Презентація "Дизайн. Контраст як засіб стилізації кольору. Створення композиції «Сучасний вітраж»"

Про матеріал
Презентація до відкритого уроку образотворчого мистецтва на тему "Дизайн. Контраст як засіб стилізації кольору. Створення композиції «Сучасний вітраж»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дизайн. Контраст як засіб стилізації кольору. Створення композиції «Сучасний вітраж»Урок образотворчого мистецтва. 5 кл.

Номер слайду 2

Мета і завдання. Поглибити знання про поняття «прикладна графіка», «стилізація»;ознайомитися з мистецтвом вітражу;поглибити розуміння понять: «контраст», «теплі і холодні, світлі і темні кольори»;розвивати творчу уяву, відчуття естетичного смаку в процесі роботи над композицією «Сучасний вітраж»

Номер слайду 3

Графічні твори, що розраховані на практичне застосування, належать до прикладної графіки. Контраст – яскраво виражена протилежність будь-яких якостей і властивостей. Стилізація – процес спрощення предмета за формою та кольором на основі відбору найвиразніших його рис.

Номер слайду 4

Симетрична композиція має у своїй побудові дзеркальне відображення схожих частин відносно центру або осі об’єкта. Асиметрична композиція має зміщений від центру головний об’єкт зображення.

Номер слайду 5

Вітра́ж (фр. vitrage, від лат. vitrum — скло) – один із видів монументального живопису, орнаментальна або сюжетна декоративна композиція зі скла та інших матеріалів, що пропускають світло.(Монументальний – величний, грандіозний, піднесений)

Номер слайду 6

Виконується із кольорового скла, перетинки між такими скляними елементами з'єднуються. Раніше для з'єднання використовували олово, свинець, як метали, що легко піддавались обробці. Зараз елементи скла можуть фіксуватись на міцній клеєвій основі.

Номер слайду 7

У середні віки вітражі виконували роль "Біблії для бідняків", дозволяючи вірянам, які не вміли читати по-латині, дізнаватися зміст Євангелія.

Номер слайду 8

Мистецтво вітражів досягло розквіту в добу пізнього середньовіччя. Міцні конструкції собору у французькому місті Шартр підтримують величезні вікна і славетне вікно-розетку, вітражі якого зображують історію народження Христа. Сонячне світло крізь вітражне скло огортає інтер'єр собору глибоким, барвистим сяянням.

Номер слайду 9

Шартрський собор (Франція)

Номер слайду 10

Вікно – троянда. Вигляд ззовні. Вікно – троянда. Вигляд зсередини.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Колір у сакральному вітражі має символічне значення, але головна функція його — творення містичної атмосфери. Гра світла, що проникає крізь вікна сакральної споруди має доповнювати відчуття побожності, благоговіння створених масштабом, декором і багатократно підкресленим спрямуванням святині вгору, до неба.

Номер слайду 13

Класичний вітраж. Вітражні техніки. Тіффані(за прізвищем американського дизайнера) Заливні Плівкові Розписні Накладні

Номер слайду 14

Класичний вітраж

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Вітражі Тіффані

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Виготовлення сучасного вітражу в техніці Тіффані

Номер слайду 19

Розписні вітражі

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Плівковий вітраж

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Заливні вітражі

Номер слайду 24

Номер слайду 25

 Вітражне мистецтво гармонійно пов’язане з навколишнім природним середовищем. Важливо враховувати його ідейність та психологічне сприйняття, тому що вітраж може викликати певні емоції в залежності від кольорів, їх поєднання, пропорцій і форм. Через світлі, яскраві або ніжно-пастельні кольори в оселю проникає проміння сонця, яке додає гарного настрою.

Номер слайду 26

Встанови відповідність (з΄єднай стрілочками термін та його пояснення)Контраст. Прикладна графіка. Стилізація. Симетрична композиція. Вітра́ж. Асиметрична композиціяпроцес спрощення предмета за формою та кольором на основі відбору найвиразніших його рис.яскраво виражена протилежність будь-яких якостей і властивостей.графічні твори, що розраховані на практичне застосування.має у своїй побудові дзеркальне відображення схожих частин відносно центру або осі об’єктамає зміщений від центру головний об’єкт зображення.один із видів монументального живопису, орнаментальна або сюжетна декоративна композиція зі скла та інших матеріалів, що пропускають світло.

Номер слайду 27

Перевір себе. Контраст. Прикладна графіка. Стилізація. Симетрична композиція. Вітра́ж. Асиметрична композиціяпроцес спрощення предмета за формою та кольором на основі відбору найвиразніших його рис.яскраво виражена протилежність будь-яких якостей і властивостей.графічні твори, що розраховані на практичне застосування.має у своїй побудові дзеркальне відображення схожих частин відносно центру або осі об’єктамає зміщений від центру головний об’єкт зображення.один із видів монументального живопису, орнаментальна або сюжетна декоративна композиція зі скла та інших матеріалів, що пропускають світло.

Номер слайду 28

Фізкультхвилинка!!!

Номер слайду 29

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ:створити малюнок (ескіз) нескладного за будовою сучасного вітража. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ РОБОТИ: папір, олівець,, кулькова ручка, кольорові олівці, фломастери.

Номер слайду 30

Дитячі роботи. Зверніть увагу на поєднання контрастних ліній, теплих та холодних, світлих та темних кольорів

Номер слайду 31

Поетапне виконання вітража (розпис на склі)

Номер слайду 32

Послідовність виконання (ескіз на папері)

Номер слайду 33

Послідовність виконання

Номер слайду 34

Послідовність виконання

Номер слайду 35

Зверни увагу на поради: - не забувай, що вітраж потребує певної стилізації,використання кольорового контрасту, тому намагайся уникати занадто дрібних деталей. - зверни увагу на кольорові сполучення, пригадай тему «Кольоровий контраст»; - використай виразні форми тваринного і рослинного світу; - малюнок композиції виконай на папері за зразком, розділи його на окремі елементи та кольорові плями (імітація вітражу з кольорового скла).

Номер слайду 36

Цікаві ідеї! Обери будь-який ескіз або створи композицію за власним задумом.

Номер слайду 37

Продовж речення: На уроці я зрозумів…Я навчилася…Мені сподобалось…Мені хотілося б…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ганжала Альбіна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марчевська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 травня 2020
Переглядів
3648
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку