Презентація "Українські національні страви"

Про матеріал
У презентації зібрано матеріал про деякі національні страви,їх опис та традиції пов'язані з ними
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Вчитель початкових класівфілії «Струтинська гімназія Липовецького ліцею №2 Скоцька Оксана Вікторівна

Номер слайду 2

В українській кухні є традиційні страви, завдяки яким її упізнають. А якщо заглибитися в кулінарні традиції, то знайдуться такі назви і рецепти, які вас приємно здивують.

Номер слайду 3

Борщ Який же українець без борщу? Цією традиційною першою стравою обов'язково пригощають іноземців. У кулінарних книгах можна відшукати більш як 50 рецептів борщу, адже в кожному регіоні його готують по-різному. Наваристий м'ясний, приправлений салом ... Або ж пісний з квасолею чи грибами – такий варять під час посту, і вегетаріанці теж будуть задоволені. Замість м’яса можна класти рибу.

Номер слайду 4

Крім традиційних буряка, картоплі, моркви, цибулі, капусти та томатів, чого тільки не додають у борщ для пікантності! У деяких рецептах є навіть яблука, сухофрукти, чорнослив! До борщу часто подають пампушки з часником. Фестивалі борщу проводять у однойменному селищі Борщів на Тернопільщині, а також у інших регіонах України. У жовтні такий фестиваль відбувся у Харкові – уже третій рік поспіль.

Номер слайду 5

Недарма кажуть: сало – український наркотик. Без нього нам просто нікуди. А скільки анекдотів про сало і українців! Один кум каже іншому: «Ти чув, що від сала розвивається склероз?» А той йому в відповідь: «А я-то думаю, як з'їм вранці шматок сала, так цілий день і не згадую, що їсти хочеться!» Існує безліч рецептів засолювання сала. Найпростіший: подрібнити часник, змішати з перцем, натерти сумішшю підчеревину або сало і витримати в холодильнику дні три. Можна додати духмяні спеції.

Номер слайду 6

Капусняк запорізький Якщо ви потрапите на Хортицю, у край козацької вольниці, на свята або фестиваль, вам обов'язково запропонують запорізький капусняк. Традиційно його готували наваристим – зі свининою і шпиком, кислою капустою і пшоном. Якщо варити на багатті з димком – аромат і смак чудовий. Рецептів капустянка теж предостатньо, а в Збаражі на Тернопільщині проводять присвячений йому фестиваль.

Номер слайду 7

Вареники. В більшості випадків вареники готують з прісного тіста на молоці, але в деяких регіонах його замінюють на кефір. Такі вареники виходять пишнішими й ніжнішими. Для начинки вибирають один або кілька компонентів. Популярне є поєднання з сиром, вишнею, малиною. Також їх роблять з м'ясом, грибами, овочами та кропивою. Для заправки солодких вареників зазвичай використовують вершкове масло, а для інших ― зажарку з цибулею й шкварками. Додатково можна полити сметаною.

Номер слайду 8

Домашні ковбаси «Грудочка кашки, кільце ковбаски» – пам'ятаєте рядок з української колядки? Різдвяний стіл українців не обходиться без домашніх ковбас. Дуже смачні ковбаси готують на Закарпатті – можна сподіватися, що вам запропонують «натурпродукт», запечений не в газовій духовці, а в сільській печі, зовсім інший запах, і смак більш пікантний! Приїжджайте на Закарпаття: 10 найкращих ресторанів і кафе Ужгорода чекають на вас.

Номер слайду 9

Холодець. Або студень ― холодна закуска з курячого чи свинячого м'яса. На першому етапі його довго варять на повільному вогні в бульйоні зі спеціями, цибулею, морквою та зеленню. На другому ― розливають в порційні тарілки та відправляють в холодильник до повного застигання. Найкраще смакує з хріном та гірчицею.

Номер слайду 10

ГолубціСправжні українські голубці готують з капустяного листя, злегка проварених або квашених. До появи рису, основу для начинки робили з кукурудзяної каші та пшоняної, в які додавали м'ясо, сало з засмажкою із цибулі. Сьогодні для класичного наповнення використовують свинячо-яловичий фарш, який змішують з рисом чи кукурудзяною крупою. Часник, петрушку, болгарський перець, білі гриби, спеції додають за бажанням. Залежно від регіонів, різняться й розміри голубців: гуцульські ―  великі, з долоню, а південно-східні ― мініатюрні, з мізинець.

Номер слайду 11

Дякую за увагу

pptx
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку