад 12 тис. писанок, представлених з переважної більшості областей України (Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської), а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії. 

Номер слайду 17

Веґревільська писанка — скульптура української писанки, яка розташовується в канадському місті Веґревіль. Пам'ятку було відкрито 1975 року торговою палатою міста на честь сторіччя Канадської королівської кінної поліції. Це яйце було розроблено Роном Решем, коли він був професором інформатики в Університеті штату Юта. У концепції та плануванні «Писанки» було використано 9 «новаторств» у галузі математики, техніки та архітектури. У проекті використані найсучасніші методи комп'ютерної графіки та були залучені студенти Джим Блінн та Роберт Мак. Дермотт.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ельвіра Волощенко
    Чудова презентація. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
8777
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку