Презентація"Українські писанки. Символічна мова писанок"

Про матеріал
Урок з образотворчого мистецтва для 5 класу на тему : "Українські писанки. Символічна мова писанок."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

українські писанки. символічна мова писанок

Номер слайду 2

Види розписаних яєць. Підігрійте харчові фарби на водяній бані. На відварені остужені яйця капайте гарячими крапельками воску. Поступово занурюючи в харчові фарби. Крапанки. Крашанки. Найпростіший спосіб виготовлення фарбованих яєць. Для приготування збирали лушпиння від цибулі та варили яйця (інколи для декору до яйця прив’язували листочки смородини). Дряпанка. . Берете крашанку темного кольору та занурюєте її в темну фарбу. Як яйце висохне наносите олівцем орнамент та продряпуєте його голкою ,шилом чи цвяхом. Писанка -яйце з нанесеним орнаментом-малюнком в традиційній культурі слов'янських народів. 

Номер слайду 3

символіка українських писанок. Безконечник- символ богатого врожаю. Спіраль-знак плодючості, сонця,бігу часу, то що. Коло- знак злуки найвищого спокою з напруженою силою. Хрест- символ страждання, смерті й воскресіння. Сварга- знак святого вогню, сонця і вічного руху.

Номер слайду 4

символіка українських писанок Ружа, зірка-Символізує сонце і вранішню зорю. Квіти -  образ квітів більше пов'язаний із дітьми. Зелені дерева, гілки і листя –символи життя, щорічного весняного відродження, вічної молодості, здоров'я, росту. Дерево життя , або ж Світове дерево, символізує єдність усього світу. Це своєрідна модель Всесвіту, де для кожної істоти, предм

Номер слайду 5

символіка українських писанок. Виноградна лоза. За християнською традицією – символ духовного відродження та давній символ роду. Вівця, ягня - жертовна тварина, символ смирення, невинности, безмежної любови. Пташка. Птаха символізує людську душу.

Номер слайду 6

Значення кольорів великодніх писанок та крашанок Жовтий, золотистий, оранжевий кольори в писанці означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарст Червоний колір на писанках мабуть є найбагатозначнішим. Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню. Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на гарний врожай. Блакитний - небо, повітря, а також здоров'я. Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу. Чорний колір - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті. Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту. Темні писанки писали на проводи, як вираз поваги до тих, хто відійшов у інший світ.

Номер слайду 7

Завдання уроку ВИКОНАТИ РОЗПИС -ДРЯПАНКИПослідовність роботи:1. Підготовити яйце: помити, видути,промити під проточною водою, просушити.2. Зафарбовуємо темним барвником.3. Простим олівцем наносимо малюнок.4. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпують намальований орнамент. (дотримуючись правил роботи з гострими предметами)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Використані матеріали:https://we.org.ua/kultura/narodni-remesla/krapanky-ta-dryapanky-na-velykdenhttp://vsviti.com.ua/ukraine/69900https://www.kolyba.org.ua/unikalne-zakarpattjahttps://pegas.ua/articles-pisanka

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Блатова Таттяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Доля Світлана
Додано
15 травня 2020
Переглядів
3989
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку