Презентація "Українські пам'ятки класицизму"

Про матеріал

Презентація до уроку мистецтва у 8 класі "Українські пам'ятки класицизму" ознайомить учнів із прикладами вітчизняних шедеврів стилю класицизм в архітектурі та скульптурі Укаїни.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські пам’ятки класицизму

Номер слайду 2

Архітектура класицизму - це світ гармонії і симетріі. Будівлі не мають зайвих декоративних деталей, основною архітектурною мовою класицизму стає ордер, у пропорціях і формах більш близький до античності. Будівлям притаманні логічність планування і геометризація форм . Кінець ХVІІІ – поч. ХІХ ст. характеризується в українській архітектурі значним зростанням обсягу будівництва. Спорудам того часу  притаманні світлі барви, стримані й чіткі архітектурні форми, відсутність пишного оздоблення. Основними ознаками нової архітектури були імпозантність і урочистість.

Номер слайду 3

Будівля Київського університету Головний і найстаріший корпус університету, розташований у центрі Києва на вулиці Володимирській, 60. Пам'ятка історії національного значення і символ вітчизняної фундаментальної університетської освіти. Будинок Червоного корпусу був збудований у 1837-43 рр. у стилі класицизму за проектом італійського архітектора Вінченцо (Вікентія) Беретті (1781-1842 рр.). Будівля обіцяла стати надзвичайно величною та суворою. Будівля являє собою величезний замкнений квадрат із внутрішнім двором.

Номер слайду 4

Палац Кирила Розумовського у БатуриніПісля скасування гетьманства (1764) Кирилу Розумовському спало на думку по- будувати у Батурині палац. Його будівництво за проектом шотландського архітектора Чарльза Камерона тривало протягом 1799-1803 років. Палац має три поверхи. Один фасад прикрашено лоджією, другий — балконом. Бічні фасади мають напівротонди, що значно збагатили силует. У серпні 2009 року було закінчено масштабну відбудову цієї пам'ятки архітектури.

Номер слайду 5

Воронцовський палац (Одеса) Побудований в стилі ампір, знаходиться на знаменитому Приморському бульварі, на пагорбі, виступаючому в море, в місці, де колись була турецька фортеця Хаджибей. За оформлення і прикраси він анітрохи не поступався палацових будівель Італії. Звели Воронцовський палац в 1827 році, згідно з проектом архітектора Ф. К. Боффо. У розкішних інтер'єрах, оформлених знаменитим скульптором і живописцем Карлом Скотті, використані прийоми романтизму.

Номер слайду 6

Палацово-парковий комплекс «Старомерчанський» Пам'ятка культурної спадщини національного значення, що знаходиться в селищі міського типу Старий Мерчик Валківського району Харківської області. Садиба була заснована у кінці XVII – початку XVIII століття полковниками Ізюмського слобідського козацького полку Шидловськими. Будівля палацу виконана у стилі раннього класицизму. Монументальність об’єму досягнута використанням великого ордеру, міцного антаблементу, переважанням вертикальних членувань понад горизонтальними. В оздобленні фасадів використовуються такі деталі, як пілястри, ліпні гірлянди, кронштейни, прорізні віконні створи, ніші з вазами.

Номер слайду 7

Палацово-парковий ансамбль «Самчики» Панський дім (палац) одноповерховий, в стилі пізнього класицизму (ампіру), побудований за проектом польського архітектора Якуба Кубицького. Парадний фасад прикрашено шестиколонним портиком і трикутним фронтоном. В тимпані фронтону збереглося ампірне ліплення двох жіночих фігур (богині краси й кохання Венери та богині родючості Церери), які виконав італієць Жан Батісто Цагпяно . Парадний фасад палацу виходить до озера, а парковий до галявини з фонтаном та чудовим парком, що займає 16,6 га. Парк створено відомим пейзажним архітектором Діонісієм Міклером.

Номер слайду 8

Спасо-Преображенський кафедральний собор м. Дніпро Перший камінь в його будівництво було закладено Катериною II у травні 1787р. Будівництво проводилося з 1830р. по 1835р. Собор споруджено у стилі класицизму за проектом архітектора О. Д. Захарова. Будівля Преображенського собору має високу архітектурно-художню цінність, оскільки відображає традиції російської класичної школи періоду її розквіту. Сьогодні Преображенський собор - діючий храм, у якому щоденно проводяться богослужіння.

Номер слайду 9

Костел святого Івана Хрестителя (Біла Церква)Римо - католицька святиня, яка була зведена в 1812 -1813 роках з ініціативи графа Браницького на горі Замковій, де раніше знаходилася внутрішня міська фортеця. Архітектура костелу на виді зверху являє собою стандартний для католицьких споруд хрест, східно - західна вісь якого витягнута. Декор інтер'єрів особливо цікавий своєю орнаментальним ліпленням і ажурними розетками, які зображують складні вишукані сюжети, а також білими мармуровими стелами. В даний час костел Івана Хрестителя функціонує як концертний зал для виконання органної та камерної музики.

Номер слайду 10

Палац Потоцьких (Львів) Палац був збудований за проектом французького архітектора Людвіга де Верні за участі польського архітектора Юліана Цибульського на місці невеликої садиби, яка належала роду Потоцьких. Будівля виконана в стилі французького класицизму, має цегляну Н-подібну будівлю з розвинутим центральним ризалітом та боковими крилами, три поверхи з мансардами. Фасади декоровані фігурними обрамленнями вікон, ліпними консолями балконів та балюстрадами . Парадний вхід оформлений арочним портиком з ліпниною та іонічними колонами.

Номер слайду 11

“Д’Артаньян та три мушкетери” До речі, біля палацу Потоцьких в 1978 р. режисером Георгіем Юнґвальд-Хількевичем були зняті сцени відомого і для багатьох улюбленого фільму “Д’Артаньян та три мушкетери” за мотивами роману Олександра Дюма – батька “Три мушкетери” В 2007 р. відбулися зйомки продовження пригодницького фільму “Повернення мушкетерів, або Скарби кардинала Мазаріні”, де також крупним планом відзняте подвір’я та інтер’єр палацу Потоцьких.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Скульптура. Пластичне мистецтво класицизму в Україні представлене переважно творами монументальної та монументально - декоративної скульптури. Прикладом є пам'ятник Дюку Рішельє в Одесі.. Роботами керували знаменитий архітектор Ф. К. Боффо і відомий скульптор І. П. Мартос. Скульптура і горельєфи були відлиті в бронзі ливарним майстром В. П. Єкімовим в Санкт-Петербурзі. Урочисте відкриття пам'ятника Дюку де Рішельє відбулося в 1828 року. В основі пам'ятника є три барельєфа, що символізують землеробство, судову систему і торгівлю. Останній з них, а саме мішечок з монетами, зображений на ньому, користується особливою популярністю у туристів. Згідно з однією з легенд людини, яка до нього доторкнеться, чекає успіх і багатство.

Номер слайду 15

Знаменитий львівський скульптор Антон Шімзер (1790–1838) створив у Львові перших десятиліть ХІХ століття чимало монументально-декоративних творів у стилях класицизму й ампіру, які донині прикрашають один із найгарніших некрополів Європи – Личаківський цвинтар.

Номер слайду 16

Пам’ятник Богдану Хмельницькому в КиєвіПам’ятник Богдану Хмельницькому є найвідомішим пам’ятником Києва, своєрідною візитівкою міста. Скульптура є символом мужності полководця, який неначе зупиняє стрімкий рух, аби вказати народові, що зібрався на. площі, па північний схід (саме на Софійському майдані в 1648 році кияни зустрічали Хмельницького та козацькі полки після перемоги під Пилявцями). У владному приборканні коня, рішуче піднесеній правій руці з булавою, зверненому до народу обличчі відчувається незламна воля сильної особистості. Його встановлено 1888 року за проектом скульптора М. Мікешина, на постаменті у вигляді степового кургану авторства В. Ніколаєва.

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 11
Оцінки та відгуки
  1.  Ludmila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вересюк Ганна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковальчук Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. somebody_surname somebody_name
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Новіков Іван Андрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Хмарна Антоніна Володимирівна
    Чудова підбірка матеріалу! Дякую! Натхнення, миру!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Яцун Маргарита Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Юрківська Анжела Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Ткач Tетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Тімофеєва Тетяна Володимирівна
    Захоплююче! І не тільки для учнів 8 класу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 8 відгуків
pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Кондратова Л.Г.)
Додано
22 березня 2018
Переглядів
54364
Оцінка розробки
5.0 (11 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку