Презентація "Українські народні танці"

Про матеріал
Презентація для 1-2 класів. Для уроків ритміки та хореографії. Знайомство з основними жанрами українських народних танців: хороводи, побутові, сценічні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські народні танці

Номер слайду 2

Основні жанри українських народних танців. Народний танець має свою першооснову, першоджерело. Коли йдеться про культуру того чи іншого народу, доводиться враховувати і його культурні досягнення, і ту спадщину, яку він успадкував від своїх етнічних попередників. Український народ протягом століть створював самобутню культуру, яка відбиває його багатогранне життя. Одним з її найцінніших скарбів є танцювальне мистецтво. Кращі художні зразки народних танців збереглися і дійшли до наших днів. Вони стали невід'ємною частиною художнього життя України.

Номер слайду 3

Хороводи. Хороводи - це найдавніший із видів народного лицювального мистецтва майже у всіх народів світу. У хороводі текст відображає зміст танцю, розкриває образну сутність танцюючих, характер виконання, а мелодія доповнює зміст твору. Таким чином, хоровод є синтетичним видом народної творчості. У давнину виконання їх було пов’язане з певними обрядами , що входили до традиційних календарних циклів: зустріч весни (веснянки, гаївки, гагілки тощо); відзначення літа (Купала, русалії, Спаса тощо); осінній цикл (збирання врожаю тощо); зимовий (колядки, щедрівки).

Номер слайду 4

Зустріч весни(веснянки, гаївки)

Номер слайду 5

Святкування Івана Купала

Номер слайду 6

Щедрівки

Номер слайду 7

Приклади хороводів

Номер слайду 8

Побутові танціПобутові танці беруть свій початок в хороводах. Цей жанр найстаріший і є основою української народної хореографії. В побутових танцях відображаються істотні риси характеру українського народу: волелюбність, героїзм, завзяття, винахідливість, дотепність, нестримна веселість тощо. Ці танці супроводжуються мелодіями, дуже різноманітними за характером і ідейно-емоціональним змістом, значна частина яких виконується в народі як самостійні інструментальні п'єси. Побутові танці є невід'ємною частиною щоденного життя народу. Їх виконують на масових вечорах, гулянках і т.д. До жанру побутових танців належать метелиці, гопаки, козачки, коломийки, гуцулки, верховини, польки і кадрилі.

Номер слайду 9

1 група: метелиці, гопаки, козачки. Гопак. Козачки

Номер слайду 10

2 група: коломийки, гуцулки. Коломинка. Гуцулки

Номер слайду 11

3 група: польки та кадриліПолька. Кадриль

Номер слайду 12

Сюжетні танці Цей жанр танцювального мистецтва українського народу виник пізніше, ніж хороводи. В сюжетних танцях засобами народної хореографії відображаються конкретні явища з навколишнього життя і природи. Назва танцю визначається його змістом. Сюжетні танці - це вершина художнього здобутку українців, бо вони навдивовижу багаті тематично і найдосконаліші за формою (лексика, композиція, музика).

Номер слайду 13

Танець лісоруби

Номер слайду 14

Характерні рухи для українського танцю

Номер слайду 15

Дякую за увагу! Після перегляду презентації. Подивіться відео з різними видами українського танцю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цибульник Сергій Валентинович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Альховик Светлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
8637
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку